Mini vijver
Wil je graag een mini vijver maken? Wij bieden alles van benodigdheden tot advies om eenvoudig een terrasvijver of mini vijver schaal in te richten. Bekijk ons handige stappenplan of shop onze complete kant en klare mini vijversets

Een mini vijver is de ideale soort vijver wanneer je weinig ruimte hebt in de tuin of je alleen beschikking hebt tot een balkon of terras. Een minivijver of terrasvijver kan een wereld van verschil maken voor de biodiversiteit. Elk stukje natuur telt.
Mini vijversets
Drijvend Planteneiland - Waterplanten
⢠Drijvende waterplant
⢠Volgroeide hoogte: 80 cm
⢠Plaatsing: los in het water
Losse Zuurstofplanten Set
⢠Voor 500 – 1.000 liter water
⢠16 planten
⢠Plaatsing: los in het water
Minivijver Zuurstofplanten Set + Hoornblad
⢠Zuurstofplant
⢠10 planten
⢠Plaatsing: -0 tot -20 cm
Compleet Vijverpakket - Klein - Rood
⢠Voor 500 – 1.000 L
⢠19 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Manden Zuurstofplanten Set
⢠Voor 500 – 1.000 liter water
⢠12 planten
⢠Plaatsing: -0 tot -80 cm
Compleet Vijverpakket - Klein - Wit
⢠Voor 500 – 1.000 L
⢠19 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Waterplantenpakket - Klein - Rood
⢠Voor 500 – 1.000 L
⢠19 planten
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Mini vijverset - Rood + Zuurstofplanten
⢠Voor 50 – 250 L
⢠15 planten
⢠Plaatsing: -10 tot -20 cm
Waterplanten Set - Bij- en Vlinder Lokkend
⢠Combi set
⢠12 planten
⢠Plaatsing: -0 tot -20 cm
10 Zoetwatermosselen & 10 Mosballen
⢠Advies: 10 mosselen per 1.000 L
⢠Bodem- en wandreiniger
⢠Tasten vijverplanten niet aan
Waterplanten Pakket - Klein - Wit
⢠Voor 500 – 1.000 L
⢠19 planten
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Losse Zuurstofplanten + Visvoer - Klein
⢠Voor 500 – 1.000 L
⢠11 planten + 1L visvoer
⢠Plaatsing: los in het water
Mini Waterlelie - Rood + Zuurstofplanten
⢠Combi set
⢠12 planten
⢠Plaatsing: -10 tot -100 cm
Mini Waterlelie - Wit + Zuurstofplanten
⢠Combi set
⢠12 planten
⢠Plaatsing: -10 tot -100 cm
Mini vijverset - Wit + Zuurstofplanten
⢠Voor 50 – 250 L
⢠15 planten
⢠Plaatsing: -10 tot -20 cm

Mini vijver maken in 5 eenvoudige stappen
Een mini vijver is heel eenvoudig te maken. Als je de juiste planten gebruikt hoef je namelijk ook geen pomp of filter te gebruiken en kan je het hele jaar genieten van je terrasvijver. De enigste 4 benodigdheden die je nodig hebt zijn:
- Een bak, ton of schaal
- Vijversubstraat
- Waterplanten
- Kraanwater
Stap 1: Kies een bak of pot voor jouw mini vijver

Als eerste stap kies je een mooie bak of pot uit voor jouw mini vijver. Zorg ervoor dat de bak of pot minimaal een diepte heeft van 20 centimeter, zodat jouw vijverplanten voldoende ruimte hebben om te groeien en te bloeien. Kies iets dat jij mooi vindt en dat past bij de stijl van jouw tuin.
Stap 2: Kies de locatie voor jouw mini vijver uit

Je kunt je mini-vijver of terrasvijver op diverse locaties neerzetten, zoals in je tuin, op je terras of zelfs op je balkon. Het is echter belangrijk om te beseffen dat zo’n mini-vijver een beperkt en ondiep waterreservoir is. Tijdens de hete zomermaanden kan dit leiden tot de vorming van algen door de reflectie van zonlicht. Bovendien kan het water sneller verdampen door de warmte. Om deze problemen te mitigeren, kun je zuurstofplanten in de vijver plaatsen. Deze houden niet alleen het zonlicht tegen, maar zorgen ook voor een goede waterkwaliteit en voldoende zuurstof.
Simons advies voor een zuurstofplanten
Voor een mini vijver kan je het beste kiezen voor Hoornblad en Mosballen. Deze zuurstofplanten kunnen namelijk los in het water en zijn beide ook winterhard.
Marimo Mosballen - 5 stuks - Cladophora Aegagropila
⢠Zuurstofplant
⢠Volgroeide hoogte: 10 cm
⢠Plaatsing: los in het water
Stap 3: Maak eventueel hoogteverschillen in jouw mini vijver

Als derde stap kun je eventueel hoogteverschillen creƫren in jouw mini vijver. Dit kun je doen door stenen op de bodem van de vijver te plaatsen. Hierdoor kun je jouw waterplanten op verschillende hoogtes in de vijver plaatsen en ontstaat er een leuk en speels effect. Veel mensen vinden dit een leuke toevoeging aan hun mini vijver.
Stap 4: Voeg substraat toe aan de bodem

Net als grote waterpartijen hebben kleine vijvers ook een stabiele basis nodig. Vijversubstraat trekt namelijk nuttige bacteriƫn aan die het water helder houden. Ook is een bodemlaag van substraat nodig om plantenwortels de juiste ondergrond te bieden om zich in te wortelen. Zonder substraat kunnen de vijverplanten niet goed wortelen en zullen zij minder lang meegaan. Omdat ons substraat bestaat uit poreuze steenkorrels geeft het de vijver een natuurlijke look. Hiernaast zijn de korrels milieuvriendelijk, onderhoudsarm en gaan zij een leven lang mee. Met substraat geef jij jouw vijvertje een natuurlijke en stabiele basis.
Simons advies voor een vijversubstraat
Gebruik 5 liter substraat (1 emmer) om op de vijverbodem te plaatsen zodat waterplanten goed kunnen wortelen.
Vijversubstraat - 5 liter
⢠5 L dekt 25 cm ℠5 cm
⢠Poreus voor wortelgroei
⢠Helder water filter
Stap 5: Kies waterplanten uit voor jouw mini vijver

Veel mensen die een mini vijver willen aanleggen, zijn vaak niet zeker welke planten het meest geschikt zijn voor hun vijvertje. Daarom is het een echte aanrader om te kiezen voor een mini vijverset. In zoān set zit namelijk alles wat je nodig hebt waardoor je geen grote zakken met aarde en klei hoeft te kopen. Zo kun je snel en makkelijk genieten van een prachtig zelf aangelegd vijvertje.
Simons advies voor waterplanten
Met een complete mini vijverset ben je qua planten betreft in ƩƩn keer klaar omdat onze minivijver set de vier soorten waterplanten bevat die nodig zijn voor een gebalanceerd vijvertje.
Mini vijverset - Wit + Zuurstofplanten
⢠Voor 50 – 250 L
⢠15 planten
⢠Plaatsing: -10 tot -20 cm
Veelgestelde vragen over minivijvers

Er is niet veel voor nodig om een minivijver mooi in te richten, maar wel is het handig om te weten welke producten je nodig hebt. Natuurlijk heb je een bak nodig waar je de mini vijver in maakt. Verder heb je een vijvermandje, klei, aarde, plantenvoeding en waterplanten nodig. Het handigst is om dit in een kant en klareĀ mini vijver set te kopen, hierbij hoef je dan alleen nog substraat voor op de bodem te kopen.
Een mini vijver heeft doordat het maar een kleine waterbron is, weinig onderhoud en verzorging nodig. Wel is het belangrijk om in de warme zomermaanden het waterpeil in de gaten te houden. Door de warmte kan dit waterpeil namelijk dalen, maar de waterplanten hebben natuurlijk wel water nodig. Wanneer je ziet dat het waterpeil in je minivijver gedaald is, voeg dan water toe aan de bak zodat jouw eigen mini vijver vol kan blijven bloeien!
Een mini vijver hoeft niet groot te zijn, het ideale formaat voor een minivijver is 1 vierkante meter. De vijver moet in een bak gemaakt worden met een diepte tussen de 25 en 50 centimeter.
Een minivijver kan bijna overal geplaatst worden; op het balkon, in de tuin, op het terras⦠het maakt allemaal niet uit, zolang je minivijver maar niet de hele dag in de volle zon staat, dan ontstaan er namelijk veel sneller algen en kunnen vijverplanten verbranden.
Je kunt je voorstellen dat een terrasvijver met vissen niet zomaar mogelijk is bij elk formaat terras vijver. Zeker wanneer de vijver vol in de zon staat, wordt het water al snel te warm voor vissen en zullen ze het niet overleven. Ook wanneer het gaat vriezen en er ijs ontstaat, krijgen de vissen geen zuurstof en is de overlevingskans klein. Bij een kleine terrasvijver of balkonvijver is het daarom niet aan te raden om er vissen in rond te laten zwemmen.
Wat is een mini vijver?
Een mini vijver is een vijver maar dan in het klein. De afmetingen van dit vijvertje ligt meestal rond een vierkante meter. Dit maakt de vijver dan ook uitermate geschikt voor mensen die weinig ruimte hebben in de tuin of mensen die geen tuin hebben maar alleen een balkon. Een mini vijver kan met dezelfde soort waterplanten ingericht worden als een normale vijver, dit maakt de mini vijver een aanwinst voor het oog! Met een oppervlakte van meestal rond een vierkante meter is de minivijver perfect voor liefhebbers met beperkte ruimte. Of je nu een kleine tuin hebt of enkel een balkon tot je beschikking, de minivijver biedt dezelfde esthetische voordelen als een grotere variant. Bovendien kun je een minivijver inrichten met dezelfde prachtige waterplanten die je in grotere vijvers vindt.
Terrasvijver of balkonvijver
Het aanleggen van een vijver kan gedurende het hele jaar, mits het niet vriest. Ben je klaar om je buitenruimte te transformeren met een vijver? Wij staan klaar met advies, tips en begeleiding om je te helpen bij het realiseren van jouw waterparadijs.
4 soorten vijverplanten die nodig zijn voor een mini vijver zonder pomp
Zuurstofplanten in een mini-vijver helpen bij het verbeteren van de waterkwaliteit door zuurstof aan het water toe te voegen. Dit vermindert de groei van schadelijke bacteriën en algen en creëert een gezonde leefomgeving voor de dieren in de vijver.
2. Waterlelies
EƩn waterlelie zijn noodzakelijk in mini vijvers, reguleren temperatuur, voeden zich met insecten voor biologisch evenwicht en verbeteren uiterlijk van een vijver door hun mooie bloemen en bladeren.
3. Moerasplanten
MoerasplantenĀ groeien snel dankzij hun goede wortelgestel. Ze filteren water uitstekend en verminderen nitraat- en nitrietconcentraties door afvalstoffen op te nemen. Onze selectie bevat de sterkste en winterharde moerasplanten.
4. Waterplanten
WaterplantenĀ bevorderen schoon en helder water en onderhouden biologisch evenwicht voor onderwaterleven. Onze keuze biedt krachtige groei en winterhardheid, met directe levering uit onze kwekerij.