Koivijver
Op zoek naar een zelfonderhoudende, ecologisch evenwichtige koivijver?
Met Simons 6 stappenplan richt je zelf eenvoudig jouw koivijver in.
Voorkom fouten enĀ bespaar minimaal 1000 euroĀ met Simons Vijveradvies Boek.
Alle waterplanten en producten voor biologische filtering van het water kan je eenvoudig via onze webshop bestellen en snel thuis geleverd krijgen.

Het beplanten van een Koi vijver met vijverplanten kan een flinke uitdaging zijn omdat de vissen de planten vaak direct slopen. Echter is het niet onmogelijk, er is slechts wat creativiteit voor nodig.
Andere kochten dit voor hun koi vijver
Simons Vijveradvies Boek - Nederlands
⢠Nederlandstalig boek
⢠Compleet vijverhandboek
⢠100+ pagina’s van aanleg tot onderhoud
Losse Zuurstofplanten + Visvoer - Klein
⢠Voor 500 – 1.000 L
⢠11 planten + 1L visvoer
⢠Plaatsing: los in het water
Losse Zuurstofplanten + Visvoer - Groot
⢠Voor 1.500 – 3.000 L
⢠36 planten + 5L visvoer
⢠Plaatsing: los in het water
Aqua Bites Visvoer Universeel - 5 liter
⢠Voor koi tot goudvis
⢠Voedzaam & vitaal
⢠Boost gezondheid
Losse Zuurstofplanten Set
⢠Voor 500 – 1.000 liter water
⢠16 planten
⢠Plaatsing: los in het water
Bacta Clear VijverbacteriĆ«n ā 1 liter
⢠Voor 1.000 tot 20.000 L
⢠100% eco: helder water
⢠Veilig voor mens, plant & dier
Drijvend Planteneiland - Waterplanten
⢠Drijvende waterplant
⢠Volgroeide hoogte: 80 cm
⢠Plaatsing: los in het water
Drijvend Planteneiland - Zwanenbloem
⢠Drijvende waterplant
⢠Volgroeide hoogte: 80 cm
⢠Plaatsing: los in het water
Drijvend Planteneiland - Gele Lis
⢠Drijvende moerasplant
⢠Volgroeide hoogte: 80 cm
⢠Plaatsing: los in het water

Natuurlijke koivijver aanleggen
Een koivijver is een speciaal ontworpen vijver die is bedoeld voor het houden van koi, een kleurrijke variant van de karper. Deze vijvers zijn vaak groter en dieper dan normale vijvers en zijn uitgerust met speciale filters en pompen om het water schoon en gezond te houden voor de koi. Koi-liefhebbers besteden veel aandacht aan de inrichting en het onderhoud van hun koivijvers om een optimale leefomgeving te creƫren voor hun koi.
1. Planning en ontwerp
Bepaal of jij je waterplanten direct in de koi vijver wilt of dat je liever zo min mogelijk risico loopt en ze apart in een plantenfilter plaatst. Op basis hiervan ga jij je vijver ontwerp bepalen. Als je kiest voor een plantenfilter, zorg er dan voor dat dit filter 1:3 van de vijver beslaat.
2. Graven van de vijver
- Graaf volgens je ontwerp. Voor de diepte raden wij aan -1,5m. Zo hebben de Koi-vissen genoeg ruimte om te bewegen. Bovendien helpt deze diepte om de temperatuur van het water stabiel te houden tijdens koude wintermaanden.
- Zorg voor solide wanden om instorting en grondwaterproblemen te voorkomen.
3. Vijverfolie plaatsen
- Kies voor een kwalitatieve folie, zoals zwart EPDM, voor het beste meest rustige en authentieke effect. Deze folie is duurzaam en voorkomt lekkages.
- Werk de randen netjes af met keien voor een strakke en natuurlijke uitstraling.
4. inrichting en plantkeuze
- Plaats een laag van 8 tot 10 cm vijversubstraat op de bodem van je vijver.
- Als je waterplanten bij de Koi’s in de vijver plant, zorg er dan voor dat je kiest voor ruimvoldoende en snelgroeiende planten die een stugge structuur hebben zoals bijvoorbeeld hoornblad en krabbenscheer
5. Onderhoud
- Houd het wateroppervlak schoon en vrij van bladeren en ander afval om de helderheid van het water te behouden.
- Als je ruim voldoende zuurstofplanten plaatst heb je nagenoeg geen onderhoud aan de koi vijver.

Koivijver beplantingsplan
We informeren je over de ideale beplanting voor een koivijver, zonder de noodzaak van pompen, filters of waterverbeteraars. Hiermee accentueer je de serene reflectie en behoud je het hele jaar door een harmonische uitstraling van de vijver.
Traditionele koivijver vs natuurlijke planten koivijver
![]() |
![]() |
|
---|---|---|
Traditionele Koi Vijver |
Natuurlijke Planten Koi Vijver |
|
ā Regelmatig | ā Minimaal | |
ā UV Lamp & Pomp | ā Plantenfilter | |
ā Hoger in Onderhoud | ā Lagere Langetermijnkosten | |
ā Klinisch | ā Natuurlijk & Harmonieus | |
ā Vaak nodig | ā Zelden tot nooit | |
ā Beperkt | ā Bevordert | |
ā Hoger (Pomp & UV) | ā Lager | |
ā Minder Natuurlijk Leven | ā Bruisend met Leven |
1. Vijversubstraat

Een laag vijversubstraat van 8 tot 10 cm in de vijver biedt namelijk een warm welkom aan de juiste vijverbacteriƫn, die zich hechten aan de stenen korrels of lavastenen. Deze bacteriƫn hebben een waterzuiverende werking, zodat het water op natuurlijke wijze helder blijft. Een filter of pomp is daardoor niet nodig en dat bespaart kosten. Direct na aanleg kun je deze goede bacteriƫn toevoegen. Daarnaast geeft een laag vijversubstraat op de bodem plantenwortels van de vijverplanten de mogelijkheid om zich goed vast te zetten, zonder dat ze gaan rotten. Dus twijfel je over wel of geen vijversubstraat; voor een natuurlijke filter is het onmisbaar.
Simons advies voor een vijversubstraat
Gebruik 40 liter substraat (2 zakken) per m2, zodat je een laag van 8-10 cm substraat op de vijverbodem hebt liggen
Vijversubstraat - 40 liter
⢠40 L dekt 1 m² ℠10 cm
⢠Poreus voor wortelgroei
⢠Helder water filter
2. Plantenfilter als natuurlijk filter
Een plantenfilter is een uitstekende aanvulling op je vijver met vissen. Vooral als je de trotse eigenaar bent van een Koi vijver. Koi karpers zijn, nog meer dan andere vijvervissen, geneigd om vijverplanten compleet op te eten. Een plantenfilter zuivert het water op natuurlijke wijze van overtollige voedingsstoffen en biedt tegelijkertijd een beschermde omgeving voor waterplanten om zonder gestoord te worden verder te groeien. Zorg ervoor dat het plantenfilter zowel zuurstofplanten als moerasplanten bevat, deze twee soorten waterplanten vullen elkaar namelijk perfect aan qua functie: zuurstofplanten zuiveren en moerasplanten filteren. Op deze manier blijft jouw koi vijver helder en zuurstofrijk zonder dat je gebruik hoeft te maken van mechanische apparatuur zoals vijverpompen en vijverfilters. Liever ook los in de vijver wat waterplanten? Zorg er dan voor dat je kiest voor ruimvoldoende, snelgroeiende zuurstofplanten met een grove structuur zodat de planten sneller groeien dan dat de Koi’s eten zodat de planten nooit compleet vernield worden door de vijvervissen.

Simons advies voor een plantenfilter
Gebruik minimaal 32 zuiverende waterplanten voor een vijverfilter van 1m2 – 2m2
3. Vijverkratten

Heb jij een Koivijver maar geen plantenfilter, of zie jij het maken van een plantenfilter niet zitten maar wil je wel vijverplanten in de vijver zonder risico te lopen dat de Koi’s de planten vernielen? Wees dan origineel en maak een verhoging met onze vijverkratten, de kratten klik je in elkaar totdat de gewenste hoogte bereikt wordt (het bovenste krat moet net met de bovenkant van de rand boven het wateroppervlak uitsteken). Plaats in dit bovenste krat 6 manden met waterplanten, de planten staan op deze manier in het water, maar doordat de bovenkant van het krat 1 centimeter boven het water uitsteekt kunnen de Koi’s niet bij de planten komen waardoor jij een prachtig eiland vol groene waterplanten in jouw koivijver hebt staan.
Simons advies voor vijverkratten met vijverplanten
Met 3 opgestapelde vijverkratten maak je een verhoging van 60cm. Zet bijvoorbeeld 3 manden zuurstofplanten zoals naaldkruid samen met 3 manden irissen om een krat vol water zuiverende planten te plaatsen in je koi vijver.
4. Drijvende eilanden los
Drijvende planteneilanden zijn een interessante optie om de filterende functie in jouw vijver te vergroten. Deze moerasplanten voeren een nuttige taak uit door met hun sterk filterende werking het water te zuiveren van afvalstoffen. Vissen kunnen niet bij de planten komen doordat de planten in een beschermende vijvermand op het wateroppervlak drijven. Daarnaast fleuren de moerasplanten de vijver helemaal op met hun grote kleurrijke bloeiende bloemen. Onthoud wel dat zuurstofplanten in iedere vijver een absolute must zijn, sla deze groep dus niet over.

Simons advies voor een drijvend planten eiland
1 drijvend eiland (met 4 planten) tot 4 drijvende eilanden (met 16 planten) per 1.000 liter water.
Drijvend Planteneiland - Waterplanten
⢠Drijvende waterplant
⢠Volgroeide hoogte: 80 cm
⢠Plaatsing: los in het water
5. Losse zuurstofplanten

Je kan ervoor kiezen om naast de planten in het plantenfilter, drijvende eilanden of eigen gemaakte eiland met vijverkratten, óók losse zuurstofplanten toe te voegen aan de vijver tussen de Koi’s. Als je dit doet is het belangrijk om ruimvoldoende zuurstofplanten toe te voegen die snel groeien zodat de waterplanten sneller groeien, dan dat de koi karpers knabbelen. Belangrijk om te onthouden is dat het risico bestaat dat de koi’s alsnog je planten vernielen (dit hangt af van de ruimte die de koi’s hebben, hoeveel planten er in de vijver staan, hoe hard de planten groeien). Je kan er daarom ook voor kiezen om alleen in de winter extra zuurstofplanten toe te voegen aan de vijver, de koi karpers gaan dan namelijk in winterslaap. Op deze manier slopen de koi’s de planten niet Ć©n wordt het water voorzien van extra zuurstof, wat tijdens de winterperiode extra belangrijk is.
Simons advies voor losse zuurstofplanten
Maximaal 10 centimeter vis per vierkante meter (1.000 liter water), waarvoor minimaal 4 losse zuurstofplanten.
Losse Zuurstofplanten Set
⢠Voor 500 – 1.000 liter water
⢠16 planten
⢠Plaatsing: los in het water
6. Universeel visvoer: Aquabites
Visvoer is een essentieel onderdeel om je vijvervissen de juiste verzorging te bieden omdat het zorgt voor de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien en gezond te blijven. Met ons visvoer ben jij er zeker van dat je Koi’s alle vitamines en mineralen binnenkrijgen die zij nodig hebben. Door meerdere malen per dag een aantal handjes van ons visvoer te geven aan de Koi’s zullen zij minder behoeften hebben om te knabbelen op waterplanten. Wanneer de buitentemperaturen dalen tot onder de 10 graden, stop dan met het voeren van de Koi’s, de vissen naderen dan namelijk hun winterslaap waardoor voer niet goed verteerd wordt.

Simons advies voor hoeveelheid visvoer
Bij een watertemperatuur van boven de 18 graden geef je de koi ongeveer 2% van hun lichaamsgewicht aan voer. Hierbij is het belangrijk dat je dit niet in ƩƩn keer geeft, maar dat je ervoor kiest om dit te verdelen over meerdere voedermomenten per dag.
Aqua Bites Visvoer Universeel - 5 liter
⢠Voor koi tot goudvis
⢠Voedzaam & vitaal
⢠Boost gezondheid
7. Vijverbacteriƫn

Om de vijver schoon en helder te houden, kan je het beste Bacta Clear gebruiken, een mengsel van bacteriƫn en enzymen ontwikkeld door Simon. Het product helpt bij het afbreken van de resten, bekend als drab, die zich op de bodem van de vijver vormen door het overschot aan visvoer, afval, rottende bladeren en dode algen. De aanbevolen dosering is 1 liter Bacta Clear voor elke 1000 tot 20.000 liter vijverwater, en het is veilig voor mensen, dieren en planten. Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van het juiste mengsel van bacteriƫn ook zal helpen alle afval te verwijderen, waardoor het water schoon en helder blijft.
Simons advies voor een vijverbacteriƫn
1 fles Bacta Clear vanaf 1 tot 20 m³ (1.000 tot 20.000 liter water).
Bacta Clear VijverbacteriĆ«n ā 1 liter
⢠Voor 1.000 tot 20.000 L
⢠100% eco: helder water
⢠Veilig voor mens, plant & dier
8. Optioneel: Waterlelie
Mocht je wat extra kleur willen toevoegen aan de koivijver zonder dat de lelie vernield wordt door de Koi’s, kies er dan voor om je waterlelie in het plantenfilter te plaatsen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de waterlelie in de vijver tussen de koi karpers te planten, maar wees ervan bewust dat het kan dat de koi’s de waterlelie dan vernielen/aanvreten. De witte en rode waterlelie zijn het het meest populair en kunnen tot wel -100 cm diep geplant worden.

Simons advies voor waterlelies
Minimaal 1 waterlelie per 500 tot 3.000 liter water.
Witte Waterlelie - Nymphaea Albatros
⢠Grote waterlelie
⢠Volgroeide hoogte: 10 cm
⢠Plaatsing: -10 tot -100 cm

- Helaas een vaak gemaakte fout: de vijver wordt al gevuld met water terwijl de vijverplanten nog geplaatst moeten worden. Dit maakt het lastig of zelfs onmogelijk om alle plantjes op een goede, stevige plek te zetten. Simon raadt daarom aan allereerst te beginnen met een dunne laag vijversubstraat in een lege vijver, waarna je slechts een klein laagje water in de vijver laat lopen. Je kunt nu met laarzen aan door de vijver stappen om de waterplanten op hun plek in het substraat te plaatsen. Vul daarna aan met substraat. Staat alles goed en stevig? Vul dan pas de hele vijver met water.
- Heb je een wat grotere vijver, is het slim om van binnen naar buiten te werken. Je begint dus in de laagst geleden zone en werkt zo stap-voor-stap naar buiten toe. Je eindigt in de meest ondiepe zone (moeraszone).
- Let er bij het plaatsen van de waterplanten ook op welke diepte het beste is voor een optimale groei. Dit staat op de verpakking van onze vijverplanten aangegeven. Houd je van veel planten? Plaats dan de mandjes of kratten tegen elkaar aan.

Wil je nog meer handige tips?
Leer de veelvoorkomende fouten kennen en krijg een handig beplantingsplan, samen met tal van waardevolle tips in Simons Vijveradvies Boek.
Een voorbeeld van de uitvoering van Simons stappenplan voor de herinrichting van een bestaande vijver






Dit zeggen onze klanten!
Uitstekend 300+ recenties op
Geweldig advies en materiaal van Simon voor onze nieuwe vijver.
Zonder enige voorkennis van ons nu dus al 3 jaar een plaatje in de tuin en prachtig helder water šš
Prima producten en verstand van zaken!
6 x krabbescheer besteld, deze kwamen ietwat gekortwiekt aan en bleven niet goed drijven in de vijver. Maar met wat geduld en aandacht zijn ze nu prachtig groot geworden en bloeien mooi!
Al 30 jaar heb ik een vijver. Dit seizoen opnieuw ingericht met een deel van mijn oude vijverwater en planten.
Aangevuld met heldere vijver suggesties van van der Velde. Het resultaat is beter dan ik ooit had: mooie planten en zo helder dat ik de vissen tot op de bodem kan zien.
Echt top !!!
Een eerste terrasvijvertje is leuk en spannend om mee te experimenteren. Met behulp van de uitstekende, betrokken support zijn de planten uit de miniset tot leven gewekt. Dankzij het toevoegen van extra bacteriĆ«n kan ik nu makkelijk een kikker zien zwemmen in de minivijver. Met dank aan Britt voor haar goede adviezen. Ook is de levering zorgvuldig en snel. Tot nu toe is er tot twee keer toe een prachtige waterlelie verschenen die ās avonds de blaadjes vouwt om te gaan slapen.Het volgen van deze cyclus is alleen al mooi.
Zonder al te veel ervaring begon ik aan een flink vijverproject. Ik heb het boek van Simon gekocht, en dat heeft me enorm geholpen, zowel bij de aanleg als de inrichting. Vervolgens heb ik het substraat, bacterien en alle planten besteld, zoveel mogelijk volgens de methode zoals beschreven in het boek, voor een natuurlijk vijver zonder pompen en filters.
Zeer deskundige adviezen, uitgebreide webshop en boven al: een uitstekende klantenservice.
Mijn geleverde Kaapse Lelie bleek niet levensvatbaar, zonder problemen is er toen binnen de kortste keren een nieuwe gestuurd.
Kan niet anders zeggen dat het me super goed is bevallen wat ik besteld had bij Van der Velde. Planten, voeding, bodembedekker , grindt.
Goed verpakt , snel bezorgd , en van uitmuntende kwaliteit !
Heb je nog niets besteld zou ik dat maar snel doen, je krijgt er geen spijt van.
Succes !!

Simon van der Velde: Expert in vijvers en een voorstander van biodiversiteit en duurzaamheid
Simon van der VeldeĀ is een expert in vijvers met meer dan 35 jaar ervaring in het ontwerpen van droomvijvers. Hij is de oprichter van āVan der Velde Waterplantenā, een bedrijf dat zich richt op het creĆ«ren van biodiverse en natuurlijke vijvers zonder gebruik te maken van pompsystemen en filters. Simonās visie gaat verder dan alleen het aanleggen van mooie vijvers; hij wil ook bijdragen aan het herstel van deĀ biodiversiteitĀ in Nederland, Europa en de rest van de wereld. Naast zijn werk als vijverspecialist is Simon een gepassioneerde natuurliefhebber en zet hij zich in voor het behoud van de natuur en het milieu. Hij inspireert mensen om op een duurzame manier om te gaan met hun tuin en de natuurlijke omgeving. Simonās passie voor biodiversiteit en natuurlijke levensstijl maakt hem een voorvechter van duurzaamheid en een belangrijke speler in het herstel van de natuurlijke balans in onze wereld.
Veelgestelde vragen over Koivijvers

Een koi karper, ook wel bekend als Cyprinus Carpio, is familie van de karper. Een koi karper is oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Ze worden vaak gehouden in vijvers die speciaal ingericht zijn voor de koi zoals een koivijver. Mensen die koi karpers houden doen dit vaak vanwege het bijzondere uiterlijk van de vis. Ze hebben namelijk vaak mooie tekeningen en felle kleuren op hun lichaam staan. Hier wordt de koi dan ook op gefokt, hoe mooier de tekening en de kleur, hoe prijziger de koikarper is. Echter houd veel mensen dit vaak niet tegen om een koi aan te schaffen.
Koi karpers kunnen zeker geplaatst worden in een vijver met vijverplanten. Veel mensen schaffen geen waterplanten aan voor in hun koi vijver omdat ze denken dat koiās deze planten opeten, hier staan ze namelijk om bekend. Maar met wat creatieve oplossingen zoals een plantenfilter of een planteneiland kan jij waterplanten toevoegen aan de vijver zonder dat de Koi hierbij kan om ze te vernielen.
Een koi karper is geen moeilijke eter, de vis eet namelijk zo goed als alles wel. Voornamelijk eten ze kleine insecten of kleine waterdieren die leven in de vijver, ook staanĀ algen op het menu bij de koikarper. Het is aan te raden om dit te combineren met ons universele visvoer, zodat jouw karper mooi en gezond blijft!
Zorg ervoor dat de vijver ten minste een diepte heeft van 1,5 meter. Voor de grootte dien je per vis ongeveer 1000 liter water aan te houden, aangezien Koikarpers zeer groot kunnen worden en zij de ruimte nodig hebben.
Bij een koi vijver is het noodzakelijk dat deze niet dichtvriest tijdens de winter. Dit is slecht voor het zuurstofgehalte in de vijver. Een optie is de vijver te overdekken met een winterkap, maar je kunt ook gebruikmaken van een bal. Laat je deze op het wateroppervlak drijven en bewegen, dan voorkomt hij dat het water dichtvriest. Zorg er ook voor dat de koi karpers voldoende visvoerĀ krijgen voordat de winter begint. Tijdens de wintermaanden hebben de vissen een lagere stofwisseling en hebben ze minder voedsel nodig. Overvoeding kan leiden tot waterverontreiniging en gezondheidsproblemen bij de vissen.