klantenservice

Garantie en kwaliteit

Deze pagina biedt informatie over garantie op planten, de duur van de garantie, het bewijs van garantie en hoe om te gaan met planten die niet groeien of bloeien.

Veelgestelde vragen

De beste groeiperiode voor vijverplanten zijn met name in mei en juni. Toch kunnen vijverplanten het hele jaar door in je vijver worden geplant.

Mocht je vroeg in het voorjaar vijverplanten plaatsen, houd er dan rekening mee dat ze langer nodig hebben om te groeien.

Als planten niet goed groeien, komt dit voornamelijk door de weersomstandigheden of de plaatsing van de planten.

De beste oplossing hiervoor is de vijverplanten tijdelijk in ondieper water te zetten (-1 à -2cm en max. -5cm vanaf bovenkant vijvermand). Dit kun je doen door de planten in een ondiepe zone te zetten of een ophoging te maken door middel van bijvoorbeeld stenen of vijverkratten. Het gevolg hiervan is dat de planten meer warmte en licht zullen krijgen, wat de groei van de planten zal bevorderen.

Als je ziet dat de planten meer beginnen uit te lopen, kun je ze weer in een dieper gedeelte zetten.

Hieronder geven wij je stap voor stap onze tips om ervoor te zorgen dat wij er samen een succes van maken:

  • Vijverplanten planten in vijvermandjes: Gebruik alleen de meegeleverde mandjes, zonder gebruik van doek. Combineer de vijverklei alleen met tuinaarde of vijvergrond, niet met zand.
  • Zuurstofplanten: Planten zoals Hoornblad, Krabbescheer en Waterpest? Zet ze los in de vijver.
  • Diepte: Houd je aan de aangegeven diepte op de verpakking. Te diep plaatsen leidt tot verdrinking van de plant en te hoog plaatsen zorgt voor uitdroging.
  • Locatie: Zet planten niet te dicht bij fonteinen of pompen en vermijd vijvers met koi karpers. Waterplanten hebben rustig water nodig om optimaal te kunnen groeien. Meer informatie over vijverplanten planten: Vijverplanten groeien niet?
  • Vijver inrichten: Zorg ervoor dat je vijver een minimale diepte van 60cm heeft. Vermijd zwarte randen of kleine kuipen i.v.m. opwarming van het water. Zorg ervoor dat je altijd een laag van minstens 8-10 cm substraat op de bodem hebt als natuurlijke filter en als aanhechtingsplek voor nitrificerende bacteriën. Het is belangrijk dat je een diversiteit aan verschillende soorten waterplanten in de vijver hebt zoals: zuurstofplanten, waterlelies, moerasplanten en waterplanten. Ze hebben elkaar nodig om optimaal te groeien en biologisch evenwicht in de vijver te brengen. Voeg minimaal 2x per jaar vijverbacteriën toe (1 keer in het voorjaar en 1 keer in het najaar). Lees alle tips voor het inrichten van de vijver in onze vijvercheck.
  • Plantenfilter: Gebruik altijd vijversubstraat in plaats van lava of grind voor optimale filtering en groei van planten. Houd een laag van minstens 20 tot 30 cm substraat aan. Zorg voor een mix van hoge filterplanten en laagblijvende zuurstofplanten. Lees alle tips voor het inrichten van een plantenfilter in onze plantenfilter check
  • Vijveronderhoud: Voeg twee keer per jaar vijverbacteriën toe. Vermijd externe middeltjes zoals GH plus en respecteer de natuurlijke waterbalans. Alles over vijveronderhoud: Vijveronderhoud

Tip: Waterplanten lopen pas uit vanaf april en hebben een maand nodig. Geef ze enkele weken om te acclimatiseren. Overweeg om je vijvermandje tijdelijk te verplaatsen naar -5cm diepte of naar een zonnige plek te verplaatsen voor snellere groei.

Geeft dit geen antwoord op je vraag of lost dit je probleem niet op? Dan ontvangen wij graag een foto van de vijver en standplaats van de vijverplanten.

Planten worden door ons droog verpakt, dat wil zeggen dat de plant pas zal gaan uitlopen op het moment dat deze in de vijver wordt geplaatst. Het voordeel van droogverpakte planten is dat deze kunnen worden verstuurd zonder dat zij schade oplopen tijdens het transport. Soms bevat de plug, zoals het kleine plantje wordt genoemd, bruin blad aan de buitenzijde. Dit blad laten wij altijd zitten ter bescherming van de groeikern.

Je factuur of aankoopbewijs dient als je garantiebewijs. Bewaar je factuur eenvoudig in je account, zodat je deze altijd bij de hand hebt. Zo hoef je je nooit zorgen te maken dat je hem kwijtraakt. Handig, toch?

Daarnaast is het belangrijk dat je bij een garantieclaim ook een foto meestuurt van de plant(en). Lijkt een plant bij aankomst niet in orde? Laat het ons direct weten via een bericht met een duidelijke foto. Zo kunnen wij je klacht snel in behandeling nemen.

Let op: Als je te lang wacht, kunnen we de klacht helaas niet meer verwerken, omdat de kwaliteit van binnenplanten sterk afhankelijk is van factoren zoals verzorging, standplaats, watergift, licht, en temperatuur.

Bij vijverplanten:
Ook bij vijverplanten ontvangen we graag een foto van de plant. Het is belangrijk dat de plant op de juiste diepte in de vijver wordt geplant en dat de vijver juist is ingericht om aan de garantievoorwaarden te voldoen. Controleer dit met onze vijvercheck. Een niet goed ingerichte vijver kan namelijk een grote impact hebben op de gezondheid van je vijverplanten.

Met deze informatie kunnen we je snel en adequaat helpen!

Als je vijverplanten niet lijken te groeien willen wij je vragen om onderstaande punten goed door te lezen en om te controleren of er aan onderstaande punten voldaan is. Ook is het belangrijk dat de vijverplanten volgens de meegeleverde instructie geplant worden, anders bestaat dat kans dat zij niet groeien. Als blijkt dat u aanspraak kunt maken op de groei- en bloei garantie is deze 1 jaar geldig vanaf de aanschafdatum:

We voeren altijd een kwaliteitscontrole uit wanneer onze waterplanten de kwekerij verlaten.

Op deze vijverplanten bieden wij een 100% groei- en bloeigarantie, onder de volgende voorwaarden:

  • Voor de vijverplanten waarbij mandjes zijn meegeleverd, gebruik uitsluitend onze mandjes zonder doek. Vermeng de bijgeleverde vijver klei enkel met tuinaarde of vijvergrond, en niet met zand of andere toevoegingen.
  • Plant de waterplant op de aangegeven diepte zoals vermeld op de verpakking.
  • Plaats de waterplant niet te dicht bij een fontein, filter of pomp.
  • Plaats de vijverplant niet in een vijver met koi karpers of andere karperachtige vissen.

Houd er rekening mee dat waterplanten pas vanaf april uitlopen, als de temperaturen hoger worden. De plant heeft ongeveer een maand nodig om uit te lopen.

Laat de plant enkele weken acclimatiseren en uitlopen. Voor een versnelde groei, neem de volgende punten in overweging:

  • Hou het vijvermandje voor een paar weken maximaal 10 cm onder het wateroppervlak (vanaf de bovenkant van de rand). Dit geeft de plant meer warmte en licht, waardoor de groei wordt bevorderd. Het is makkelijk om het mandje te verhogen door bijvoorbeeld stoeptegels onder het mandje te plaatsen.
  • Verplaats het vijvermandje naar een zonnige plek in de vijver of tijdelijk naar een waterkuip.
  • Als je na deze stappen nog steeds overtuigd bent dat de plant niet zal groeien, stuur ons dan een e-mail met foto’s van de plant en de plek in de vijver. Helaas kunnen we je aanvraag niet behandelen zonder foto’s.

Na ontvangst van alle informatie zullen we een passende oplossing voor je vinden.

1.Het planten van planten en gebruik van materiaal

  • Planten geleverd met vijvermandjes: Gebruik uitsluitend de meegeleverde mandjes zonder doek. Vermeng de bijgeleverde vijverklei enkel met tuinaarde of vijvergrond, niet met zand of andere toevoegingen.
  • Losse zuurstofplanten: Planten zoals Krabbescheer, Waterpest, Mosballen, en Hoornblad moeten los in de vijver geplaatst worden en niet vastgezet.
  • Losse waterplanten pluggen: Planten zoals Gele Lis, Zwanenbloem, Dwerglisdodde, Grote Lisdodde, Bonte kalmoes, Snoekkruid (Moerashyacint), en Blauwe lis die als losse pluggen worden geleverd, moeten uitsluitend in vijversubstraat worden geplant. Het gebruik van andere bodemmaterialen zoals lava valt buiten de garantie.

2.De plaatsing van de planten

  • Plantdiepte: Plant de waterplant op de aangegeven diepte zoals vermeld op de verpakking met een minimale plant diepte van 5 cm onderwater.
  • Locatie van de plant: Plaats de plant niet te dicht bij een fontein, filter of pomp, en niet in de sloot waar diverse factoren de plantengroei kunnen belemmeren.
  • Geen karperachtige vissen: Plaats de plant niet in een vijver met koikarpers of andere karperachtige vissen.

3a .Inrichten van de vijver / waterpartij

  • Minimale diepte: De vijver moet een minimale diepte hebben van 20 centimeter om te voorkomen dat het water te snel opwarmt.
  • Randen en kuipen: Vermijd onafgewerkte zwarte randen of kleine kuipen die kunnen leiden tot een broeierige wateromgeving.
  • Voldoende waterinhoud: Zorg dat de vijver voldoende water bevat om grote temperatuurschommelingen te voorkomen.
  • Substraat: Voor niet-natuurlijke vijvers (gemaakt van beton, kunststof bak of vijverfolie), zorg voor een laag van minimaal 8 tot 10 cm substraat over de gehele bodem van de vijver.
  • Biologisch evenwicht: Zorg voor een mix van laagblijvende zuurstofplanten, losse zuurstofplanten, waterlelies, waterplanten en moerasplanten. Voeg ook twee keer per jaar vijverbacteriën toe.

3b.Inrichten van een plantenfilter van bijv. een zwemvijver

  • Gebruik van het juiste vijversubstraat: Gebruik vijversubstraat in plaats van alternatieven zoals lava.
  • Voldoende substraat: Zorg voor een laag van minimaal 8 tot 10 cm substraat.
  • Diversiteit van planten: Zorg voor zowel hoge als lage planten in de vijver.
  • Kracht van samenhang tussen planten: Houd er rekening mee dat planten elkaar nodig hebben voor een biologisch evenwicht.

4.Nazorg

  • Vijverbacteriën toevoegen: Voeg twee keer per jaar vijverbacteriën toe – in het voorjaar na de winter en in het najaar vóór de winter.
  • Geen externe middeltjes: Voor onze 100% groei- en bloeigarantie mag er geen gebruik worden gemaakt van externe middeltjes zoals GH plus of andere waterverbeteraars.

Let op: Het testen van water wordt afgeraden omdat waterwaarden fluctueren. Het is belangrijk om de natuurlijke balans te respecteren.

Deze voorwaarden zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat uw waterplanten de beste kans hebben om te groeien en bloeien. Als u zich aan deze voorwaarden houdt en uw planten vertonen geen groei of bloei, neem dan contact met ons op voor verdere assist

Voordat we onze planten verzenden, controleren we ze zorgvuldig op kwaliteit. Bruine bladeren laten we bewust zitten om de plant te beschermen tijdens transport. Deze bruine bladeren dienen als een natuurlijke bescherming en zullen vanzelf afvallen, waarna een gezonde, groene plant overblijft.

Bij sommige planten, zoals een tillandsia, zijn bruine bladeren een natuurlijk kenmerk. Het onderste deel van deze plant heeft altijd een bruin-grijze kleur. Omdat deze planten een zachte structuur hebben, zijn ze wat kwetsbaarder. Raak de plant daarom niet te veel aan om te voorkomen dat de stelen loslaten.

Schimmel kan ontstaan door de gesloten verpakking waarin de plant enkele dagen heeft doorgebracht tijdens het transport. Hoewel schimmel er zorgwekkend uitziet, vormt het juist een belangrijke voedingsbron voor de plant. Schimmel verdwijnt vanzelf als je de plant verzorgd volgens onze tips. Wil je niet wachten, dan kun je het aangetaste blad eenvoudig verwijderen. De plant zal vanzelf nieuwe, groene bladeren vormen.

Lees de verzorgingstips voor jouw plant op onze verzorgingspagina zodat je er lang van kunt genieten. Heb je na het lezen nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Onze planten worden verstuurd als pluggen, dit zijn jonge planten die vooral bestaan uit oersterke wortels en af en toe een enkel blad. Het gaat namelijk vooral om de wortels, die zijn het belangrijkst van de hele plant. Wortels bepalen de kracht en de groei.  Wanneer deze pluggen in de vijver worden gezet, zullen zij uitgroeien tot sterkere en gezondere planten, dan wanneer er een grotere plant in de vijver wordt aangeplant, die moet omschakelen naar een nieuwe leefomgeving. Onze planten worden altijd zonder bloem geleverd. Dit, om de kracht van de plant te sparen en het risico van beschadiging tijdens het transport uit te sluiten.

De groei van de plant hangt af van hoe goed deze geplant en verzorgd wordt. Het is belangrijk om de plant volgens de instructies te plaatsen en te verzorgen. Zorg ervoor dat de plant:

  • Op de juiste standplaats staat
  • Voldoende daglicht krijgt
  • Genoeg water ontvangt

Met de juiste verzorging zal de plant gezond verder groeien, en kun je er jarenlang plezier van hebben. Houd er rekening mee dat de natuur haar eigen tempo heeft; vaak is wat geduld nodig. Onder de juiste omstandigheden zal de plant vanzelf prachtig groeien.

Wij zijn gespecialiseerd in het kweken van winterharde waterplanten en alleen de juiste soorten die nodig zijn voor een succesvolle vijver. Wij hebben door de jaren heen een unieke kweek- en levermethode ontwikkeld. Hierdoor geven wij op al onze planten 100% groei- en bloei garantie.

Ook vinden wij dat het gebruik van dure pompen, filters, waterverbeteraars en watertesters overbodig zijn. Met de juiste vijverplanten combinatie is net als in de natuur op natuurlijke wijze biologisch evenwichtig en helder vijverwater te behalen.

Belangrijk om de planten goed te laten groeien en om garantie te krijgen is om de vijverplanten op de juiste diepte te planten, het eventueel meegeleverde mandje goed in te richten en om te zorgen dat je vijver juist ingericht is volgens onze vijvercheck. Een vijver die niet juist ingericht is, biedt niet de ideale leefomstandigheden voor planten waardoor algen de overhand kunnen nemen en vijverplanten kunnen afsterven.

Bij ons draait alles om duurzaam en milieuvriendelijk kweken. Onze planten worden volledig biologisch gekweekt in onze eigen kwekerij, waar we in harmonie met de natuur werken. Chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken we niet; indien nodig kiezen we voor biologische oplossingen die het milieu respecteren.

We volgen het ritme van de seizoenen. In de winter gaan onze planten in hun natuurlijke winterrust, zoals de natuur het bedoeld heeft. Onze kassen worden niet verwarmd en we kweken zonder gebruik van elektra of gas, waardoor we onze ecologische voetafdruk tot een minimum beperken.

Bij ons staat respect voor de natuur centraal, zodat jij kunt genieten van gezonde, sterke planten die met zorg zijn grootgebracht.

Helaas kunnen wij geen aanvullende garantie bieden op binnenplanten. Planten zijn levende producten en hun gezondheid wordt na levering sterk beïnvloed door omgevingsfactoren zoals licht, temperatuur en luchtvochtigheid. Deze omstandigheden liggen buiten onze controle.

Onze planten zijn echter erg sterk en met de juiste standplaats en verzorging vaak nog goed te redden. We helpen je graag om een oplossing te vinden en mee te kijken naar wat jouw plant nodig heeft om weer op te bloeien.

Stuur ons een bericht met een foto van je plant en een korte beschrijving van de standplaats en verzorging. We geven je graag advies om je plant weer gezond te krijgen! Bekijk ook onze verzorgingstips.

Je hebt 3 dagen garantie na het moment van bezorging. Als een plant bij aankomst niet in orde lijkt, meld dit dan direct bij ons met een duidelijke foto.

We hanteren een korte garantieperiode op binnenplanten omdat de verzorging een grote invloed heeft op de gezondheid van de planten. Factoren zoals watergift, licht, temperatuur en luchtvochtigheid spelen een belangrijke rol. Door direct contact op te nemen, kunnen we samen snel een passende oplossing vinden.

Nee, wij bieden GEEN 100% groei- en bloeigarantie op binnenplanten. Je hebt 3 dagen garantie na het moment van bezorging. Als een plant bij aankomst niet in orde lijkt, meld dit dan direct bij ons met een duidelijke foto.

We hanteren een korte garantieperiode op binnenplanten omdat de verzorging een grote invloed heeft op de gezondheid van de planten. Factoren zoals watergift, licht, temperatuur en luchtvochtigheid spelen een belangrijke rol. Door direct contact op te nemen, kunnen we samen snel een passende oplossing vinden.