Vijverbenodigdheden

Vijverbacteriën

Natuurlijke koivijver met plantenfilter
Bacta Clear voor een heldere vijver
vdvelde zuurstofplanten categorie
Simon van der Velde

Simpel houden, daar draait het om. De wereld van vijveronderhoud leek op een jungle, vol met verschillende producten – de ene helft met een ‘A’, de andere met een ‘B’, en dan nog die speciale varianten voor koi- of zwemvijvers. Te ingewikkeld, vond ik. Daarom introduceer ik met trots: BACTA CLEAR.

 

Waarom zou je jezelf verliezen in een doolhof van producten als één held kan volstaan? BACTA CLEAR is jouw alles-in-één oplossing. Het start niet alleen je vijver op, maar reinigt ook het bodemslib, geeft je planten precies wat ze nodig hebben en houdt zowel zweef- als draadalgen op afstand. En dat is nog niet alles. BACTA CLEAR gaat verder door overtollig visvoer, uitwerpselen, rottende bladeren en dode algen efficiënt af te breken, waardoor je vijver een toonbeeld van biologisch evenwicht wordt.

 

Dankzij een zorgvuldig geselecteerde mix van meerdere bacteriestammen, zorgt BACTA CLEAR voor kristalhelder water en houdt het algengroei stevig in de hand. Het is volledig ecovriendelijk en veilig voor mens, plant en dier. Simpel gezegd, met BACTA CLEAR haal je de rust terug in je tuin en in je leven.

Simon van der VeldeVijverspecialist en waterplantenkwekerDe beste vijverbacteriën voor in de vijver: BACTA CLEAR

In een vijver zijn nitrificerende bacteriën van belang. Deze bacteriën helpen bij het omzetten van afvalstoffen in CO2. Dit is noodzakelijk voor de groei van de zuurstofplanten, die CO2 nodig hebben om te groeien. BACTA CLEAR bevat niet 1 maar 2 stammige bacteriën die zowel zorgen voor helder water als algen groei tegen gaan. Daarnaast is BACTA CLEAR 100% eco en niet schadelijk voor mens plant en dier.

Voordelen van bacteriën in de vijver

• 124 planten + bacteriën
  • Zorgen voor behoud van helder water;
  • Ze helpen mee algengroei te voorkomen;
  • Leer aan welke stappen voldaan moet worden om een vijver succesvol in te richten
  • De bacteriën combineren uitstekend met vijversubstraat omdat ze zich eraan hechten;
  • Ze zetten zuurstof om in koolstofdioxide (CO2), zodat zuurstofplanten beter groeien;
  • De micro-organismen zijn milieuvriendelijk;
  • Vijverbacteriën dragen bij aan een betere waterkwaliteit.

Wat zijn vijverbacteriën?

Vijverbacteriën zijn eencellige micro-organismen die werken als een natuurlijk filtersysteem in het water. Ze zetten vervuilende stoffen, zoals ammonium en nitriet, om in stoffen die onschadelijk zijn voor de natuur. Daarbij geldt: voeg je een goede kwaliteit vijverbacteriën toe dan voorkom je ook algengroei in het water én ze reduceren organisch slib op de vijverbodem. Klinkt goed, toch?

plant & dier

Vijverbacteriën tegen algen

Om de vijver schoon en helder te houden, kan je het beste BACTA CLEAR gebruiken, een mengsel van bacteriën en enzymen ontwikkeld door Simon. Het product helpt bij het afbreken van de resten, bekend als drab, die zich op de bodem van de vijver vormen door het overschot aan visvoer, afval, rotten bladeren en dode algen. De aanbevolen dosering is 1 liter BACTA CLEAR voor elke 1000 tot 20.000 liter vijverwater, en het is veilig voor mensen, dieren en planten. Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van de juiste mengsel van bacteriën ook zal helpen alle afval te verwijderen, waardoor het water schoon en helder blijft.

• Veilig voor mens

Hoe vaak vijverbacteriën toevoegen?

Het is aanbevolen om twee keer per jaar vijverbacteriën toe te voegen; eenmaal in het voorjaar om de vijver op te starten, of na het aanleggen van een vijver en eenmaal in het najaar om de vijver te helpen de winter door te komen. Dit helpt de biologische filter goed te laten werken en geeft de zuurstofplanten een extra boost in het voorjaar. Het is aanbevolen om in het voorjaar tegelijkertijd extra vijversubstraat toe te voegen, dit zorgt voor een betere groei van vijverplanten.

Het nut van vijversubstraat in combinatie met vijverbacteriën

De combinatie van vijverbacteriën en substraat is een belangrijk onderdeel van het behouden van een gezonde vijver. Bacteriën breken afvalstoffen af en zetten deze om in nuttige stoffen voor planten. Het substraat fungeert als groei- en reproductie oppervlakte voor de bacteriën, verhoogt efficiëntie in afval verwerking en beperkt ongewenste algen groei. Het substraat dient ook als natuurlijk filter en kan leiden tot een rijkere biodiversiteit in de vijver.

Veelgestelde vragen over vijverbacteriën

Vijveradvies

In een vijver zijn nitrificerende bacteriën van belang. Deze bacteriën helpen bij het omzetten van afvalstoffen in CO2. Dit is noodzakelijk voor de groei van de zuurstofplanten, die CO2 nodig hebben om te groeien. Bacta Clear vijverbacteriën is speciaal door waterplanten kweker en vijverspecialist Simon ontwikkelt en is het enige vloeibare middel dat je nodig hebt om een vijver gezond te houden als de vijver goed is ingericht.

Om de natuurlijke leefomgeving van een vijver in stand te houden, is het aanbevolen om regelmatig bacteriën toe te voegen. Dit is het beste te doen in het voorjaar, wanneer de temperatuur boven de 12°C stijgt. Na elke onderhoudsbeurt van de vijver, moet de juiste hoeveelheid micro-organismen worden toegevoegd om de balans te behouden.

Tot onder de 20.000L kun je een hele fles in de vijver doen. Het mooie is namelijk dan je niet kan over doseren met natuurlijke vijver bacteriën. 1 Fles is voldoende tot 20.000L. Heb je meer dan 20.000L tot 40.000L zijn 2 flessen minimaal.

Onze vijverbacteriën zijn een hulpmiddel om je vijver in balans te krijgen. De bacteriën hebben altijd minimaal 10 dagen nodig om zich te nestelen en hun werk te doen. Hou er wel rekening mee dat als je vijver niet goed ingericht is met voldoende substraat, moerasplanten, zuurstofplanten en waterlelies algen zich nog steeds kunnen voordoen. Het is noodzakelijk om een goede balans te vinden van al deze aspecten zodat ze elkaar versterken en voor het gewenste resultaat zorgen.

Als je ook een uv-lamp in de vijver hebt raden wij aan deze uit te zetten nadat je vijverbacterieen toevoegt. Dit zal de bacterieen namelijk dood maken. Voldoende zuurstofplanten kunnen een goed alternatief zijn voor een UV-Lamp.

Wanneer de temperatuur enkele dagen boven de 10 graden is geweest kun je vijverbacteriën toevoegen aan je vijver. Wij adviseren minimaal in het voorjaar en in het najaar bacteriën toe te voegen. Mocht je in de tussentijd plots veel algen krijgen is het verstandig extra vijverbacteriën toe te voegen. 

Nitrificerende bacteriën zijn hetzelfde als vijverbacteriën. De organismen hechten zich aan vijversubstraat op de boden van een vijver en aan de wortels van waterplanten. Ze zetten vervuilende stoffen (nitriet en nitraat bijvoorbeeld) om in CO2, wat een voedingsstof is voor zuurstofplanten. Zonder CO2 kunnen je zuurstofplanten verstikken in de vijver. Maar dankzij toevoeging van de nitrificerende bacteriën ofwel vijverbacteriën én voldoende zuurstofplanten, houden zij elkaar in evenwicht en blijft het water mooi helder.

Als je water door middel van een pomp circuleert kun je de vijverbacteriën zo in de vijver doen. Wordt het water niet rond gepompt kun je de bacteriën het beste in het planten filter doen aangezien het zich hier kan nestelen in het substraat.

Vijverbacteriën koop je bij vdvelde.com, wij bieden onze eigen unieke formule vijver bacteriën aan, ontwikkeld door vijverspecialist Simon met 35+ jaar ervaring. Onze formule bacteriën is gebaseerd op 100% natuurlijke bestandsdelen waardoor het NIET schadelijk is voor mens, plant en dier. Onze vijver bacteriën zorgen, indien de vijver juist is ingericht, voor helder water op natuurlijke wijze.

Andere benodigdheden voor de vijver

Waterplanten categorie

Vijverplanten

Vijversubstraat voor je vijver

Vijversubstraat

Waterzuiveraars

Vijverplanten

Vijverpakketten

Simon van der Velde

Vijveradvies

Kan je nog niet kiezen? Bekijk het advies van Simon.

Alles voor jouw vijver

Simons complete vijverpakketten

Bacteriën in een koi vijver

Laat die dure water tests maar zitten. De echte krachtpatsers in je koi vijver zijn de bacteriën die afvalstoffen afbreken en alles mooi in balans houden. BACTA CLEAR geeft deze natuurlijke schoonmaakploeg een flinke boost, waardoor je vijver helder en gezond blijft. Geen gedoe meer, alleen topresultaten. En vergeet al die chemische middelen; BACTA CLEAR zorgt voor kraakhelder water en blije vissen, puur natuur. Ideaal voor iedereen die het simpel en effectief wil houden.

Bacteriën in een zwemvijver

Je zwemvijver verdient ook alleen het beste. Met BACTA CLEAR steun je de cruciale bacteriën die vechten tegen algen en vervuiling, zodat je water natuurlijk schoon en prachtig blijft. Dus zeg maar dag tegen die chemische rommel en hallo tegen pure schoonheid. En met BACTA CLEAR weet je zeker dat je veilig bent; ons product is compleet vrij van schadelijke stoffen, perfect voor mens, plant én dier. Een zorgeloze, gezonde vijver, dat garanderen we.

BACTA CLEAR vijverbacteriën toepassen in het voorjaar

Begin het seizoen sterk met een dosis BACTA CLEAR. Het geeft je planten net dat beetje extra en houdt algen op afstand, allemaal zonder het constant testen van je waterwaardes. Bespaar jezelf tijd en geld en zie je vijver opbloeien.

BACTA CLEAR toepassen in het najaar

Maak je vijver winterklaar met BACTA CLEAR in de herfst. Het versterkt je planten en helpt het bodemslib op te ruimen, zodat je vijver gezond blijft, ook als het kwik daalt. Een goede voorbereiding nu betekent een zorgeloze start volgend voorjaar. Met BACTA CLEAR hoef je niet steeds je portemonnee te trekken voor dure tests en chemische middelen. Twee keer per jaar een behandeling is alles wat je nodig hebt om je vijver het hele jaar door in de beste conditie te houden. Simpeler en efficiënter wordt het niet!

Je hebt zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd:

Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.