
Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.
Posthoornslak | De schoonmaker van het vijver water!
De posthoornslak, ook wel Planorbarius corneus genoemd, is een zoetwaterslak die voorkomt in stilstaande of langzaam stromende wateren in Europa. Het is een vrij kleine slak, meestal niet groter dan 2 centimeter, met een kenmerkende kegelvormige schelp die lijkt op een ouderwetse posthoorn, vandaar de naam.
Alles over de posthoornslak
- Hoe komt een posthoornslak in de vijver?
- Belangrijk om te weten
- Wat eten posthoornslakken?
- Waar leeft de posthoornslak?
Hoe komt een posthoornslak in de vijver?
Een posthoornslak kan op verschillende manieren in een vijver terechtkomen, bijvoorbeeld:
- Aankoop: Posthoornslakken worden vaak verkocht in dierenwinkels of op internet als toevoeging aan aquaria of vijvers.Ā
- Overdracht door dieren: Dieren zoals vogels, vijvervissen, kikkers en watersalamanders kunnen posthoornslakken overdragen van de ene waterpartij naar de andere. Bijvoorbeeld, als een vogel een posthoornslak eet en daarna in de vijver landt en zijn uitwerpselen in het water terechtkomen.
- Overdracht door waterplanten: Als je waterplanten in de vijver zet, kan het voorkomen dat er kleine posthoornslakken op de planten zitten die zo in de vijver terechtkomen.
- Natuurlijke kolonisatie: In sommige gevallen kunnen posthoornslakken op natuurlijke wijze de vijver koloniseren, bijvoorbeeld als er een verbinding is met een nabijgelegen waterpartij waar de slakken al voorkomen.
Belangrijk om te weten
Het is belangrijk om te weten dat niet alle slakken geschikt zijn voor een vijver. Sommige soorten kunnen zelfs schade toebrengen aan de vijver en de planten die erin zitten. De posthoornslak is over het algemeen echter een nuttige en onschadelijke bewoner voor iedere soort vijver.
Zuurstofplanten maken het water aantrekkelijk voor posthoornslakken
Zuurstofplanten voorzien het water in de vijver van zuurstof, hierdoor zal de posthoornslakken zich zeer thuis voelen in een vijver met voldoende zuurstofplanten. Kies hierom altijd voor vijverplanten wanneer je leven wilt in de vijver. - Simon
Shop onze zuurstofplanten rechtstreeks geleverd uit eigen kwekerij
Wat eten posthoornslakken?
De posthoornslak eet van alles, zoals zachte levende waterplanten en verwelkte delen van waterplanten, het slakje houdt de planten in je vijver dus mooi. Maar hetgeen dat mensen met een vijver vaak het meest aanspreekt is dat de slak algen van de bodem van de vijver eet. Hiermee houdt de posthoornslak je vijverwater helder en de waterwaardes stabiel!
Waar leeft de posthoornslak?
De posthoornslak is een zoetwaterslak die voorkomt in stilstaande of langzaam stromende wateren in Europa. Ze kunnen zich aanpassen aan verschillende watertypen, van zuur tot kalkrijk water, maar ze hebben de voorkeur voor water met goede waterwaardes en een hoge zuurstofconcentratie. Vijvers met veel zuurstofplanten zijn dus favoriet. Posthoornslakken leven op de bodem van het water en voeden zich met algen en andere kleine organismen, zoals bijvoorbeeld kleine watervlooien. Ze worden vaak gevonden in grote aantallen bij elkaar, vooral in de buurt van waterplanten en andere objecten waarop ze kunnen klimmen en zich voeden. Posthoornslakken zijn belangrijk als voedselbron voor verschillende dieren, zoals padden,Ā vissen en watervogels. Daarnaast spelen ze ook een belangrijke rol als opruimers van organisch afval in het water, zoals dode planten en bladeren. Dit draagt bij aan het handhaven van een gezond ecosysteem in het water waarin ze leven.
Veelgestelde vragen over de posthoornslak
Een posthoornslak kan maximaal 5 cm groot worden
De levensduur van een posthoornslak is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omgeving, voeding en aanwezigheid van roofdieren. Over het algemeen wordt de posthoornslak tussen de 1 en 2 jaar oud, maar sommige individuen kunnen tot 3 jaar leven. Naarmate de posthoornslak ouder wordt, kan de schaal langzaam slijten of beschadigd raken, wat kan leiden tot verzwakking en een kortere levensduur.

Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?
Simons Vijveradvies Boek
⢠Kies je taal van het boek
⢠Compleet vijverhandboek
⢠100+ pagina’s van aanleg tot onderhoud
Losse Zuurstofplanten Set
⢠Voor 500 – 1.000 liter water
⢠16 planten
⢠Plaatsing: los in het water
Bacta Clear VijverbacteriĆ«n ā 1 liter
⢠Voor 1.000 tot 20.000 L
⢠100% eco: helder water
⢠Veilig voor mens, plant & dier
Witte Waterlelie - Nymphaea Albatros
⢠Grote waterlelie
⢠Volgroeide hoogte: 10 cm
⢠Plaatsing: -10 tot -100 cm
Compleet Vijverpakket - Klein - Rood
⢠Voor 500 – 1.000 L
⢠19 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Vijversubstraat - 40 liter
⢠40 L dekt 1 m² ℠10 cm
⢠Poreus voor wortelgroei
⢠Helder water filter
Mini Waterlelie - Rood - Nymphaea Pygmaea Rubra
⢠Kleine waterlelie
⢠Volgroeide hoogte: 5 cm
⢠Plaatsing: -10 tot -40 cm
Compleet Vijverpakket - Medium
⢠Voor 1.500 – 2.000 L
⢠36 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Plantenfilter Pakket - Medium
⢠Voor 3 – 4 m²
⢠64 planten
⢠Plaatsing: -0 tot -80 cm