Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier.

Eenden: Het lokken en weren van de eend naar en van de vijver

eend met kuikens bij je vijver

Wilde eenden zijn watervogels die vaak te vinden zijn in vijvers en parken, eenden zijn een nuttige toevoeging aan vijvers.

Hebben eenden een vijver nodig?

Eenden hebben niet per se een vijver nodig om te overleven, maar water draagt wel bij aan hun welzijn en natuurlijke gedrag. Eenden gebruiken water om zichzelf schoon te houden. Ze nemen graag baden om hun veren te reinigen en zich te ontdoen van parasieten. Regelmatig baden helpt eenden ook om hun veren in goede conditie te houden door ze te voorzien van de noodzakelijke olie waardoor de veren waterafstotend worden. Dit maakt dat een natuurlijke vijver die juist ingericht is, aantrekkelijk is voor de eend.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Wat eten eenden in de vijver?

Eenden in de vijver hebben een gevarieerd dieet dat bestaat uit zowel plantaardige als dierlijke voedingsbronnen afhankelijk van het soort eend, de locatie en het seizoen. Eenden eten verschillende delen van waterplanten, waaronder bladeren, zaden, wortels en stelen, Aan de waterkant en in omliggende gebieden kunnen eenden ook gras, granen en zaden eten. Vooral tijdens de zomermaanden kunnen sommige eenden zich voeden met algen die in de vijver groeien wat eenden nuttige waterdieren maakt. Ook speuren eenden het wateroppervlak en de vijverbodem af op zoek naar kleine insecten en visjes en hun larven.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Kunnen eenden tegen vorst?

Eenden zijn goed aangepast om koude weersomstandigheden en vorst te weerstaan. Eenden hebben een dikke laag veren die hen uitstekend isoleert tegen kou. Onder de buitenste verenlaag hebben ze een laag donsveren die als een warme deken werkt en de koude lucht buiten en de lichaamswarmte binnen houdt. Hoewel eenden goed zijn aangepast aan koude omstandigheden, kunnen extreem koude temperaturen of langdurige koudegolven alsnog een bedreiging vormen, vooral als voedselbronnen schaars worden. Het is dus belangrijk om wilde eenden in strenge winters waar nodig te ondersteunen met geschikt voedsel en open water.

Hoe groot moet een vijver zijn voor een eend?

Het aanleggen van een eendenvijver kan een leuke en interessante ervaring zijn, maar er zijn enkele belangrijke factoren waar rekening mee moet worden gehouden om ervoor te zorgen dat de vijver geschikt is voor eenden. Hier zijn enkele dingen waar je op moet letten bij het aanleggen van een eendenvijver:

  1. Grootte: Eenden hebben veel ruimte nodig om te zwemmen en te bewegen, dus de vijver moet groot genoeg zijn. Overweeg om minimaal 20 vierkante meter vijveroppervlakte per eend te hebben.
  2. Diepte: De vijver moet minimaal 60 cm diep zijn om de eenden in staat te stellen te duiken en zich te verstoppen. In koudere klimaten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vijver niet volledig bevriest, dus houd hier ook rekening mee bij het bepalen van de diepte.
  3. Juiste inrichting: Zorg ervoor dat je vijver op natuurlijke manier ingericht is en dat je gebruikmaakt van substraat, verschillende soorten waterplanten en nuttige vijverbacterien om de vijver op natuurlijke wijze in evenwicht te houden, hoe je dit doet: Lees je in ons Stappenplan.

Wat te doen tegen eenden in de vijver?

Soms is het nodig om wilde eenden uit een vijver te verjagen, bijvoorbeeld als ze de vijver vervuilen met hun uitwerpselen of als ze planten beschadigen. Ook kunnen te veel eenden ervoor zorgen dat er onvoldoende voedsel overblijft voor andere dieren in de vijver. Natuurlijke methoden om eenden te verjagen zijn onder andere het plaatsen van schrikdraad rond de vijver om de eenden te ontmoedigen, het gebruik van ultrasone geluiden die alleen voor dieren hoorbaar zijn, en het ophangen van reflecterende objecten zoals CD's of aluminiumfolie om de eenden af te schrikken. Een andere optie is om een hond in de buurt van de vijver te hebben, omdat eenden van nature bang zijn voor honden. Het is belangrijk om te onthouden dat deze methoden geen garantie bieden dat de eenden niet terugkeren. Het is dus aan te raden om de vijver minder aantrekkelijk te maken voor eenden door bijvoorbeeld geen voedsel te geven en het wateroppervlak te bedekken met een net om te voorkomen dat wilde eenden erin kunnen zwemmen.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver