Trompetbekerplant

De Sarracenia, ook wel bekend als de Trompetbekerplant, is een vleesetende plant die inheems is in moerassen en natte gebieden van Noord-Amerika. De plant staat bekend om zijn opvallende, trechtervormige bladeren die insecten lokken en vangen. De unieke vorm en kleur van de bladeren maken de Sarracenia tot een fascinerende, maar ook nuttige plant, die het geweldig doet bij iedere vijver, maar ook binnenshuis een aanwinst is.

Trompetbekerplant voor de vijver
Sarracenia Juthatip waterplant
Vijverplanten
Simon van der Velde

Vleesetende planten groeien het beste in een voedingsarme bodem, waar zij water krijgen van de regen en van het water in de vijver waar zij met hun wortels in staan. Een vleesetende plant doet het het beste op -0cm, het is echt een oeverplant.

Simon van der VeldeVijverspecialist en waterplantenkweker

Trompetbekerplanten

Veelgestelde vragen over de Trompetbekerplant

Vijveradvies

Bij de vijver heeft de Sarracenia veel zonlicht en een constant natte bodem nodig; vermijd het gebruik van kunstmest. Zet deze vleesetende planten ook niet naast andere vijverplanten, aangezien de bodem te voedingsrijk is. Een aparte zonnige plek bij de vijver of bijvoorbeeld in een drijvend planteneiland is ideaal. Binnenshuis heeft de plant een hoge luchtvochtigheid en veel direct zonlicht nodig. Geef de plant nooit kraanwater, omdat kraanwater vaak mineralen bevat die schadelijk kunnen zijn voor de plant. Gebruik altijd regenwater of Swampworld raindrops om de plant gezond te houden.

De Sarracenia Maroon is bekend om zijn dieprode, bijna bordeauxkleurige bekers die een opvallend contrast vormen met het groen van andere planten. Deze kleurrijke variëteit is vooral populair onder liefhebbers van vleesetende planten door zijn unieke uiterlijk. Sarracenia Venosa wordt gewaardeerd om zijn robuustheid en de interessante textuur van de bekerachtige bladeren, die een fluweelachtig uiterlijk hebben. Sarracenia Juthatip staat bekend om zijn veelkleurige bekers die variëren van roze tot lichtgroen en paars. Deze hybride is vernoemd naar Juthatip Soper, een bekende liefhebber en kweker van vleesetende planten, en is geliefd om zijn opvallende kleuren en complexe patronen. De Sarracenia is een sterke plant die vrij makkelijk te verzorgen is.

Sarracenia kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan een vijver vanwege hun bijzondere uiterlijk en hun nuttige functie. Door hun vleesetende eigenschappen helpen trompetbekerplanten de insectenpopulatie rondom de vijver onder controle te houden en kunnen ze op natuurlijke wijze helpen bij het beheersen van plagen. Daarnaast kunnen Sarracenia ook bijdragen aan de waterzuivering van het water in de vijver. De bladeren van de planten dienen als filters en verwijderen schadelijke stoffen en voedingsstoffen uit het water. Dit kan helpen om de waterkwaliteit en hiermee de waterwaardes te verbeteren voor vissen en andere waterdieren en de algengroei te verminderen.

Trompetbekerplanten kunnen tussen de 20 en 60 centimeter hoog worden, afhankelijk van welk soort trompetbekerplant je kiest. De Juthatip wordt namelijk tot wel 60 centimeter hoog, de Maroon en de Venosa worden gemiddeld rond de 20 centimeter hoog. De levensduur van trompetbekerplanten kan variëren, dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals de soort, groeiomstandigheden en zorg. Over het algemeen kunnen deze planten tientallen jaren leven.

De Sarracenia is behoorlijk winterhard en kan overleven in temperaturen tot wel -18 graden celcius. Echter wanneer het een te lange periode achter elkaar vriest, kan de plant te lang geen water meer opnemen aangezien de grond bevroren is. Dan is het aan te raden de plant te beschermen.

Simon van der Velde

Vijveradvies

Kan je nog niet kiezen? Bekijk het advies van Simon.

Alles voor jouw vijver

Simons complete vijverpakketten

Sarracenia

Een Sarracenia binnenshuis is niet alleen een aparte en mooie plant om te zien dankzij zijn unieke, bekerachtige bladeren en levendige kleuren, maar de plant is ook functioneel als natuurlijke insectenvanger. De plant lokt en vangt vliegende en kruipende insecten, zoals muggen en ook bijvoorbeeld fruitvliegjes.

Trompetbekerplanten verzorgen

De trompetbekerplant, ook bekend als Sarracenia, is een fascinerende vleesetende plant die wat specifieke verzorging vereist om goed te groeien. Hier zijn enkele tips voor de verzorging:

  • Licht: Trompetbekerplanten hebben veel licht nodig om goed te groeien. Plaats ze op een plek waar ze direct zonlicht krijgen, zoals een zonnige vensterbank. Als natuurlijk zonlicht beperkt is, kan kunstmatige groeilicht een goede aanvulling zijn.
  • Water: Deze planten houden van vochtige omstandigheden. Gebruik regenwater of gedestilleerd water, omdat kraanwater mineralen kan bevatten die schadelijk zijn voor de plant. Zorg dat de grond altijd vochtig is, maar vermijd wateroverlast.
  • Grond: Gebruik een grondmengsel dat geschikt is voor vleesetende planten. Een mix van turfmos en perliet werkt goed. Vermijd standaard potgrond, omdat deze vaak te veel voedingsstoffen bevat.
  • Voeding: Trompetbekerplanten halen hun voedingsstoffen voornamelijk uit gevangen insecten. Het is niet nodig om ze extra te bemesten. Als ze binnenshuis groeien en weinig toegang hebben tot natuurlijke prooien, kunt u af en toe een klein insect in de vallen plaatsen.
  • Winterverzorging: Veel soorten trompetbekerplanten hebben een rustperiode nodig in de winter. Tijdens deze periode kunt u de watergift verminderen en de plant op een koelere plek zetten.
  • Verpotten: Verpot de plant elke paar jaar om te zorgen dat de grond fris blijft en de wortels genoeg ruimte hebben.

Vleesetende planten voeren

In principe hebben vleesetende planten zoals de Sarracenia geen extra ‘voeding’ in de vorm van insecten nodig als ze in een omgeving staan waar al voldoende natuurlijk voedsel aanwezig is. Ze zijn heel goed in staat om zelf insecten te vangen. Echter, als de plant binnenshuis staat en er niet genoeg insecten zijn, kun je overwegen om de plant te ‘voeren’ met kleine insecten zoals vliegen. Het is belangrijk om niet te overdrijven met het voeren en gebruik alleen dode insecten en bijvoorbeeld geen vlees om het natuurlijke gedrag van de plant niet te verstoren. Te veel ‘voeding’ kan leiden tot rot en andere gezondheidsproblemen voor de plant. 

Rode trompetbekerplant

De Rode trompetbekerplant, bekend als Sarracenia purpurea, valt op door zijn opvallende, dieprode tot purperen vangbekers die insecten lokken en vangen. Deze plant, die inheems is in Noord-Amerika, is niet alleen populair vanwege zijn unieke uiterlijk, maar ook vanwege zijn vermogen om zich aan te passen aan verschillende vochtige habitats, waaronder moerassen en natte graslanden.

Trompetbekerplant bloei

De bloei van de trompetbekerplant is een opvallend fenomeen, waarbij deze vleesetende plant lange, opzichtige bloemstelen produceert die eindigen in onderscheidende, vaak felgekleurde bloemen. Deze bloemen, variërend van rood tot geel, trekken bestuivers aan, een interessante tegenstelling tot de insecten vangende aard van hun vangbekers.
Je hebt zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd:

Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.