Vijver

Vijverbenodigdheden

Op zoek naar budgetvriendelijke vijverartikelen voor een natuurlijke vijver? In onze online vijverwinkel vind je een uitgebreide collectie ecologische vijverbenodigdheden, van vijverbacteriën tot vijverplanten. Voor een duurzame en prachtige vijver ben je bij ons op de juiste plek, inclusief deskundig advies.

Bacta Clear voor een heldere vijver

Vijverbacterien

Vijversubstraat voor je vijver

Vijversubstraat

Algenbestrijding

Algenbestrijding

Waterzuiveraars

Zoetwatermossel

Zoetwatermosselen

Zoetwaterslakken

Waterplanten categorie

Vijverplanten

Vijverplanten

Vijverpakketten

Mini vijversets

Mini vijversets

Plantenfilter

Plantenfilter

Planteneilanden

Planteneilanden

Plantenvoeding

Plantenvoeding

Simons vijverboek

Vijverboek

Visvoer

Visvoer

Vijvermanden

Vijverkratten

Vijverkratten

Vijveraarde

Vijveraarde

Vijverklei

Vijverklei

Simon van der Velde

Als je de juiste inrichting voor je vijver hebt, hoef je geen energieverslindende vijverpompen, filters of waterverbeteraars te gebruiken.

Simon van der VeldeVijverspecialist en waterplantenkweker

Hoge kosten en onnodig energieverbruik

Ik spreek soms vijvereigenaren die klagen over de hoge energiekosten door gebruik van te grote pompen, filters, UV-lampen, luchtpompen en waterbodemstofzuigers.

Een vijverpomp is dikwijls te krachtig voor de betreffende vijver. Het is niet essentieel om het vijverwater meerdere keren te circuleren. Een filter dat vol zit met algen filtert niet meer goed en vraagt om frequente reiniging, wat velen als vervelend ervaren.

De bodem schoonzuigen met een onderwaterstofzuiger is niet alleen onnatuurlijk, maar ook vermoeiend en energieverslindend. Het biologisch evenwicht wordt hierdoor verstoord doordat nuttige deeltjes, zoals zuurstofplanten, verdwijnen.

Ik heb vaak natuurlijke vijvers bezocht en viskwekerijen in China en Japan geobserveerd. Ook daar kan het water soms troebel zijn, maar met een gezond biologisch evenwicht wordt het vaak vanzelf weer helder.

In de natuur vind je prachtige vijvers en waterpartijen boordevol leven. Daarom heb ik voor vijvereigenaren een effectief stappenplan opgesteld.

Meer over dit stappenplan en aanvullende tips zijn te vinden in mijn vijveradviesboek en op een specifieke pagina die ik hiervoor heb gemaakt.

Wil je traditionele vijvertoestellen vervangen door natuurlijke alternatieven? Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Vijverpomp -> Zuurstofplanten
 • Vijverfilter -> Plantenfilter
 • Luchtpomp -> Zuurstofplanten
 • UV-lamp -> Bacteriën
 • Skimmer -> Moerasfilter
 • Waterstofzuiger -> Mosselen

De kernboodschap?

Met mijn stappenplan bespaar je niet alleen op kosten, maar krijg je ook meer tijd om van je vijver te genieten. Bovendien draag je bij aan een betere leefomgeving. Een goed beplante vijver biedt kinderen ook de kans om kikkers, salamanders en libellen te ontdekken.

Vijvertechniek vs vijverplanten

Kies een vijverartikel en wij laten je kennis maken met het duurzame alternatief voor een biologisch evenwichtige vijver.

Vijverpomp alternatief

Vijverpomp

Vijverfilter alternatief

Vijverfilter

Luchtpomp alternatief

Luchtpomp

UV lamp alternatief

UV lamp

Skimmer alternatief

Skimmer

Waterstofzuiger alternatief

Vijverstofzuiger

Vijverbenodigdheden advies

Onze meest waardevolle expert tips over verschillende vijverbenodigdheden.

Vijverfolie

Vijverfolie

Vijverbak

Vijverbak

Dompelpomp

Dompelpomp

Vijver waterval

Vijver waterval

Vijver fontein

Vijver fontein

Vijvernet

Vijvernet

Veelgestelde vragen over vijverbenodigdheden

Vijveradvies

Op de bodem van de vijver ligt vijversubstraat. Dit is een poreus materiaal dat helpt bij de groei van nuttige bacteriën die organisch afval afbreken en het water zuiveren. Het biedt ook een stabiele ondergrond voor waterplanten om op te groeien en helpt bij het opnemen van overtollige voedingsstoffen, wat de waterkwaliteit verbetert.

Voor een natuurlijke vijver heb je de volgende benodigdheden nodig: waterplanten, vijversubstraat, vijverbacteriën, een biologisch plantenfilter en visvoer. Optioneel kun je ook denken aan verlichting, een waterval of fontein.

Als je de juiste combinatie van plantenmix, substraat en bacteriën gebruikt, krijg je een gezonde vijver die met de jaren mooier wordt. Door deze juiste mix is er vaak geen pomp of filter nodig. Onderhoudsinstructies, tips en tricks voor een gezonde en onderhoudsvrije vijver kun je vinden in Simons Vijveradvies boek.

Met behulp van het juiste substraat en bacteriën wordt organisch afval in de vijver afgebroken. Echter, voor specifieke reinigingsinstructies, raadpleeg Simons Vijveradvies boek of andere bronnen over vijveronderhoud.

Helder water wordt bereikt door het gebruik van vijverplanten, die bijdragen aan het biologisch evenwicht en het voorkomen van algen. Het biologische plantenfilter helpt bij het afbreken van organisch afval en het behouden van goede waterkwaliteit. Het gebruik van vijversubstraat en vijverbacteriën verbetert ook de waterkwaliteit.

Simon van der Velde

Vijveradvies

Kan je nog niet kiezen? Bekijk het advies van Simon.

Alles voor jouw vijver

Simons complete vijverpakketten

Vijver benodigdheden die je wel en niet nodig hebt voor een natuurlijke vijver

Het kiezen van de juiste vijverbenodigdheden hangt sterk af van het type en de grootte van je vijver. Hier geef ik een overzicht van de essentiële en optionele benodigdheden, evenals de producten die wij afraden.

Essentiële vijverbenodigdheden:

 1. Vijverplanten: Zorgen voor een biologisch evenwicht en voorkomen ongewenste algen- en bacteriële groei.
 2. Een biologisch plantenfilter: Helpt bij het afbreken van organisch afval en behoudt een goede waterkwaliteit.
 3. Vijversubstraat: Een poreus materiaal dat gunstig is voor de groei van nuttige bacteriën en de wortels van waterplanten steun biedt.
 4. Vijverbacteriën: Cruciaal voor het afbreken van organisch afval en het handhaven van de stikstofcyclus in de vijver.
 5. Vijverfolie: Beschermt de bodem en zorgt voor een effectieve afdichting.
 6. Vijveraarde: Voor het planten en ondersteunen van waterplanten.
 7. Vijvermanden: Voor het planten en verplaatsen van waterplanten.
 8. Visvoer: Als je vissen hebt, is het essentieel om ze te voeden met geschikt voer.

Optionele benodigdheden:

 1. Waterval & Fontein: Voegen een esthetisch element toe en helpen bij beluchting.
 2. Verlichting: Om je vijver ‘s nachts te accentueren.

Afraders: Hoewel sommige van deze producten voordelen kunnen hebben, raden wij ze over het algemeen af vanwege de mogelijke nadelen:

 1. Vijverbak: Kan beperkingen opleggen aan de grootte en vorm van je vijver.
 2. Vijverpomp & Luchtpomp: Niet altijd nodig als de vijver goed is ontworpen en voldoende waterplanten heeft.
 3. Vijverfilter: In een goed gebalanceerde vijver kan een natuurlijke filtratie voldoende zijn.
 4. Skimmer: Kan nuttige insecten en kleine dieren vangen.
 5. UV-lamp: Hoewel het schadelijke bacteriën kan doden, kan het ook nuttige bacteriën beïnvloeden.
 6. Dompelpomp & waterstofzuiger: Niet altijd nodig en kan de natuurlijke balans verstoren.

Online vijverwinkel

Voor een sprankelende, natuurlijke vijver heb je de juiste producten en advies nodig. Hier ontdek je alles over de vijveraanleg en een passend beplantingsplan. En goed nieuws: met de juiste aanpak zijn een vijverpomp, filter of waterverbeteraars zoals KH en GH vaak overbodig. We bieden alleen winterharde vijverplanten en de essentiële benodigdheden voor een biologisch evenwichtige en onderhoudsarme vijver.

Jouw one-stop vijvershop met expertise van waterplantenkwekerij tot vijver

Onze vijvershop is er voor iedereen. Of je nu droomt van een natuurvijver, zwemvijver, biologische vijver of een koivijver in je tuin. Dankzij het juiste substraat en de perfecte vijverplanten heb je geen dure pomp of filters nodig. In onze vijver webshop vind je alle producten voor een evenwichtige, onderhoudsvrije vijver. Met jaren ervaring als waterplantenkweker beschikt Simon van der Velde over de kennis voor de perfecte vijver. Zijn boek, vol tips en tricks over vijveraanleg, is een onmisbare gids. Onze webshop biedt naast deze kennis ook alle planten en materialen voor een vijver die het hele jaar door straalt.

Dé vijver webshop van Europa: Eenvoudig online vijverplanten bestellen

Koop je vijverplanten zonder gedoe online. Onze planten komen rechtstreeks uit onze kwekerij en worden droog verpakt verzonden. Zo gaan ze pas groeien wanneer ze in jouw vijver staan. Onze kennis en ervaring hebben ons niet alleen tot de top vijverplanten webshop van Nederland gemaakt, maar ook binnen heel Europa. We hebben al vele tevreden klanten en bedrijven in diverse landen van advies voorzien, van kleine vijvers tot grandioze waterpartijen.

Reiger verjagen? Koop geen vijverbescherming zoals een vijvernet

Het is een veelvoorkomend probleem voor vijvereigenaren: de ongewenste aanwezigheid van een reiger bij je prachtige vijver. De aantrekkelijkheid van je vissen trekt deze sierlijke vogel aan, maar zijn bezoekjes zijn zeker niet onschuldig. Als je het aanzicht van je vijver wilt behouden zonder allerlei visuele obstakels zoals vijverbescherming, vijvernetten, afdek netten of visvijver net, dan zijn er gelukkig andere opties.

Vaak maken vijvereigenaren hun vijver zo transparant mogelijk, om de vissen goed te kunnen observeren. Hoewel begrijpelijk, maakt dit de vijver wel tot een open buffet voor reigers. Maar niet getreurd, er zijn alternatieve manieren om je vissen te beschermen zonder het esthetische aspect van je vijver te verliezen. Overweeg bijvoorbeeld het planten van waterlelies. Niet alleen geven ze je vijver een natuurlijke schoonheid, maar de vissen kunnen ook schuilen onder de bladeren. Dit maakt het voor de reiger een stuk moeilijker om ze te vangen.

Een andere effectieve methode is het plaatsen van een PVC-buis op de bodem van de vijver. Bij dreigend gevaar zullen je vissen hier instinctief in schuilen. Door deze natuurlijke schuilplaatsen te bieden, geef je je vissen de kans om hun natuurlijke instinct te gebruiken en zichzelf te beschermen tegen predatoren zoals de reiger.

Het is geweldig om een levendige vijver te hebben die allerlei dieren aantrekt. Echter, bescherming tegen de reiger, zonder in te boeten op esthetiek, vergt wat creativiteit en inzicht in het gedrag van je vissen. Door je vissen de mogelijkheid te geven zich te verstoppen, verklein je de kans dat ze ten prooi vallen aan deze vogel en behoud je tegelijkertijd de natuurlijke schoonheid van je vijver.

Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.