Vijver

Vijverplanten

vdvelde waterplanten kopen

Soorten vijverplanten

vdvelde zuurstofplanten categorie

Zuurstofplanten

Waterlelie categorie

Waterlelies

Moerasplanten categorie

Moerasplanten

Drijfplanten categorie

Drijfplanten

Simon van der Velde

Vijverplanten zijn onder te verdelen in 4 essentiële groepen, namelijk: zuurstofplanten, waterlelies, waterplanten en moerasplanten (drijfplanten zijn optioneel). Door de juiste hoeveelheid planten in de vijver te plaatsen is eenvoudig biologisch evenwicht en helder vijverwater te behalen: PUUR NATUUR, zonder vijverpomp, filter of het gebruik van waterverbeteraars.

Simon van der VeldeVijverspecialist en waterplantenkweker

Dit zeggen onze klanten!

Uitstekend klantbeoordeling vdvelde.com 200+ recenties op

Vijverpakketten

Expertkeuze: Vijverpakketten

Samengesteld door onze experts: vijverpakketten voor een heldere, biologisch evenwichtige vijver.

Veelgestelde vragen over vijverplanten

Vijveradvies

Vijverplanten kun je kopen bij Van der Velde Waterplanten. Onze vijverplanten komen rechtstreeks uit onze eigen kwekerij en worden geleverd inclusief vijvermandje, voeding, klei en afdekgrind. Wij bieden ook een 100% groei- en bloeigarantie op al onze vijverplanten.

Alle vijverplanten bij van der Velde Waterplanten zijn winterhard. Dit houdt ook in dat je ze jaarrond kunt planten in de vijver. Het plaatsen van vijverplanten in de vijver kan je doen zolang het niet vriest. Wanneer je vijverplanten plant in het najaar of vroeg in het voorjaar dan kunnen deze mooi mee groeien met het seizoen en dit resulteert veelal in gezondere sterkere planten.

Een vijver die zichzelf in biologisch evenwicht weet te houden, ontbreekt het niet aan alle benodigde   plantgroepen.

 • Zuurstofplanten: de belangrijkste plantgroep die CO2 uit het water opneemt en zuurstof afgeeft aan het water. Ze groeien onder het wateroppervlak.
 • Waterlelies: ze zijn niet alleen een prachtige aanwinst voor je vijver, maar ook heel nuttig. Dieren gebruiken waterlelies als schuilplaats en de grote balderen vangen warmte van de zon op zodat het water koeler blijft. Dit gaat algengroei tegen.
 • Moerasplanten: in de ondiepere moeraszone staan planten die graag natte voeten hebben. De sterke wortels van deze planten leveren een flinke bijdrage aan de vijver door het water te filteren.
 • Waterplanten: ook dit zijn waterzuiveraars die in de vijver niet mogen ontbreken. Met hun wortelgestel maken ze het water vrij van afvalstoffen.
 • Drijfplanten: deze toevoeging van planten helpt je om zon en algen te weren en daarbij vervullen ze een mooie sierwaarde van je vijver.

Een natuurlijke vijver is groot en bevat geen vijverfolie. Heb of wil je een vijver in de tuin die op natuurlijke wijze gezond blijft? Dan heb je het over een biologische plantenvijver. Planten die goed passen zijn in de ondiepere gedeelten snoekkruid en gele lis, en onder water plaats je het beste een flinke hoeveelheid zuurstofplanten zoals krabbenscheer, waterpest of hoornblad. Deze zorgen dat het zuurstofgehalte in het water op peil blijft. Ook een mooie waterlelie is een aanwinst voor jouw plantenvijver. Lees meer over een biologische plantenvijver.

Simon van der Velde

Vijveradvies

Kan je nog niet kiezen? Bekijk het advies van Simon.

Alles voor jouw vijver

Simons complete vijverpakketten

Vijver planten

Een vijver zonder vijverplanten? Onmisbaar, want deze planten houden het water in biologisch evenwicht en zorgen dat water helder en algenvrij blijft. Algen groeien namelijk minder vanwege de stof die planten uitscheiden in het water. Naast zuiveren en filteren hebben deze planten als kenmerk dat ze winterhard zijn, wat betekent dat ze in vorstige weersomstandigheden overleven. Zo kun je in het voorjaar weer genieten van bloeiende planten!

Welke soorten vijverplanten bestaan er?

Onder vijver planten vallen 5 verschillende soorten planten die onder te verdelen zijn in plantengroepen met elk hun eigen kenmerken, zoals drijvende planten die je los in de vijver kunt plaatsen, maar ook bijvoorbeeld een vijverplant die je in een vijvermand plaatst.

Welke soorten vijverplanten dit zijn:

 • Waterlelies; een lust voor het oog! Met een assortiment dat bestaat uit verschillende bloemkleuren en met bladeren die zonlicht tegenhouden en een schuilplaats bieden voor vissen.
 • Zuurstofplanten; de naam zegt genoeg, want ze geven zuurstof af. Zuurstof vijverplanten filteren en zuiveren ook het water. Ideaal voor een natuurlijke vijver, want er is geen pomp en filter meer nodig. Vijverplanten zuurstofplanten kopen is een absolute must voor iedere vijver.
 • Moerasplanten; bij het samenstellen van het vijverplanten pakket maken moerasplanten vijverplanten de vijver af. Je plaatst ze net voorbij de vijverrand waar het moerasgedeelte begint. Ons assortiment bestaat voornamelijk uit bloeiende vijverplanten en inheemse vijverplanten.
 • Oeverplanten; Een oeverplant is een plant die van nature groeit in ondiep water en langs de randen van de vijver, rivieren en andere waterwegen en die een sterk filterende functie heeft.
 • Drijfplanten; deze drijvende vijverplanten hebben wortels die het  water zuiveren. Daarnaast blokkeren hun bladeren zonlicht, om opwarming van het water te voorkomen.
 • Waterplanten; het synoniem voor vijverplanten. Hieronder vallen alle bovenstaande soorten en zorgen zij samen voor een biologisch evenwicht. Vijverplanten waterplanten zijn hoge vijverplanten die vaak tussen -20 cm en -40 cm diep in de vijver geplaatst worden.

Winterharde vijverplanten

Vijverplanten kopen en deze vervolgens rechtstreeks geleverd krijgen uit eigen kwekerij. Ons vijverplanten webshop assortiment is ontstaan na lange ervaring en uittesten van kweek. Hierdoor bieden we verschillende soorten drijvende en winterharde vijverplanten met 100% groei- en bloeigarantie. Omdat onze planten rechtstreeks uit onze eigen kwekerij komen, vindt er direct voor vertrek een kwaliteitscontrole plaats. Vijverplanten worden na de kwaliteitscontrole ‘droog’ verpakt en naar het verzendadres verstuurd, hierna is het nog even wachten tot de postbezorger aanbelt. Na het plaatsen van je bestelling ontvang je van ons ook tips hoe je vijverplanten planten moet.

Vijverplant planten

Zodra de bestelling in huis is aangekomen, kan het plaatsen van een plantenparadijs beginnen. Verschillende soorten planten worden op een specifieke plek in de vijver geplaatst. Bij elk product in ons assortiment staat de maximale diepte en groeihoogte vermeld en waar de plant het beste geplaatst kan worden. Houd hier rekening mee.

 • Een drijvende vijverplant plaats je los en zonder vijvermand. Krabbescheer en Waterpest valt onder deze soort en zorgt ook nog eens voor extra zuurstof in de vijver.
 • Overige winterharde vijverplanten plaats je in stevige vijvermanden om wildgroei te voorkomen. Vooral voor het oppotten van waterlelies, zuurstofplanten en moerasplanten zijn deze manden eenvoudig te gebruiken. Voor het vullen wordt er gebruikgemaakt van speciale klei en aarde, ook is het mogelijk om alleen speciale kleikorrels te gebruiken.
 • Wanneer vijverplanten plaatsen? Omdat ons assortiment alleen uit winterharde soorten bestaat kan dit jaarrond zolang er geen ijs op het water ligt. Vijverplanten in de winter plaatsen is dus geen enkel probleem.

Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.