klantenservice

Garantie en kwaliteit

Deze pagina biedt informatie over garantie op planten, de duur van de garantie, het bewijs van garantie en hoe om te gaan met planten die niet groeien of bloeien.

Veelgestelde vragen

Onze waterplanten zijn met de grootst mogelijke zorg gekweekt. Er is speciale aandacht voor de ontwikkeling en groei van wortel tot plant. Bij het verpakken van jouw bestelling vindt er ook nog een kwaliteitscontrole plaats. Zo ben je er zeker van dat de planten die je bij ons aanschaft kerngezond zijn.

Houd er tevens rekening mee dat planten pas in het voorjaar (April / Mei) zullen gaan uitlopen. Aanplanten in de winter is mogelijk, maar de groei zal dan pas enkele maanden later gaan plaatsvinden.

Wanneer aan alle voorwaarden is voldaan en de plant wil toch niet groeien? Dan ontvang je van ons een waardebon t.w.v. het aankoopbedrag van het defecte artikel.

1.Het planten van planten en gebruik van materiaal

 • Planten geleverd met vijvermandjes: Gebruik uitsluitend de meegeleverde mandjes zonder doek. Vermeng de bijgeleverde vijverklei enkel met tuinaarde of vijvergrond, niet met zand of andere toevoegingen.
 • Losse zuurstofplanten: Planten zoals Krabbescheer, Waterpest, Mosballen, en Hoornblad moeten los in de vijver geplaatst worden en niet vastgezet.
 • Losse waterplanten pluggen: Planten zoals Gele Lis, Zwanenbloem, Dwerglisdodde, Grote Lisdodde, Bonte kalmoes, Snoekkruid (Moerashyacint), en Blauwe lis die als losse pluggen worden geleverd, moeten uitsluitend in vijversubstraat worden geplant. Het gebruik van andere bodemmaterialen zoals lava valt buiten de garantie.

2.De plaatsing van de planten

 • Plantdiepte: Plant de waterplant op de aangegeven diepte zoals vermeld op de verpakking met een minimale plant diepte van 5 cm onderwater.
 • Locatie van de plant: Plaats de plant niet te dicht bij een fontein, filter of pomp, en niet in de sloot waar diverse factoren de plantengroei kunnen belemmeren.
 • Geen karperachtige vissen: Plaats de plant niet in een vijver met koikarpers of andere karperachtige vissen.

3a .Inrichten van de vijver / waterpartij

 • Minimale diepte: De vijver moet een minimale diepte hebben van 20 centimeter om te voorkomen dat het water te snel opwarmt.
 • Randen en kuipen: Vermijd onafgewerkte zwarte randen of kleine kuipen die kunnen leiden tot een broeierige wateromgeving.
 • Voldoende waterinhoud: Zorg dat de vijver voldoende water bevat om grote temperatuurschommelingen te voorkomen.
 • Substraat: Voor niet-natuurlijke vijvers (gemaakt van beton, kunststof bak of vijverfolie), zorg voor een laag van minimaal 8 tot 10 cm substraat over de gehele bodem van de vijver.
 • Biologisch evenwicht: Zorg voor een mix van laagblijvende zuurstofplanten, losse zuurstofplanten, waterlelies, waterplanten en moerasplanten. Voeg ook twee keer per jaar vijverbacteriën toe.

3b.Inrichten van een plantenfilter van bijv. een zwemvijver

 • Gebruik van het juiste vijversubstraat: Gebruik vijversubstraat in plaats van alternatieven zoals lava.
 • Voldoende substraat: Zorg voor een laag van minimaal 8 tot 10 cm substraat.
 • Diversiteit van planten: Zorg voor zowel hoge als lage planten in de vijver.
 • Kracht van samenhang tussen planten: Houd er rekening mee dat planten elkaar nodig hebben voor een biologisch evenwicht.

4.Nazorg

 • Vijverbacteriën toevoegen: Voeg twee keer per jaar vijverbacteriën toe – in het voorjaar na de winter en in het najaar vóór de winter.
 • Geen externe middeltjes: Voor onze 100% groei- en bloeigarantie mag er geen gebruik worden gemaakt van externe middeltjes zoals GH plus of andere waterverbeteraars.

Let op: Het testen van water wordt afgeraden omdat waterwaarden fluctueren. Het is belangrijk om de natuurlijke balans te respecteren.

Deze voorwaarden zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat uw waterplanten de beste kans hebben om te groeien en bloeien. Als u zich aan deze voorwaarden houdt en uw planten vertonen geen groei of bloei, neem dan contact met ons op voor verdere assist

Als je planten niet lijken te groeien willen wij je vragen om onderstaande punten goed door te lezen en om te controleren of er aan onderstaande punten voldaan is. Ook is het belangrijk dat de planten volgens de meegeleverde instructie geplant worden, anders bestaat dat kans dat zij niet groeien. Als blijkt dat u aanspraak kunt maken op de groei- en bloei garantie is deze 1 jaar geldig vanaf de aanschafdatum:

We voeren altijd een kwaliteitscontrole uit wanneer onze waterplanten de kwekerij verlaten.

Op deze planten bieden wij een 100% groei- en bloeigarantie, onder de volgende voorwaarden:

 • Voor de planten waarbij mandjes zijn meegeleverd, gebruik uitsluitend onze mandjes zonder doek. Vermeng de bijgeleverde vijver klei enkel met tuinaarde of vijvergrond, en niet met zand of andere toevoegingen.
 • Plant de waterplant op de aangegeven diepte zoals vermeld op de verpakking.
 • Plaats de plant niet te dicht bij een fontein, filter of pomp.
 • Plaats de plant niet in een vijver met koi karpers of andere karperachtige vissen.

Houd er rekening mee dat waterplanten pas vanaf april uitlopen, als de temperaturen hoger worden. De plant heeft ongeveer een maand nodig om uit te lopen.

Laat de plant enkele weken acclimatiseren en uitlopen. Voor een versnelde groei, neem de volgende punten in overweging:

 • Hou het vijvermandje voor een paar weken maximaal 10 cm onder het wateroppervlak (vanaf de bovenkant van de rand). Dit geeft de plant meer warmte en licht, waardoor de groei wordt bevorderd. Het is makkelijk om het mandje te verhogen door bijvoorbeeld stoeptegels onder het mandje te plaatsen.
 • Verplaats het vijvermandje naar een zonnige plek in de vijver of tijdelijk naar een waterkuip.
 • Als je na deze stappen nog steeds overtuigd bent dat de plant niet zal groeien, stuur ons dan een e-mail met foto’s van de plant en de plek in de vijver. Helaas kunnen we je aanvraag niet behandelen zonder foto’s.

Na ontvangst van alle informatie zullen we een passende oplossing voor je vinden.

Voor meer hulp heb ik een blog geschreven met 4 oplossingen voor waterplanten die niet groeien:

www.vanderveldewaterplanten.nl/vijverplanten-groeien-niet/

Je factuur of aankoopbewijs is ook gelijk je garantiebewijs. Je factuur kun je in je account bewaren. Zo raak je die nooit meer kwijt. Handig, toch?

Bruin blad laten wij altijd bewust zitten als wij de plant versturen. Dit bruine blad biedt bescherming van de groeikern tijdens het transport. Ook in de winter, als de plant in winterrust gaat, ontstaat er bruin blad ter bescherming van de groeikern tegen de kou.

Planten worden door ons droog verpakt, dat wil zeggen dat de plant pas zal gaan uitlopen op het moment dat deze in de vijver wordt geplaatst. Het voordeel van droogverpakte planten is dat deze kunnen worden verstuurd zonder dat zij schade oplopen tijdens het transport. Soms bevat de plug, zoals het kleine plantje wordt genoemd, bruin blad aan de buitenzijde. Dit blad laten wij altijd zitten ter bescherming van de groeikern.

Onze planten worden verstuurd als pluggen, dit zijn jonge planten die vooral bestaan uit oersterke wortels en af en toe een enkel blad. Het gaat namelijk vooral om de wortels, die zijn het belangrijkst van de hele plant. Wortels bepalen de kracht en de groei.  Wanneer deze pluggen in de vijver worden gezet, zullen zij uitgroeien tot sterkere en gezondere planten, dan wanneer er een grotere plant in de vijver wordt aangeplant, die moet omschakelen naar een nieuwe leefomgeving. Onze planten worden altijd zonder bloem geleverd. Dit, om de kracht van de plant te sparen en het risico van beschadiging tijdens het transport uit te sluiten.

Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Denk o.a. aan de hoeveelheid zon en de buitentemperatuur. Zolang er geen ijs in de vijver ligt, kunnen waterplanten in de vijver worden uitgezet. Groeien zullen zij echter niet in de wintermaanden. Zodra het warmer wordt, zullen de planten snel gaan uitlopen. De groeisnelheid kan per jaar verschillen, afhankelijk van de omgevingsfactoren. Bij nieuwe aanplant moet de vijver in balans komen en dit heeft tijd nodig. De natuur zal dit zelf regelen en dit vraagt soms wat geduld.

Wij gebruiken alleen deze soorten omdat die ieder jaar mooier terugkomen. In Tuincentra wordt meestal een breed aanbod aan waterplanten verkocht, die veelal jammer genoeg niet winterhard zijn. Dit betekent, dat jij ieder jaar weer opnieuw vijverplanten moet aanschaffen. Wij hebben bewust gekozen voor een klein assortiment van allemaal winterharde waterplanten, die ieder jaar nog mooier terugkomen en waarmee eenvoudig een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij te behalen is.

Wij kweken in harmonie met de natuur. Wij beschermen het milieu door geen chemische, maar indien nodig, biologische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Bij ons in de kwekerij gaan wij mee met de seizoenen, in de winter gaan de planten in winterrust. Onze kas wordt niet verwarmd. Alle planten worden gekweekt zonder gebruik te maken van elektra of gas.

Je hebt zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd:

Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.