Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Kikkerdril: Het proces van kikkervisje tot kikker

Kikkerdril in je vijver

Kikkerdril is een klompje eitjes van een kikker dat zich binnen drie maanden tijd vormt tot kikkervisjes en dan tot volwassen kikkers.

Wat is kikkerdril?

Kikkerdril zijn de eieren van kikkers die in klonten in ondiep water worden gelegd. De eieren ontwikkelen zich tot kikkervisjes die zich voeden met algen en planten. Na ongeveer drie maanden veranderen ze in volwassen kikkers.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Welke vijver is geschikt voor kikkervisjes?

Amfibieën, zoals kikkers en salamanders, hebben een voorkeur voor een omgeving die lijkt op hun natuurlijke leefomgeving. Dit betekent dat het water voldoende diepte moet hebben en er voldoende schuilplekken zijn, zoals waterplanten, drijfplanten en oeverbeplanting. Heel veel waterbeweging door bijvoorbeeld een krachtige fontein zal amfibieën verjagen. Een natuurlijke vijver zonder filters en zonder pompen is het meest geschikt. Houd ook rekening met de vijvervissen in de vijver. Deze zullen de kikkervisjes als voedsel zien. Bij voorkeur ligt de vijver op een rustige plek en deels in de zon, zodat de koudbloedige dieren zich kunnen opwarmen. Een glooiende oever met ondiepe plekken is ideaal omdat het water hier snel opwarmt. De grootte van de vijver is minder belangrijk, omdat zelfs in een kleine vijver kikkers en soms padden kunnen verschijnen. Een grotere vijver met een oppervlakte van enkele meters en een waterdiepte van minimaal 80 cm is aanbevolen voor de voortplanting.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe lang duurt het tot kikkervisjes kikkers worden?

De tijd die het duurt voordat kikkervisjes volledig veranderen in kikkers varieert, afhankelijk van de soort kikker en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen doorlopen kikkervisjes echter een proces dat metamorfose wordt genoemd, waarin ze geleidelijk veranderen in volwassen kikkers.
Gemiddeld duurt het proces van kikkervisje tot kikker ongeveer 12 weken. Dit kan echter variëren, afhankelijk van factoren zoals de soort kikker, de temperatuur van het water en de beschikbaarheid van voedsel.
Gedurende de metamorfose ondergaan kikkervisjes verschillende fysieke veranderingen. Ze ontwikkelen poten, hun staart begint te verdwijnen en ze ondergaan interne veranderingen zoals de ontwikkeling van longen om adem te kunnen halen in plaats van te ademen d.m.v. kieuwen.
Het is belangrijk op te merken dat niet alle kikkervisjes de kans krijgen om kikkers te worden. Veel kikkervisjes worden opgegeten door roofdieren voordat ze de volwassenheid bereiken. De overlevingskans van kikkervisjes varieert sterk, afhankelijk van verschillende omgevingsfactoren.

Kikker met kikkerdril in je vijver

Mag je kikkers in de vijver uitzetten?

Nee, kikkers behoren tot een beschermde diersoort en dat betekent dat je ze niet mag vangen, vervoeren of verhandelen. Je mag kikkers dus niet vanuit de vrije natuur in jouw vijver plaatsen. Wat wel mag is kikkerdril (de eitjes van de kikker) in je vijver uitzetten. De kikkers die hieruit worden geboren zullen jouw vijver als hun ‘thuis’ beschouwen.

Kikkervisjes verzorgen

Het meest succesvol is om kikkerdril eerst in een kweekbak of aquarium te leggen gevuld met slootwater. Wanneer de kikkervisjes uit hun ei zijn gekomen moeten zij gevoed worden. Kikkervisjes voeden zich voornamelijk met algen die van nature in het (verse) slootwater voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de kikkervisjes voldoende voeding krijgen, moet je regelmatig het water in de kweekbak verversen met nieuw slootwater uit dezelfde sloot. Bovendien kun je kleine stukjes sla, andijvie of paardenbloem aan de kikkervisjes voeren als aanvullend voedsel. Wanneer de kikkervisjes pootjes krijgen, ontwikkelen zij ook longen. Zij zijn nu getransformeerd naar amfibie. Dit betekent dat er in de kweekbak of aquarium ook een mogelijkheid voor de kikker moet zijn om uit het water te klimmen, anders zal de kikker verdrinken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan een stuk hout, rots of kurk wat boven water uitsteekt. Wanneer de kikkers volgroeid zijn, na ongeveer zeven weken, kunnen ze in de vijver worden uitgezet.

Wat eten kikkervisjes?

Wanneer de kikkervisjes nog klein zijn, hoef je ze niet zoveel voedsel te geven, maar naarmate ze groter worden, hebben ze meer nodig. Schijfjes komkommer of stukjes tomaat zijn een favoriet voedsel van kikkervisjes, terwijl ze, wanneer ze bijna kikkers zijn, vliegjes zullen eten.

Wat is het verschil tussen kikkerdril en paddendril?

Het is gemakkelijk om kikkerdril en paddendril van elkaar te onderscheiden. Kikkerdril bestaat uit honderden kleine geleiachtige bolletjes met zwarte eitjes erin, terwijl paddendril een lange doorzichtige geleiachtige sliert is met talloze kleine zwarte eitjes erin.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs