Soorten vijverplanten
Type vijverplanten
Vijverplanten zijn onder te verdelen in 4 essentiële groepen, namelijk: zuurstofplanten, waterlelies, waterplanten en moerasplanten (drijfplanten zijn optioneel). Door de juiste hoeveelheid planten in de vijver te plaatsen is eenvoudig biologisch evenwicht en helder vijverwater te behalen: PUUR NATUUR, zonder vijverpomp, filter of het gebruik van waterverbeteraars.
Alle vijverplanten
Ontdek onze biologisch gekweekte vijverplanten, zorgvuldig geselecteerd en direct geleverd vanuit onze eigen kwekerij. Elke vijverplant is winterhard en wordt geleverd met 100% groei- en bloeigarantie.
Krabbescheer - 6 stuks - Stratiotes Aloides
• Drijvende zuurstofplant
• Volgroeide hoogte: 20 cm
• Plaatsing: los in het water
Waterplanten Planteneiland
• Drijvende waterplant
• Volgroeide hoogte: 80 cm
• Plaatsing: los in het water
Winterharde Blauwe Waterlelie - Nymphaea Blue Queen - Lotus
• Waterlelie
• Volgroeide planthoogte: 20 cm
• Plaatsing: -20 tot -40 cm
Zwanenbloem – 4 stuks – 1 Vijvermand – Butomus Umbellatus
• Waterplant
• Volgroeide hoogte: 80 cm
• Plaatsing: -1 tot -20 cm
Waterpest - 10 stuks - Elodea Densa
• Zuurstofplant
• Volgroeide hoogte: 60 cm
• Plaatsing: los in het water
Naaldkruid - 4 stuks - 1 Vijvermand - Crassula Recurva
• Zuurstofplant
• Volgroeide hoogte: 10 cm
• Plaatsing: -1 tot -80 cm
Waterpest - 5 stuks - Elodea Densa
• Zuurstofplant
• Volgroeide hoogte: 60 cm
• Plaatsing: los in het water
Marimo Mosballen - 5 stuks - Cladophora Aegagropila
• Zuurstofplant
• Volgroeide hoogte: 10 cm
• Plaatsing: los in het water
Mini Waterlelie - Rood - Nymphaea Pygmaea Rubra
• Kleine waterlelie
• Volgroeide hoogte: 5 cm
• Plaatsing: -10 tot -40 cm
Veelgestelde vragen
Vijverplanten kun je kopen bij vdvelde.com. Onze vijverplanten komen rechtstreeks uit onze eigen kwekerij en worden geleverd inclusief vijvermandje, voeding, klei en afdekgrind. Wij bieden ook een 100% groei- en bloeigarantie op al onze vijverplanten.
Alle vijverplanten bij van der Velde Waterplanten zijn winterhard. Dit houdt ook in dat je ze jaarrond kunt planten in de vijver. Het plaatsen van vijverplanten in de vijver kan je doen zolang het niet vriest. Wanneer je vijverplanten plant in het najaar of vroeg in het voorjaar dan kunnen deze mooi mee groeien met het seizoen en dit resulteert veelal in gezondere sterkere planten.
Een vijver die zichzelf in biologisch evenwicht weet te houden, ontbreekt het niet aan alle benodigde plantgroepen.
- Zuurstofplanten: de belangrijkste plantgroep die CO2 uit het water opneemt en zuurstof afgeeft aan het water. Ze groeien onder het wateroppervlak.
- Waterlelies: ze zijn niet alleen een prachtige aanwinst voor je vijver, maar ook heel nuttig. Dieren gebruiken waterlelies als schuilplaats en de grote balderen vangen warmte van de zon op zodat het water koeler blijft. Dit gaat algengroei tegen.
- Moerasplanten: in de ondiepere moeraszone staan planten die graag natte voeten hebben. De sterke wortels van deze planten leveren een flinke bijdrage aan de vijver door het water te filteren.
- Waterplanten: ook dit zijn waterzuiveraars die in de vijver niet mogen ontbreken. Met hun wortelgestel maken ze het water vrij van afvalstoffen.
- Drijfplanten: deze toevoeging van planten helpt je om zon en algen te weren en daarbij vervullen ze een mooie sierwaarde van je vijver.
Een natuurlijke vijver is groot en bevat geen vijverfolie. Heb of wil je een vijver in de tuin die op natuurlijke wijze gezond blijft? Dan heb je het over een biologische plantenvijver. Planten die goed passen zijn in de ondiepere gedeelten snoekkruid en gele lis, en onder water plaats je het beste een flinke hoeveelheid zuurstofplanten zoals krabbenscheer, waterpest of hoornblad. Deze zorgen dat het zuurstofgehalte in het water op peil blijft. Ook een mooie waterlelie is een aanwinst voor jouw plantenvijver. Lees meer over een biologische plantenvijver.
Het snoeien van vijverplanten is belangrijk om hun gezondheid en functie in de vijver te behouden. Snoei bij voorkeur in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de planten nog flexibel zijn. Verwijder dode of beschadigde bladeren om ziektes te voorkomen en nieuwe groei te stimuleren. Gebruik een scherpe snoeischaar en knip de stelen schuin af om waterophoping te vermijden. Goed gesnoeide vijverplanten zorgen voor een natuurlijke, zelfonderhoudende vijver zonder extra filters of pompen.
Vijverplanten kunnen snel overwoekeren zonder regelmatig onderhoud. Inspecteer je vijver en bepaal welke planten te groot zijn geworden. Snoei de overwoekerde planten voorzichtig en verwijder de afgesneden delen uit de vijver. Regelmatig uitdunnen helpt de vijver in balans te houden en voorkomt dat één soort de overhand neemt.
De vijver kan jaarrond beplant worden, als je de vijver in het voorjaar inricht dan groeien de planten direct mooi mee. Als je de vijver in het najaar inricht kan dit ook, al onze waterplanten zijn namelijk winterhard. Hierdoor kun je je vijver het hele jaar door aanleggen en beplanten, ook in de winter. De planten gaan dan in rust en groeien in het voorjaar direct mooi mee.
Al onze vijverplanten, op de Lotus na, zijn winterhard en hebben daarom geen speciale zorg nodig in de winter. Ze kunnen in het water blijven staan, zelfs als de vijver dichtvriest.
Als sommige vijverplanten niet goed groeien terwijl andere het wel goed doen, kunnen verschillende factoren een rol spelen:
- Lichtinval: Sommige vijverplanten hebben veel zonlicht nodig, terwijl andere juist beter groeien in de schaduw. Controleer of de niet-groeiende planten voldoende licht krijgen in vergelijking met de andere planten.
- Waterdiepte: Verschillende vijverplanten hebben specifieke waterdieptes nodig. Een plant die te diep of juist te ondiep staat, kan moeite hebben om te groeien en kan zelfs verdrinken. Controleer of de plant op de juiste diepte staat voor zijn soort. Het kan helpen de plant tijdelijk op -5cm diepte te plaatsen om de plant een groei boost te geven.
- Waterkwaliteit: Onbalans in voedingsstoffen zoals fosfaten en nitraten kan de groei van vijverplanten belemmeren. Zorg dat je vijver alle bestandsdelen bevat om zichzelf in balans te houden. Controleer dit via onze vijvercheck.
- Concurrentie: Planten kunnen strijden om voedingsstoffen, vooral als ze dicht bij elkaar staan. Als een plant te veel concurrentie ondervindt, kan dit zijn groei beperken.
- Aanpassingsperiode: Nieuwe vijverplanten hebben soms tijd nodig om zich aan te passen en hun wortels goed te ontwikkelen. Geduld kan hierbij belangrijk zijn.
Probeer de omstandigheden van de vijverplanten te optimaliseren door ze te verplaatsen naar een gunstigere plek, op -5cm diep te plaatsen, de vijver juist in te richten via de vijvercheck en eventueel extra plantenvoeding toe te voegen.
Het vergaan van waterplanten kan meerdere oorzaken hebben, maar de belangrijkste is het niet juist inrichten van de vijver.
Een vijver moet alle componenten bevatten om zichzelf op natuurlijke wijze in balans te houden en te zorgen dat je planten goed groeien het water helder houden.
Hierom is het belangrijk om de vijver in te richten volgens de vijvercheck, want planten die dood gaan is bijna altijd een teken van een vijver die niet alle componenten bevat of te weinig. Ik zou je willen aanraden te controleren of je vijver juist is ingericht:
https://www.vdvelde.com/de/vijvercheck/
Het is heel normaal dat vijverplanten in de koude wintermaanden blad en bloemen verliezen. Tijdens deze periode gaan veel vijverplanten in winterrust, waarbij ze hun groene blad en bloemen afstoten en alleen de groene groeikern van de plant overblijft. Dit is een natuurlijk proces dat ervoor zorgt dat de planten energie besparen voor de koude maanden.
Sommige vijverplanten zinken zelfs naar de bodem van de vijver en worden tijdelijk onzichtbaar. Ook dit is een normaal proces. Zodra de temperaturen in het voorjaar stijgen, zullen de planten weer tot leven komen en opnieuw gaan groeien en bloeien.
Maak je dus geen zorgen – je vijverplanten zullen in het voorjaar weer opbloeien!
Aan het einde van het seizoen zien de planten er wat kaler uit, omdat ze hun blad en bloemen verliezen. Dit is echter heel normaal en hoort bij het einde van het groei- en bloeiseizoen, dat eindigt in september. Het belangrijkste is de wortelstructuur van de plant. Die is oersterk en winterhard. De wortels bepalen uiteindelijk het resultaat, dus maak je geen zorgen om de planten 🙂
Onze vijverplanten worden geleverd met een plantenmand en alle benodigde materialen voor het planten. Op de verpakking van de Aqua Set (het mandje) vind je een stapsgewijze handleiding met afbeeldingen om het mandje correct in te richten.
Bij de levering ontvang je naast de planten en het mandje ook aarde, klei, grind en voeding. Meng deze materialen goed door elkaar in het mandje en plaats vervolgens de vier planten stevig in de grondmix (voor waterlelies wordt altijd één plant meegeleverd).
Plant de vijverplanten op de aanbevolen diepte, die je kunt terugvinden op onze website en op de Aqua Set zelf.
Vijverplanten kopen
Een vijver zonder vijverplanten? Onmisbaar, want deze planten houden het water in biologisch evenwicht en zorgen dat water helder en algenvrij blijft. Algen groeien namelijk minder vanwege de stof die planten uitscheiden in het water. Naast zuiveren en filteren hebben deze planten als kenmerk dat ze winterhard zijn, wat betekent dat ze in vorstige weersomstandigheden overleven. Zo kun je in het voorjaar weer genieten van bloeiende planten!
Welke soorten vijverplanten bestaan er?
Welke soorten vijverplanten dit zijn:
- Waterlelies; een lust voor het oog! Met een assortiment dat bestaat uit verschillende bloemkleuren en met bladeren die zonlicht tegenhouden en een schuilplaats bieden voor vissen.
- Zuurstofplanten; de naam zegt genoeg, want ze geven zuurstof af. Zuurstof vijverplanten filteren en zuiveren ook het water. Ideaal voor een natuurlijke vijver, want er is geen pomp en filter meer nodig. Vijverplanten zuurstofplanten kopen is een absolute must voor iedere vijver.
- Moerasplanten; bij het samenstellen van het vijverplanten pakket maken moerasplanten vijverplanten de vijver af. Je plaatst ze net voorbij de vijverrand waar het moerasgedeelte begint. Ons assortiment bestaat voornamelijk uit bloeiende vijverplanten en inheemse vijverplanten.
- Oeverplanten; Een oeverplant is een plant die van nature groeit in ondiep water en langs de randen van de vijver, rivieren en andere waterwegen en die een sterk filterende functie heeft.
- Drijfplanten; deze drijvende vijverplanten hebben wortels die het water zuiveren. Daarnaast blokkeren hun bladeren zonlicht, om opwarming van het water te voorkomen.
- Waterplanten; het synoniem voor vijverplanten. Hieronder vallen alle bovenstaande soorten en zorgen zij samen voor een biologisch evenwicht. Vijverplanten waterplanten zijn hoge vijverplanten die vaak tussen -20 cm en -40 cm diep in de vijver geplaatst worden.
Winterharde vijverplanten
Vijverplant planten
- Een drijvende vijverplant plaats je los en zonder vijvermand. Krabbescheer en Waterpest valt onder deze soort en zorgt ook nog eens voor extra zuurstof in de vijver.
- Overige winterharde vijverplanten plaats je in stevige vijvermanden om wildgroei te voorkomen. Vooral voor het oppotten van waterlelies, zuurstofplanten en moerasplanten zijn deze manden eenvoudig te gebruiken. Voor het vullen wordt er gebruikgemaakt van speciale klei en aarde, ook is het mogelijk om alleen speciale kleikorrels te gebruiken.
- Wanneer vijverplanten plaatsen? Omdat ons assortiment alleen uit winterharde soorten bestaat kan dit jaarrond zolang er geen ijs op het water ligt. Vijverplanten in de winter plaatsen is dus geen enkel probleem.