Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier.

Waterjuffers en libellen | Kleurrijke insecten in en rond de vijver

waterjuffer in je vijver

Libellen en waterjuffers, iedereen kent deze twee insecten wel, maar wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen de twee en wat is het nut van deze insecten in jouw vijver? Lees verder en kom alles te weten over deze twee kleurrijke insecten!

Alles over de libelle en waterjuffer

  • Wat is het verschil tussen een libelle en een waterjuffer?
  • Libellen en waterjuffer soorten in Nederland
  • Wat is het nut van de libelle en de waterjuffer?
  • Wat eten deze insecten het liefst?
Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Wat is het verschil tussen een libelle en een waterjuffer?

Hoewel libellen en waterjuffers vaak worden verward vanwege hun gelijkenis, zijn er ook verschillen tussen deze twee insecten. Libellen zijn over het algemeen groter dan waterjuffers en hebben een grotere spanwijdte en een langer lichaam. Wanneer ze rusten, houden libellen hun vleugels uitgestrekt, terwijl waterjuffers hun vleugels tegen hun lichaam vouwen. De ogen van libellen zijn groter en staan meer uit elkaar dan die van waterjuffers, die kleinere en dichter bij elkaar staande ogen hebben. Libellen hebben een robuuster lichaam met een bredere borstkas, terwijl waterjuffers een slanker lichaam hebben. Libellen vliegen vaak sneller en rechtdoor, terwijl waterjuffers vaak langzamer vliegen en een trillende vlucht hebben.

Waterjuffer in je vijver

Welke vijverplanten trekken libellen en waterjuffers aan?

Inheemse moerasplanten vallen goed in de smaak bij deze insecten. De vijverplanten waar ze vaak meteen oog voor hebben zijn de: Zwanebloemen (Butomus Umbellatus) en de Iris (Lis). Dit komt doordat de waterplanten grote kleurrijke bloemen hebben waar waterjuffers en libellen zich tot aangetrokken voelen. 

Moerasplanten trekken libellen en waterjuffers aan

Moerasplanten met grote bloemen en felle kleuren vallen direct op bij libellen en waterjuffers, ze worden namelijk van nature aangetrokken tot deze vijverplanten, dus wil jij deze insecten naar je vijver lokken, kies dan voor moerasplanten. - Simon

Shop onze moerasplanten rechtstreeks geleverd uit eigen kwekerij

Libellen en waterjuffer soorten in Nederland

In Nederland komen ongeveer 70 soorten libellen en waterjuffers voor, waarvan sommige zeldzaam zijn en andere juist veel voorkomen. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten die je in Nederland kunt tegenkomen:

  1. Gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum): Dit is een van de meest voorkomende libellen in Nederland en wordt vaak gezien bij water in open gebieden.
  2. Paardenbijter (Aeshna mixta): Een andere grote libellensoort die veel voorkomt in Nederland en te vinden is bij stilstaand water. De mannetjes hebben een blauwe kleur en de vrouwtjes zijn groen.
  3. Azuurwaterjuffer (Coenagrion puella): Dit is een kleine libellensoort die te vinden is bij stromend water, zoals beekjes en kleine rivieren. De mannetjes zijn blauw gekleurd en de vrouwtjes hebben een groene kleur.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van veelvoorkomende libellen en waterjuffer soorten in Nederland.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Wat is het nut van de libelle en de waterjuffer?

Libellen zijn een belangrijke schakel in het ecosysteem. Ze helpen bij het bestrijden van plagen zoals muggen, ze bestuiven bloemen, zijn een voedselbron voor andere waterdieren zoals vijvervissen en geven informatie over de waterkwaliteit en waterwaardes. Bovendien hebben ze een esthetische waarde en zijn ze populair bij natuurliefhebbers en fotografen vanwege hun kleuren en vliegpatronen. Net als libellen kunnen waterjuffers nuttig zijn bij een vijver omdat ze de muggenpopulatie helpen verminderen door de muggenlarven als voedsel te gebruiken. Bovendien zijn ze een mooie toevoeging aan de biodiversiteit van de vijver en kunnen ze helpen bij het bestuiven van bloemen in de buurt.

Libelle in je vijver

Wat eten deze insecten het liefst?

De libellen en de waterjuffers komen qua eetpatroon overeen. Ze houden beide van vliegende kleine insecten zoals bijvoorbeeld motten, vliegen en muggen. De beestjes kunnen zittend eten, maar vliegend eten is ook geen probleem. Dit is handig, omdat ze in staat moeten zijn om snel weg te vliegen bij eventueel gevaar.

Veelgestelde vragen over Libellen en waterjuffers

Libellen zijn niet in staat om te steken of te bijten omdat ze simpelweg niet de benodigde middelen hebben, zoals een angel. In plaats daarvan hebben libellen kaken waarmee ze insecten kunnen fijnkauwen. Hoewel deze kaken bij de meeste soorten aanwezig zijn, zijn ze vaak te zwak om door de menselijke huid heen te dringen.

De levensduur van waterjuffer varieert sterk per soort. Meestal leven volwassen waterjuffers enkele weken tot enkele maanden. Hun leven begint als een eitje in of bij water, uitgebroed tot een larve die zich onder water ontwikkelt. Na verloop van tijd komt de larve uit het water als volwassen waterjuffers, waarvan de levensduur afhankelijk is van verschillende factoren. Sommige soorten leven slechts enkele weken, terwijl andere enkele maanden kunnen leven.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver