Vijvers

Ontdek alles voor de perfecte vijver: van aanleg tot inrichting en onderhoud. Wij bieden expertadvies voor een zelfregulerend en biologisch evenwichtige vijver. Van een zwemvijver tot strakke spiegelvijver: selecteer jouw soort vijver of kies op basis van water inhoud als jouw vijver er niet tussen staat.

Zwemvijver aanleggen in je tuin

Zwemvijver

Spiegelvijver

Spiegelvijver

Koivijver aanleggen in je tuin

Koivijver

Plantenfilter

Plantenfilter

Mini vijver

Mini vijver

< 500 liter

Kleine vijver

Kleine vijver

500 – 10.000 liter

Grote vijver

Grote vijver

10.000 – 100.000 liter

Natuurlijke vijver aanleggen

Mega vijver

> 100.000 liter

Simon van der Velde

Sinds 1986 zijn wij de brug tussen puur natuur en jouw tuin. Met een focus op natuurlijke schoonheid, leveren wij niet alleen winterharde vijverplanten met 100% groei- en bloeigarantie, maar ook deskundig advies voor een onderhoudsvrije vijver. Of je nu op zoek bent naar ecologische vijverbenodigdheden of een compleet beplantingsplan, bij ons vind je alles voor een natuurlijke vijver.

Simon van der VeldeVijverspecialist en waterplantenkweker

Alles voor een natuurlijke vijver

Vijverplanten

Vijverplanten

Vijverpakketten

Vijverpakketten

Vijverbenodigdheden

Vijverbenodigdheden

Advies per soort vijver

Vijveradvies

5 tips van vijverspecialist Simon voor het kiezen van je vijver

Veelgestelde vragen over vijvers

Vijveradvies
  • Terrasvijver/minivijver: Geschikt voor kleine ruimtes zoals balkons.
  • Biologische plantenvijver: Bevordert biodiversiteit en is zelfonderhoudend.
  • Zwemvijver: Combineert zwemplezier met een natuurlijk ecosysteem.
  • Koivijver: Specifiek voor kleurrijke Koi vissen.
  • Natuurvijver: Laat de natuur haar gang gaan zonder vijverfolie.
  • Spiegelvijver: Weerspiegelt de omgeving met een strak design.
  • Kleine vijver: Met een capaciteit van minder dan 10.000 liter.

Kies bij voorkeur een locatie die dagelijks 4-6 uur zonlicht ontvangt. Plaats de vijver niet naast bomen die veel blad verliezen. Wat de grootte betreft, zijn er tal van mogelijkheden. Een grotere en diepere vijver heeft het voordeel dat het water minder snel opwarmt, waardoor algen minder kans krijgen om te groeien. Het is echter essentieel om ook ondiepe delen in de vijver te hebben voor zuurstof- en andere waterplanten, aangezien veel soorten niet dieper dan 20 cm kunnen groeien.

Voor een plantenvijver, of je nu vissen hebt of niet, is het raadzaam om een diepte van ten minste 80 cm te hebben. Echter, 100 cm is optimaal. Deze adviezen gelden ook voor kleinere vijvers. Bij onvoldoende diepte riskeren vissen te bevriezen en kan het water sneller opwarmen, wat de groei van algen bevordert.

> Ontdek Simons vijver inrichten 6 stappenplan

Om een kleine of grote vijver te maken, graaf je eerst een gat met verschillende dieptes voor diverse vijverplanten. Bedek daarna de vijver met vijverfolie, plaats een laag vijversubstraat op de bodem en voeg de gewenste vijverplanten toe. Voor uitgebreide tips en trucs, raadpleeg Simons gids over het aanleggen van een vijver.

> Lees hier meer over een vijver aanleggen

Een biologische plantenvijver met voldoende planten en bacteriën vereist minimaal onderhoud. De aanwezigheid van vissen, nabijgelegen bomen en het aantal planten kunnen echter de onderhoudsbehoeften beïnvloeden.

> Lees hier alles over vijveronderhoud

vdvelde.com - Alles voor een natuurlijke vijver

Voor een sprankelende, natuurlijke vijver heb je de juiste producten en advies nodig. Hier ontdek je alles over de vijveraanleg en een passend beplantingsplan. En goed nieuws: met de juiste aanpak zijn een vijverpomp, filter of waterverbeteraars zoals KH en GH vaak overbodig. We bieden alleen winterharde vijverplanten en de essentiële benodigdheden voor een biologisch evenwichtige en onderhoudsarme vijver.

Jouw one-stop vijvershop met expertise van waterplantenkwekerij tot vijver

Onze vijvershop is er voor iedereen. Of je nu droomt van een natuurvijver, zwemvijver, biologische vijver of een koivijver in je tuin. Dankzij het juiste substraat en de perfecte vijverplanten heb je geen dure pomp of filters nodig. In onze vijver webshop vind je alle producten voor een evenwichtige, onderhoudsvrije vijver. Met jaren ervaring als waterplantenkweker beschikt Simon van der Velde over de kennis voor de perfecte vijver. Zijn boek, vol tips en tricks over vijveraanleg, is een onmisbare gids. Onze webshop biedt naast deze kennis ook alle planten en materialen voor een vijver die het hele jaar door straalt.

Dé vijver webshop van Europa: Eenvoudig online vijverplanten bestellen

Koop je vijverplanten zonder gedoe online. Onze planten komen rechtstreeks uit onze kwekerij en worden droog verpakt verzonden. Zo gaan ze pas groeien wanneer ze in jouw vijver staan. Onze kennis en ervaring hebben ons niet alleen tot de top vijverplanten webshop van Nederland gemaakt, maar ook binnen heel Europa. We hebben al vele tevreden klanten en bedrijven in diverse landen van advies voorzien, van kleine vijvers tot grandioze waterpartijen.

Tuinvijver

Een tuinvijver maakt elke tuin gezellig en bijzonder. Het is niet alleen mooi om naar te kijken, maar heeft ook veel verschillende planten en dieren. Of je nu van kikkers, vlinders of het geluid van water houdt, hier vind je alles wat je moet weten om je eigen vijver te maken. Het is niet alleen een plek met water en planten, maar het trekt ook veel dieren zoals vlinders en libellen aan. Een vijver in de tuin zorgt ervoor dat je dichter bij de natuur voelt. De prijs hangt af van hoe groot de vijver is, hoe hij eruitziet en wat je er allemaal bij wilt hebben. Maar denk eraan: je betaalt niet alleen voor het maken van de vijver, maar ook voor het onderhoud en extra spullen. Kies liever voor een natuurlijke balans dan voor machines. Met de juiste inrichten en planten kan je machines volledig vervangen en zorgen voor een fijne plek voor de dieren in de vijver.

Soorten vijvers om te overwegen

  • Biologische plantenvijver: Ideaal voor tuinliefhebbers die genieten van aquatische planten.
  • Zwemvijver: Een vijver om in te zwemmen; combineert de functies van een zwembad met die van een tuinvijver.
  • Koi vijver: Speciaal voor liefhebbers van deze sierlijke vissen.
  • Natuurlijke vijver: Een vijver die het natuurlijke landschap nabootst en minimale menselijke interventie vereist.
  • Mini vijver: Perfect voor diegenen met beperkte ruimte maar die toch willen genieten van een vijver.

Tuinvijver aanleggen & inrichten in 10 stappen

  1. Bepaal de locatie: Idealiter een plek met 4-6 uur zonlicht per dag.
  2. Plan je vijver: Teken een plattegrond met zones voor planten.
  3. Graaf en bekleed: Controleer het grondwaterpeil voordat je begint met graven en zorg voor een stevige vijverfolie.
  4. Kies de juiste planten: Planten dienen als natuurlijke filters en voegen esthetische waarde toe.
  5. Vijversubstraat: Vormt de basis van je vijver en helpt bij de filtratie.
  6. Zuurstofplanten: Cruciaal voor het behouden van een gezonde vijveromgeving.
  7. Waterlelies: Voegen schoonheid toe en bieden schaduw.
  8. Waterplanten: Helpen bij het filteren en zuiveren van het water.
  9. Moerasplanten: Zuiveren het water door afvalstoffen te absorberen.
  10. Vijverbacteriën: Ondersteunen een gezond ecosysteem in de vijver.

Met deze gids ben je klaar om je eigen natuurlijke tuinvijver aan te leggen en te genieten van de rust en schoonheid die het met zich meebrengt.

Een natuurlijke vijver creëren

Een natuurlijke vijver creëer je door het toevoegen van een aantal essentiële bestandsdelen: Verschillende soorten waterplanten, substraat, vijverbacteriën. Voor een natuurlijke vijver maak je GEEN gebruik van mechanische apparatuur zoals pompen en filters, maar vertrouw je op de kracht van de natuur.

Bouw je eigen vijver

Je eigen vijver bouwen geeft veel vrijheid, omdat je zelf de vorm, grootte en diepte kan bepalen. Het bouwen van een vijver is een heel proces, het is daarom belangrijk dat je goed uitdenkt hoe je dit gaat aanpakken. Een helpende hand nodig? Bestel Simons vijveradvies Boek of stel een vraag via de klantenservice!

Kleine tuinvijver

Een kleine tuinvijver biedt een vredige oase in je tuin, waarin waterlelies zachtjes op het wateroppervlak drijven. Het zachte gekabbel van water creëert een rustgevende sfeer, terwijl goudvissen en kikkers een levendige dynamiek toevoegen. Deze vijver wordt een natuurlijke habitat die niet alleen schoonheid brengt, maar ook lokale fauna aantrekt.

Een kleine vijver aanleggen

Om een kleine, natuurlijke tuinvijver aan te leggen, volg je deze stappen:

  1. Kies de Locatie: Selecteer een plek met voldoende zonlicht en weg van bomen om bladval te vermijden.
  2. Graaf de Vijver: Graaf een gat met verschillende diepteniveaus voor diverse waterplanten en dieren.
  3. Vijverfolie Aanbrengen: Bedek het gat met een stevige vijverfolie om het water vast te houden.
  4. Water en Planten: Vul de vijver met water en voeg waterplanten toe zoals waterlelies en riet.
  5. Natuurlijk Evenwicht: Laat de vijver zich op natuurlijke wijze ontwikkelen zonder chemische toevoegingen, gebruik alleen substraat, ruim voldoende waterplanten en vijverbacteriën om biologisch evenwicht te bereiken.

Ontwerp tuinvijver

In het ontwerp van een tuinvijver is veel mogelijk, als je de vijver zelf aanlegt kan je je fantasie de vrije loop laten gaan en zelf het formaat, diepte en vorm bepalen. Op deze manier maak jij jouw vijver écht uniek!