Soorten vijvers

Zwemvijver

Op zoek naar de perfecte natuurlijke zwemvijver?

Met ons deskundig advies volgens ons 6 stappenplan kun jij zelf jouw natuurzwembad aanleggen.

Voorkom fouten en bespaar minimaal 1000 euro met Simons Vijveradvies Boek.

Alle waterplanten en producten voor biologische filtering van het zwemwater kan je eenvoudig via onze webshop bestellen en snel thuis geleverd krijgen.

Zwemvijver
Simons vijveradviesboek
Zwemvijver aanleggen
Zwemvijver planten

Zwemvijver planten

Vijveronderhoud

Zwemvijver onderhoud

Zwemvijver algen bestrijden

Zwemvijver algen bestrijden

Gratis vijveradvies

Zwemvijver advies op maat

Simon van der Velde

Voor het verbeteren van de biodiversiteit, lage kosten en weinig onderhoud is een zwemvijver in de tuin een betere keuze dan een traditioneel zwembad.

Simon van der VeldeVijverspecialist en waterplantenkweker

Andere kochten dit voor hun zwemvijver

Natuurlijke zwemvijver aanleggen

Natuurzwembad

Gebruik het najaar of de winterperiode om een zwemvijver aan te leggen. Zo kun je in het voorjaar en vooral in de zomer genieten van een verkoelende duik! Gezien de steeds hetere zomers is dit zeker geen overbodige luxe.

Het kiezen tussen een traditioneel zwembad en een natuurzwembad kan lastig zijn. Een normaal zwembad met kristalhelder water wordt vaak geassocieerd met het ultieme vakantiegevoel. Een zwemvijver of natuurbad is echter een milieuvriendelijk alternatief dat geen chemicaliën zoals chloor of verwarming nodig heeft. Waterplanten zorgen voor een natuurlijke filtratie en houden het water helder en zuiver. Wat betreft de kosten: over het algemeen zijn de initiële kosten voor een natuurzwembad lager dan die voor een traditioneel zwembad.

Een groot voordeel van een zwemvijver is dat deze relatief eenvoudig zelf aan te leggen is. Een belangrijk onderdeel daarvan is het plantenfilter. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij u hierin uitstekend adviseren. Alle benodigdheden voor een filter en de planten kunnen wij vanuit onze eigen kwekerij aan u leveren.

Hoe werkt een natuurzwembad? Door een filtergedeelte aan te leggen met zuiverende en visueel aantrekkelijke waterplanten ontstaat er een natuurlijk filtratiesysteem. Vijverplanten met een goed wortelstelsel zullen het water op natuurlijke wijze filteren. Het resultaat is schoon water waarin u heerlijk kunt zwemmen. U heeft de geruststelling dat u niet in water met chemicaliën zwemt en dat u op een biologische manier bijdraagt aan het verbeteren van de natuur.

Of je nu kiest voor de sprankelende uitstraling van een traditioneel zwembad of de rustieke charme van een natuurzwembad, beide opties hebben hun eigen unieke voordelen. Lees verder in onze vergelijkingstabel hieronder om de perfecte keuze voor jouw tuin te maken.

Zwembad vs natuurzwembad

Zwembad Zwemvijver

Zwembad

Natuurzwembad

❌ Regelmatig ✅ Beperkt
❌ Ja ✅ Geen
❌ Hoger ✅ Lager
❌ Neutraal ✅ Natuurlijk
❌ Beperkt ✅ Optimaal
❌ Risico ✅ Veilig
❌ Neutraal ✅ Bevordert
❌ Hoger ✅ Lager
✅ Flexibel ❌ Beperkt
❌ Geen ❌ Aanwezig
zwemvijver aanleggen

Bouw je eigen zwemvijver in 5 stappen

Een zwemvijver aanleggen biedt een perfecte balans tussen natuurlijke schoonheid en duurzaamheid. Door de combinatie van een aantrekkelijk design met de kracht van natuurlijke filtratie, biedt een zwemvijver een milieuvriendelijk en nagenoeg onderhoudsvrij alternatief voor traditionele zwembaden. Het begint allemaal met de juiste voorbereiding: van het kiezen van het juiste graafmateriaal en vijverfolie tot het selecteren van de ideale waterplanten. Wij bieden een stapsgewijze gids voor het zelf aanleggen van jouw zwemvijver, terwijl onze aanvullende tips ervoor zorgen dat je het maximale uit dit natuurlijke paradijs haalt. Geniet zorgeloos van je verfrissende duik terwijl het dierenleven zich thuis voelt in de plantenfilter en de natuur het zware werk doet.

1. Planning en ontwerp

Stijlbepaling

Bepaal de sfeer van de vijver door te kijken naar de materialen die reeds in de tuin zijn gebruikt. Het is het meest esthetisch als de zwemvijver naadloos aansluit op de rest van de tuin. Houd ook rekening met een zit- en ligruimte naast de vijver.

Grootte en locatie

Kies voor de locatie in de tuin die het meeste zonlicht ontvangt, zodat het water optimaal kan opwarmen. Het is ook belangrijk om een plek te kiezen die niet te dicht bij bladverliezende bomen en struiken ligt. Zorg voor voldoende ruimte rondom de zwemvijver, zodat er plek is om te lopen, zitten of liggen.

Het filter moet voldoende groot zijn: hoe groter het filtergedeelte, hoe effectiever de filtering en hoe helderder en zuiverder het water zal zijn. Het filtergedeelte dient minimaal twee keer zo groot te zijn als het zwemgedeelte. Ons advies is om altijd een eenvoudige tekening te maken waarop de afmetingen en dieptes zijn aangegeven. Het zwemgedeelte zou een diepte moeten hebben tussen 1,50 en 1,80 meter, terwijl het filtergedeelte een maximale diepte van 40 tot 50 cm nodig heeft.

zwemvijver aanleggen natuurzwembad

2. Graven van de vijver

Markeer de contouren van de zwemvijver met paaltjes en lint volgens de tekening, zodat de vorm duidelijk zichtbaar is. Het graven kan nu van start gaan.

Besteed extra aandacht aan de stabiliteit van de wanden en zorg dat deze goed gestut zijn. Hoe dieper de vijver, des te crucialer het is om de wanden stevig te maken om instorting te voorkomen.

Creëer een effectieve afscheiding tussen het filter- en zwemgedeelte. Dit kan met een L-profiel, of met een houten of stenen afscheiding, om te voorkomen dat het filtermateriaal in het zwemgedeelte terechtkomt. De bovenkant van deze afscheiding dient 5 tot 10 centimeter onder het wateroppervlak te liggen.

3. Aanbrengen van vijverfolie

We raden aan om een hoogwaardige rubberfolie te gebruiken, zoals EPDM. Deze folie is duurzaam, rekbaar en kan gemakkelijk de gewenste vorm van de vijver aannemen. Hoewel dit type folie duurder is dan bijvoorbeeld PVC, biedt het tal van voordelen. Veel leveranciers bieden ook een garantie op de folie die kan oplopen tot maximaal 30 jaar.

Zorg ervoor dat de folie aan de randen netjes wordt afgewerkt, bijvoorbeeld met hardhouten afdeklatten of stenen.

Natuurlijke zwemvijver aanleggen

4. Inrichten van het plantenfilter

Begin met het bedekken van het oppervlak van het plantenfilter met 30 centimeter vijversubstraat. Plant vervolgens de door ons speciaal geselecteerde filterbeplanting in het substraat en breng een volgende laag substraat aan voor een nette afwerking. Zorg ervoor dat het blad van de planten boven het substraat uitkomt.

Begin daarna met het geleidelijk vullen van het filter met water. Het substraat is zeer poreus, wat belangrijk is voor een goede leefomgeving voor vijverbacteriën en zorgt voor optimale beworteling en groei van de waterplanten. Vanwege deze poreusheid zal het substraat zich langzaam volzuigen met water. Als er een klein deel van het substraat blijft drijven, verwijder dit dan met een schepnet en laat het verder volzuigen in een speciekuip of breng het aan op het ondiepste gedeelte van het plantenfilter.

5. Onderhoud

Een biologische zwemvijver met een uitgebreid plantenfilter vereist minimaal onderhoud. Ons advies is om in de herfst overtollige beplanting te verwijderen en de planten terug te snoeien, zodat er ongeveer 20 centimeter van de plant boven het water uitsteekt.

In het najaar (september) raden we aan om extra Bacta Clear vijverbacteriën toe te voegen. Dit bevordert de afbraak van afstervende bladeren en kan eventuele bodemslib verminderen.

In het voorjaar (maart/april) zijn er opnieuw bacteriën en enkele nieuwe filterplanten nodig. Deze zijn bedoeld om eventuele lege plekken in het filter op te vullen, zodat het filter zijn werk optimaal kan blijven doen.

Zwemvijver aanleggen

Zwemvijver inrichten in 6 stappen

Hieronder verstrekken we informatie over de verschillende mogelijkheden voor de beplanting van een zwemvijver. We richten ons hierbij niet op de technische aspecten zoals pompen, filters of waterverbeteraars. Op deze manier kun je de natuurlijke balans van de vijver ondersteunen en het hele jaar door zorgeloos genieten.

1. Vijversubstraat

Vijversubstraat

Een goede voorbereiding is het halve werk en kan zowel problemen als onnodige kosten voorkomen. Schrijf daarom het stappenplan uit en volg dit zorgvuldig om te verzekeren dat je niets over het hoofd ziet. Het juiste substraat speelt hierbij een cruciale rol. Hoewel lava goedkoper is, is het veel minder effectief. De hechting van bacteriën aan lava is 50 procent minder efficiënt, en veel vijverplanten wortelen er minder goed of helemaal niet in. Hierdoor kan het filter minder goed of zelfs helemaal niet functioneren. Afvalstoffen worden dan niet of slechts gedeeltelijk uit het water verwijderd.

Een kwalitatief goed substraat voorkomt deze problemen. Ons vijversubstraat is onderhoudsarm en gaat een leven lang mee, wat het tot een uitstekende investering maakt.

Simons advies voor vijversubstraat

Zorg voor een minimale filterdiepte van 40 cm en houd 10 cm water boven het substraat. Hoewel Big Bags met substraat geschikt zijn voor grotere filters, vinden veel mensen deze onpraktisch en kiezen daarom vaker voor zakken. Om 1 m² vijverbodem te bedekken met een laag van 10 cm heb je 40 liter substraat nodig. Voor een effectief plantenfilter is 120 liter substraat per 1 m² vereist, wat een filterlaag van 30 cm oplevert.

POND SUBSTRATE Vijversubstraat - 40 liter

• 40 L dekt 1 m² ↥ 5 cm
• Zware kwaliteit voor de beste filtering
• Extra poreus: optimale planten groei

Oorspronkelijke prijs was:  50,00.Huidige prijs is:  39,95.

Op voorraad

2. Zuurstofplanten

Wil je een algenexplosie van zweefalgen of draadalgen voorkomen? Zorg er dan voor dat je vroeg in het seizoen, rond maart of april, voldoende zuurstofplanten in je vijver plaatst. De bovenste waterlaag warmt snel op zodra de eerste zonnestralen verschijnen, waardoor algen beginnen te groeien. Ook bestaande vijvers hebben extra zuurstofplanten nodig. De onderste waterlaag, waar de zuurstofplanten overwinteren, warmt later op dan de bovenste laag. Dit zorgt ervoor dat zuurstofplanten langzamer groeien dan algen, wat een veelvoorkomend probleem is in natuurlijke zwembaden.

Niemand wil algen in zijn vijver, en al helemaal niet in een zwemvijver. De meeste problemen in plantenfilters en zwemvijvers worden veroorzaakt door een tekort aan planten. Investeer daarom altijd in extra laagblijvende zuurstofplanten zoals Naaldkruid en Aarvederkruid. Deze planten bedekken het wateroppervlak en voorkomen dat de zon het water snel opwarmt. Bovendien zetten ze koolstofdioxide in het water om in zuurstof, wat bijdraagt aan het afsterven van algen.

Simons advies voor zuurstofplanten

Maak altijd gebruik van Aarvederkruid en Naaldkruid als blijvende zuurstofplanten. Plaats 4 tot 8 planten per 1 m², afhankelijk van de snelheid waarmee je resultaat wilt zien.

Draadalg Bestrijden Plantenfilter Pakket - XL - Plug & Grow

• Voor 8 – 12 m²
• 96 planten
• Plaatsing: -1 tot -20 cm

 499,95

Op voorraad

3. Waterlelies

Vijver met waterlelies

Wil je een ultieme en kleurrijke zwemvijver? Dan zijn waterlelies onmisbaar. Deze winterharde planten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, en zijn geschikt voor diverse diepten. Met hun grote bladeren blokkeren ze niet alleen het zonlicht op het wateroppervlak, maar voorkomen ze ook algenbloei en overmatige opwarming van het water. Je kunt een waterlelie al planten op een diepte van 10 cm onder het wateroppervlak, wat zorgt voor een levendige en gezonde dynamiek in je zwemvijver.

Simons advies voor een waterlelies

Een waterlelie gedijt goed in slechts 10 cm water en kan dan bloemen voortbrengen. In vrijwel elk plantenfilter is ruimte voor een waterlelie, met een minimum van 1 waterlelie per 0,5 tot 3 m²

Grote Waterlelies - 3 Kleuren

• Combi set
• 3 planten
• Plaatsing: -10 tot -100 cm

Oorspronkelijke prijs was:  75,00.Huidige prijs is:  59,95.

Op voorraad

4 & 5. Water- en moerasplanten

Zwemvijver plantenfilter

Een zwemvijver is een verrijking voor elke tuin en is primair bedoeld om in te zwemmen. Vaak vinden mensen het minder aangenaam om waterplanten direct in het zwemgedeelte te hebben. Echter, waterplanten zijn essentieel voor een gezonde zwemvijver. Daarom kiezen veel eigenaren van zwemvijvers voor een apart plantenfilter met specifieke filterplanten. Dit plantenfilter is afgescheiden van het zwemgedeelte, zodat je tijdens het zwemmen geen hinder ondervindt van de planten, maar wel kunt genieten van het uitzicht op deze flora.

De filtering van het water vindt hoofdzakelijk plaats in dit plantenfilter, wat het tot een cruciaal onderdeel van de zwemvijver maakt. Het is daarom belangrijk om voldoende waterplanten toe te voegen aan het plantenfilter om het water helder en gezond te houden. Zo kun je zorgeloos en zonder risico op huidirritaties zwemmen. Kies altijd voor een combinatie van moerasplanten en zuurstofplanten; deze versterken elkaar in het zuiveren van het water en in het toevoegen van zuurstof aan de vijver.

Simons advies voor water- en moerasplanten

Voor een effectief plantenfilter, plant minstens 16 vijverplanten die geschikt zijn voor een plantenfilter per vierkante meter. Kies voor zowel hoge als laagblijvende variëteiten.

Helofyten Filterplanten Pakket - XL

• Voor 8 – 12 m²
• 180 planten
• Plaatsing: -1 tot -20 cm

 299,95

Op voorraad

6. Vijverbacteriën

Bacta Clear voor een heldere vijver

Ten slotte is het belangrijk om twee keer per jaar een fles Bacta Clear aan je vijverwater toe te voegen: een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Dit zorgt ervoor dat je vijver helder blijft en in balans is. Bacta Clear bevat een mix van twee soorten bacteriën die afvalstoffen uit het water verwijderen. Dit verhoogt het zuurstofniveau in het water, wat op zijn beurt de groei van vijverplanten bevordert. Eén fles Bacta Clear is geschikt voor vijvers tot 20.000 liter en is niet schadelijk voor mensen, planten of dieren.

Simons advies voor vijverbacteriën

Voeg twee keer per jaar bacteriën toe aan het plantenfilter: eenmaal in het voorjaar en eenmaal in het najaar.

BACTA CLEAR

• Voor 1.000 tot 20.000 L
• 100% eco: snel helder water
• Veilig voor mens, plant & dier

 29,95

Op voorraad

7. Extra tip: voor als je een diepe vijver hebt

Vijverkrat

In veel waterpartijen wordt geen aandacht besteed aan variatie in diepte. Als je een ondiepe zone voor planten wilt toevoegen, kun je gebruikmaken van speciale kratten. Deze zijn stapelbaar, waardoor je makkelijk een ondiep gedeelte kunt creëren. In één krat kunnen meerdere kleinere plantenbakken geplaatst worden.

Simons advies voor vijverkratten en vijverplanten

Met 3 gestapelde vijverkratten maak je in een -80cm diepe vijver een -40cm zone voor diverse vijverplanten. Zet bijvoorbeeld 3 manden zuurstofplanten zoals naaldkruid samen met 3 manden irissen om een krat vol waterzuiverende planten te plaatsen in je vijver.

Vijverkrat - 3 stuks

• Afmeting: 60x40x20 cm
• Voor diepe vijvers
• Stevig stapelbaar

 49,95

Op voorraad

3 tips van Simon voor uitvoering van het stappenplan

Beplantingsplan voor een vijver zonder pomp en filter
  1. Helaas een vaak gemaakte fout: de vijver wordt al gevuld met water terwijl de vijverplanten nog geplaatst moeten worden. Dit maakt het lastig of zelfs onmogelijk om alle plantjes op een goede, stevige plek te zetten. Simon raadt daarom aan allereerst te beginnen met een dunne laag vijversubstraat in een lege vijver, waarna je slechts een klein laagje water in de vijver laat lopen. Je kunt nu met laarzen aan door de vijver stappen om de waterplanten op hun plek in het substraat te plaatsen. Vul daarna aan met substraat. Staat alles goed en stevig? Vul dan pas de hele vijver met water.
  2. Heb je een wat grotere vijver, is het slim om van binnen naar buiten te werken. Je begint dus in de laagst geleden zone en werkt zo stap-voor-stap naar buiten toe. Je eindigt in de meest ondiepe zone (moeraszone).
  3. Let er bij het plaatsen van de waterplanten ook op welke diepte het beste is voor een optimale groei. Dit staat op de verpakking van onze vijverplanten aangegeven. Houd je van veel planten? Plaats dan de mandjes of kratten tegen elkaar aan.
vijveradvies boek

Wil je nog meer handige tips?

Leer de veelvoorkomende fouten kennen en krijg een handig beplantingsplan, samen met tal van waardevolle tips in Simons Vijveradvies Boek.

Dit zeggen onze klanten!

Uitstekend klantbeoordeling vdvelde.com 200+ recenties op

Vijveradvies op maat

Wil jij liever dat een van onze specialisten met jou mee kijkt? Vul dan ons vijveradvies formulier in met jouw wensen en het liefst een foto en ontvang gratis en vrijblijvend een voorstel

Simon van der Velde

Simon van der Velde: Expert in vijvers en een voorstander van biodiversiteit en duurzaamheid

Simon van der Velde is een expert in vijvers met meer dan 35 jaar ervaring in het ontwerpen van droomvijvers. Hij is de oprichter van “Van der Velde Waterplanten“, een bedrijf dat zich richt op het creëren van biodiverse en natuurlijke vijvers zonder gebruik te maken van pompsystemen en filters. Simon’s visie gaat verder dan alleen het aanleggen van mooie vijvers; hij wil ook bijdragen aan het herstel van de biodiversiteit in Nederland, Europa en de rest van de wereld. Naast zijn werk als vijverspecialist is Simon een gepassioneerde natuurliefhebber en zet hij zich in voor het behoud van de natuur en het milieu. Hij inspireert mensen om op een duurzame manier om te gaan met hun tuin en de natuurlijke omgeving. Simon’s passie voor biodiversiteit en natuurlijke levensstijl maakt hem een voorvechter van duurzaamheid en een belangrijke speler in het herstel van de natuurlijke balans in onze wereld.

Vijveradvies en tips

Vijverplanten

Alles voor een natuurlijke vijver

Vijver aanleggen stappenplan

Vijver aanleggen stappenplan

Algen bestrijden en voorkomen in de vijver

Algen bestrijden en voorkomen

Waterkwaliteit en waterwaardes in de vijver

Waterkwaliteit en waterwaardes

Veelgestelde vragen over zwemvijvers

Vijveradvies

Ja, het is absoluut mogelijk om zelf een zwemvijver te maken, hoewel dit een omvangrijk project is. Door zelf aan de slag te gaan, kun je kosten besparen, maar het vergt wel tijd, geduld en de juiste gereedschappen en materialen. De voldoening van het voltooien van een dergelijk project is echter ongeëvenaard.

Het aanleggen van een zwemvijver kan variëren van enkele weken tot een paar maanden, afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp, de grootte van de vijver en de weersomstandigheden.

Een zwemvijver heeft over het algemeen minder energie nodig dan een traditioneel zwembad, omdat er geen verwarming of chemische zuiveringsprocessen bij komen kijken. De energiekosten voor een zwemvijver zijn voornamelijk afhankelijk van eventuele pompen of filters die worden gebruikt.

De jaarlijkse onderhoudskosten voor een zwemvijver variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op €100 tot €500. Deze kosten omvatten plantenverzorging, vijverbacteriën, vijveronderhoudsmaterialen en eventuele reparaties.

Voor een natuurlijke zwemvijver zijn zuurstofplanten zoals hoornblad, waterpest en fonteinkruid ideaal. Moerasplanten zoals riet, lisdodde en kalmoes helpen ook bij het zuiveren van het water en zorgen voor een natuurlijke uitstraling.

Zwemvijver inspiratie en voorbeelden

Zwemvijver aanleggen

Het aanleggen van een zwemvijver is een geweldige manier om de natuurlijke schoonheid van een vijver te combineren met de functionaliteit van een zwembad, waardoor u een unieke en ecologische zwemervaring in uw eigen tuin creëert. Bij de aanleg wordt meestal een aparte zone voor planten geïntegreerd, die het water op een natuurlijke manier zuiveren en zo een heldere en gezonde zwemomgeving bieden. Het proces van het aanleggen van een zwemvijver vereist zorgvuldige planning en ontwerp om een evenwichtige ecosysteem te creëren, waarbij rekening gehouden moet worden met aspecten zoals grootte, diepte, waterzuivering en plantkeuze.

Verschillende typen natuurlijke zwemvijvers

Natuurlijke zwemvijvers kennen een brede variëteit, wat ze een unieke toevoeging aan elke tuin maakt. Afhankelijk van persoonlijke voorkeuren kun je kiezen voor strakke, moderne designs die lijken op conventionele blauwe zwembaden, waarbij een solide fundering nodig is en aparte ruimte voor de plantenfilter. Voor degenen die meer neigen naar een authentieke natuurlijke look, zijn er zwemvijvers die naadloos opgaan in het landschap. Dit kan bereikt worden met subtiele scheidingen zoals een hardhouten beschoeiing onder water. Er zijn ook designopties zoals vijverfonteinen of watervallen die zorgen voor een natuurlijke doorstroom tussen het filter- en zwemgedeelte. Wat betreft de vijverranden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Van naadloze overgangen vanuit het gras naar de vijver tot houten vlonders die zweven boven het water, soms gecombineerd met een watertrap. De afwerking kan zo worden ontworpen dat de randen van de vijver verborgen zijn voor een esthetisch aangename uitstraling.

Voor- en nadelen van een zwemvijver

Elke optie komt met zijn eigen reeks voordelen en beperkingen. Een zwemvijver pronkt met natuurlijke pracht en biedt ecologische voordelen, terwijl een traditioneel zwembad wellicht eenvoudiger in opzet en onderhoud is. Hier zijn enkele vergelijkingen tussen een zwemvijver en een zwembad:

  • Kosten: Een zwemvijver is vaak voordeliger in aanleg. De investering betreft voornamelijk vijverfolie, vijverplanten en vijversubstraat. Aan de andere kant kan een zwembad duurder uitvallen vanwege de vereiste fundering en apparatuur.
  • Esthetiek: Een zwemvijver biedt een natuurlijke uitstraling die zowel mensen als vijverdieren aantrekt. Het typische lichtblauw van een zwembad kan daarentegen minder natuurlijk overkomen.
  • Onderhoud: Dankzij een natuurlijk plantenfilter vereist een zwemvijver minimaal onderhoud. In tegenstelling, een zwembad heeft vaak chemische middelen en speciale apparatuur nodig om het water helder te houden.
  • Vorm en ontwerp: Een zwemvijver kan in elke gewenste natuurlijke vorm worden aangelegd, terwijl een zwembad vaak een standaard rechthoekige vorm heeft.
  • Ecologie: Een zwemvijver is volledig biologisch dankzij de aanwezigheid van waterplanten en vijverbacteriën, waardoor schadelijke chemicaliën overbodig zijn.
  • Jaarrond genot: Zelfs buiten het zwemseizoen is een zwemvijver een plezier voor het oog en een fijne plek om te vertoeven vanwege de levendigheid van planten en dieren. Een zwembad daarentegen, vaak afgedekt, kan er verlaten uitzien buiten het seizoen.

Kosten natuurzwembad

Een zwemvijver versus een traditioneel zwembad: welke is financieel voordeliger? Een natuurlijke zwemvijver is over het algemeen minder kostbaar dan een conventioneel zwembad. Voor wie overweegt om een zwembad in de tuin te plaatsen, vormt de zwemvijver een kostenefficiënt en milieuvriendelijk alternatief. Het onderscheid tussen de twee zit hem voornamelijk in de filtratiemethode: traditionele zwembaden maken gebruik van chloor en filtersystemen, terwijl zwemvijvers natuurlijke filtratie van waterplanten in vijversubstraat hanteren. De investeringskosten variëren aanzienlijk: een standaard zwembad van 4×10 meter schommelt tussen de €25.000 en €40.000. Ter vergelijking, een zwemvijver van dezelfde afmeting met een essentieel plantenfilter van ongeveer 8×20 meter kost gemiddeld rond de €15.000, vooral bij gebruik van kwalitatieve vijverfolie. Toch kunnen de kosten variëren afhankelijk van materiaalkeuze, oppervlakte, vorm en plantenselectie. Ondanks de initiële kosten, biedt een goed ontworpen zwemvijver het voordeel van zelfvoorziening en minimaal onderhoud. Bij het overwegen van de afmetingen is het belangrijk een verhouding van 1:2 (zwemdeel tot plantenfilter) in gedachten te houden voor optimale functionaliteit.
Je hebt zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd:

Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.