Krabbescheer - 6 stuks - Stratiotes Aloides
• Drijvende zuurstofplant
• Volgroeide hoogte: 20 cm
• Plaatsing: los in het water
Waterpest - 10 stuks - Elodea Densa
• Zuurstofplant
• Volgroeide hoogte: 60 cm
• Plaatsing: los in het water
Naaldkruid - 4 stuks - Crassula Recurva
• Zuurstofplant
• Volgroeide hoogte: 10 cm
• Plaatsing: -1 tot -80 cm
Waterpest - 5 stuks - Elodea Densa
• Zuurstofplant
• Volgroeide hoogte: 60 cm
• Plaatsing: los in het water
Grof Hoornblad - 5 liter - Ceratophyllum Demersum
• Zuurstofplant voor 500 – 2.000 liter
• Volgroeide hoogte: 80 cm
• Plaatsing: los in het water
Marimo Mosballen - 5 stuks - Cladophora Aegagropila
• Zuurstofplant
• Volgroeide hoogte: 10 cm
• Plaatsing: los in het water
Grof Hoornblad - 2 liter - Ceratophyllum Demersum
• Zuurstofplant voor 100 – 1.000 liter
• Volgroeide hoogte: 80 cm
• Plaatsing: los in het water
Aarvederkruid - 4 stuks - Myriophyllum Brasiliensis
• Zuurstofplant
• Volgroeide hoogte: 10 cm
• Plaatsing: -1 tot -20 cm
Krabbescheer - 12 stuks - Stratiotes Aloides
• Drijvende zuurstofplant
• Volgroeide hoogte: 20 cm
• Plaatsing: los in het water
Lidsteng - 4 stuks - Hippuris Vulgaris
• Zuurstofplant
• Volgroeide hoogte: 30 cm
• Plaatsing: -1 tot -20 cm
Marimo Mosbollen - 10 stuks - Chladoflora Aegagropila
• Zuurstofplant
• Volgroeide hoogte: 10 cm
• Plaatsing: los in het water
Veelgestelde vragen
Losse onderwaterplanten zijn ongebonden planten die direct in het diepere gedeelte van de vijver geplaatst worden zonder een vijvermand.
- Waarom? Ze filteren het water, beschermen vissen tegen potentiële gevaren en voorkomen dat het water te warm wordt door zonlicht.
- Hoeveel? Het wordt aangeraden om minimaal 10 tot 12 losse zuurstofplanten per 1.000 liter water te hebben.
Zuurstofplanten in manden zijn geschikt voor ondiepe delen van de vijver, vaak geplaatst tussen moeras- en oeverplanten.
- Waarom? Ze zorgen voor een natuurlijke uitstraling door het creëren van hoogteverschillen tussen de planten. Ook helpen ze algen te voorkomen in ondiepe moerasgebieden.
- Hoeveel? Het advies is om minimaal 2 manden met zuurstofplanten per 1 m² te hebben.
Onze waterpest wordt geleverd in bosjes van 5 takjes, samengehouden door een ringetje aan de onderkant. Je kunt deze bosjes direct in de vijver gooien; door het ringetje zullen ze vanzelf naar de bodem zakken en daar wortelen in de ondergrond, zoals substraat of modder. Je hoeft ze niet per se los te maken, je kunt ze ook in een vijvermandje plaatsen, maar dit is niet noodzakelijk. De ideale diepte voor waterpest is tussen de -40cm en -120cm. Waterpest staat liever wat dieper omdat het niet goed gedijt in te warm water. Bij te warm water of onvoldoende voeding kan de plant wit verkleuren.
Krabbescheer is een zuurstofplant die altijd los in de vijver geplaatst wordt. Vooral bij koudere temperaturen en in nieuwe vijvers kan deze plant naar de bodem zakken, waar hij soms weken kan blijven. Als de temperatuur stijgt, drijft hij vanzelf naar het wateroppervlak. In de winter zakt hij weer naar de bodem, waar hij zich vast wortelt. Het is mogelijk dat je de plant soms niet ziet, maar dat is geen reden tot zorg. Soms verliest de krabbescheer bladeren om energie te besparen. Je kunt dan alleen de kern van de plant zien. Zolang deze nog groen is en de temperatuur goed is, zal hij snel nieuwe bladeren krijgen.
Hoornblad kun je los in de vijver plaatsen, wat het meest gebruikelijk is. Je kunt deze plant ook in mandjes planten, maar dat is niet noodzakelijk. Als je het hoornblad los in de vijver doet, blijft het drijven en zal het uiteindelijk naar de bodem groeien en zich daar vastwortelen. Dit is een ideale zuurstofplant die geschikt is voor zowel kleine als heel grote vijvers. De plant heeft van nature een bruin-groene kleur, dus maak je geen zorgen als hij wat bruin of rood lijkt.
Onze mosballen zijn geschikt voor elke vijver. Deze unieke planten kunnen zowel drijven als op de bodem leven. De diepte van de vijver maakt voor mosballen niet uit. Ze kunnen tot 100 jaar oud worden, groeien ongeveer 5mm per jaar en kunnen tot wel 10cm groot worden.
Zuurstofplanten zijn planten die volledig onder water groeien en zuurstof produceren die ze direct afgeven aan het vijverwater. Ze zijn essentieel voor een heldere en gezonde vijver, omdat ze het water filteren, algen tegenhouden door CO2 op te nemen, en zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de vijver zonder de noodzaak van een pomp of filter.
De beste zuurstofplanten volgens onze expert Simon zijn de mosbal, waterpest en hoornblad. Deze planten zijn niet alleen enorm zuurstofrijk, maar hebben ook het voordeel dat ze direct los in de vijver kunnen worden geplaatst zonder eerst te hoeven planten.
Terwijl alle planten zuurstof produceren, hebben zuurstofplanten unieke kenmerken die ze onderscheiden. Ze groeien volledig onder water, wat betekent dat alle zuurstof die ze produceren direct aan het water wordt afgegeven, en ze nemen CO2 uit het water op. Dit in tegenstelling tot moerasplanten of waterlelies, die in contact komen met de atmosfeer. Door deze unieke werking hebben zuurstofplanten een zuiverend effect op het vijverwater en helpen ze algen te bestrijden.
Zuurstofplanten zijn essentieel voor het schoon en gezond houden van het vijverwater. Snoei ze ongeveer twee keer per jaar en verwijder dode of beschadigde bladeren. Om de plant te laten groeien en niet alleen bloemen te ontwikkelen, knip je de stelen schuin af en snoei je ze tot ongeveer 15 cm onder het wateroppervlak. Dit bevordert een goede zuurstoftoevoer en gezonde groei.
Ja, dat kan zeker, en het is zelfs verstandig om dit nu te doen. Door regenval en de dalende temperaturen kunnen de waterwaarden gaan schommelen, wat leidt tot minder zuurstof in het water. Dit is nadelig voor het leven in de vijver.
Het beste kan je gaan voor een zuurstofplanten pakket met losse zuurstofplanten in combinatie met een fles BACTA CLEAR. Dit is een ideaal pakket voor zowel de warme zomermaanden waar extra algen ontstaan, als voor koude wintermaanden waar het zuurstofgehalte in het water daalt: Vijver Helder Maken Pakket.
Dit zeggen onze klanten!
Uitstekend 200+ recenties op
Zuurstofgevende plantjes en een fles Bacta clear
Gekocht: Vijver helder maken pakket - M
Mijn vijver was behoorlijk troebel, dus na een goed gesprek met Simon besloot ik om het advies op te volgen: meer zuurstofplanten en een fles bacteriën. Ik bestelde het aanbevolen pakket, maar na vier dagen was er nog geen verbetering zichtbaar. Vol teleurstelling nam ik contact op met de klantenservice. Ze adviseerden me om geduld te hebben en het proces 2 tot 3 weken te geven. Hoewel ik er mijn twijfels bij had, besloot ik toch te wachten. En wat bleek? Na twee weken begon het water helder te worden en zag ik zelfs kikkers die ik nog nooit had opgemerkt! Bedankt team vdvelde, en excuses voor mijn ongeduld!
Planten groeien nu veel beter en water is kraakhelder
Vorig jaar liet ik door een hovenier een plantenfilter aanleggen bij mijn zwemvijver, waarbij hij lava en wat planten van het lokale tuincentrum aanbeval. Helaas ging het helemaal mis; de planten stierven een voor een en ik kreeg last van een algenplaag. Na contact met de klantenservice kreeg ik het advies om het lava te vervangen door vijversubstraat en nog wat extra planten te bestellen. Nu, enkele maanden later, groeien de planten goed, en mijn filter is eindelijk vrij van algen.
Mijn kleine stadsvijvertje
Gekocht: Compleet Vijverpakket – S – Rood
Ik droomde al een tijd van een vijvertje in mijn stadstuin, maar het leek me altijd zo'n gedoe. Online vond ik een compleet pakket en besloot de gok te wagen, al was ik sceptisch over de kwaliteit van planten die via de post worden verstuurd. Maar tot mijn verrassing werd alles keurig en goed verpakt bezorgd. Binnen no-time had ik mijn vijvertje ingericht. Tot mijn vreugde zag ik na twee maanden al de eerste waterlelie bloeien, en als kers op de taart ontdekte ik salamanders in mijn vijver. Geen idee hoe ze daar kwamen, maar het maakt het plezier alleen maar groter. Echt genieten!
Een must voor iedereen met een vijver (groot of klein)
Gekocht: Simons Vijveradvies Boek
Dit boek voldoet volledig aan mijn verwachtingen. Een geweldige gids met veel goede tips over vijveraanleg, vijverplanten en ontwerp.
Een duidelijke aanrader om te kopen van mijn kant.
Geweldig boek!
Blauwe lelie: prachtig!
Hartelijk dank voor de gulle levering van de moerasiris “Blauwe Lis”.
De nieuwe planten zijn geplant en ik ben benieuwd of ze dit jaar zullen bloeien.
Er is goed nieuws over de waterlelie “Blue Queen”: Die bloeit hier ook in het blauw - en wat prachtig!
Zuurstofplanten vjiver
Zuurstofplanten voor de vijver
Zuurstof planten voor een aquarium
Onderwaterplanten vijver
Welke vijver onderwaterplanten kiezen?
Waar koop ik zuurstofplanten en wat kosten ze?
Zo werken zuurstofplanten
Waarom zuurstofplanten in de vijver?
- Zuurstofplanten filteren en zuiveren het water en geven zuurstof af. Voldoende zuurstof in het water is belangrijk voor de groei van andere waterplanten, waterdieren en bacteriën.
- Tegelijk nemen ze CO2 op uit het water, wat ervoor zorgt dat het water niet verstikt. Heb je te weinig zuurstofplanten in de vijver, dan kunnen er algen opduiken. Zij vormen een concurrent van de zuurstofplantjes omdat ook zij CO2 nodig hebben. Plaats er dus voldoende om algen geen kans te geven.
- Zuurstofplantjes voorkomen dat de zon vrij spel krijgt in het vijverwater. Hierdoor warmt het water minder (snel) op en dat zorgt dat er minder algen ontstaan.
- Bij voldoende zuurstofplanten in de vijver is een pomp en filter volledig overbodig; de planten vormen een natuurlijk filter die het water schoon en helder weet te houden.
- Zuurstofplanten in de vijver vormen een schuilplaats voor vissen en kikkers als er bijvoorbeeld een hongerige reiger langskomt.