Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Salamanders, Caudata: Gewervelde dieren die tot amfibieën horen

watersalamander in je vijver

Salamanders, caudata, zijn gewervelde dieren die tot de groep van amfibieen hoort en die voorkomen in waterrijke gebieden.

Alles over Salamanders

De watersalamander is een amfibie die voorkomt in waterrijke gebieden in Europa. Het is een slanke salamander met een bruinzwarte bovenzijde en een oranje buik. Ze kunnen tot 20 centimeter lang worden en hebben een platte staart die ze gebruiken om te zwemmen. Watersalamanders voeden zich voornamelijk met kleine waterdieren zoals insecten en kreeftachtigen. De kleine watersalamander doet het heel goed in iedere soort vijver. Wel zijn er een aantal spelregels om de leefomgeving voor de salamander optimaal te maken.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

De ideale vijver voor de watersalamander in Nederland

De ideale vijver voor de watersalamander is een ondiepe, stilstaande vijver met helder water en veel waterplanten, denk hierbij aan veel oeverplanten en zuurstofplanten. De vijver moet minimaal 120 cm diep zijn en niet te groot, bij voorkeur tussen de 5 en 10 vierkante meter. Belangrijk is dat de vijver geleidelijk afloopt, zodat de salamander gemakkelijk in en uit het water kan komen. Ook moeten er voldoende schuilplaatsen zijn, zoals planten, drijvend materiaal en stenen. Het is aanbevolen om geen vijvervissen in de vijver te plaatsen, aangezien deze de eieren en larven van de watersalamander kunnen opeten. Door een geschikte leefomgeving te creëren kan de watersalamander zich voortplanten en gedijen in de vijver.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe overwintert een salamander in de vijver?

Een watersalamander overwintert onder water in de bodem of in de modder van een vijver of sloot. De salamander graaft zichzelf in, zodat hij in een beschutte omgeving is en beschermd wordt tegen bevriezing en uitdroging. Vijverplanten kunnen de salamander beschutting bieden. Voorafgaand aan de winter bereidt de salamander zich voor door zijn voedselopname te verminderen en zijn vetreserves op te bouwen. In deze periode kan de salamander soms ook van kleur veranderen en een bruinere tint aannemen om zich beter te kunnen camoufleren in de bodem. Wanneer de watertemperatuur begint te dalen, zoekt de salamander een geschikte plek om te overwinteren en graaft zichzelf in. De watersalamander vertraagt dan zijn stofwisseling en hartslag, zodat hij kan overleven met minimale energie. In het vroege voorjaar, wanneer de watertemperatuur stijgt, komt de salamander weer tevoorschijn en begint hij zijn normale activiteiten te hervatten.

Watersalamander in je vijver

Wat eten watersalamanders?

Je kunt ze ook lokken door voedsel voor ze in de vijver te plaatsen, zoals kleine insecten en kreeftachtigen. Zorg er wel voor dat het voedsel niet in overmaat wordt gegeven, om vervuiling van de vijver te voorkomen.

Wat heeft een salamander nodig om te overleven?

Om te overleven heeft een watersalamander een aantal zaken nodig, waaronder: Water, voedsel, schuilplaatsen, schoon vijverwater en een veilige leefomgeving zonder roofdieren zodat de salamander geen prooi wordt.

Watersalamander in je vijver

Hoe groot kan de kleine watersalamander worden?

De kleine watersalamander (Lissotriton vulgaris) is een relatief kleine soort watersalamander. Volwassen exemplaren worden meestal tussen de 6 en 10 centimeter lang, waarbij de mannetjes iets groter kunnen worden dan de vrouwtjes. De staart van de kleine watersalamander kan ongeveer even lang zijn als het lichaam zelf.

Kunnen salamanders bijten en zijn ze giftig?

Salamanders kunnen hun bek wijd open sperren wanneer zij zich in het nauw gedreven voelen. Dit kan mensen afschrikken, maar geen zorgen, salamanders bijten niet. Het enige wat zij kunnen doen is mensen de indruk geven dat ze kunnen bijten om zichzelf te verdedigen. Een gewone salamander, dit zijn de salamanders die wij in Nederland kennen, zijn niet giftig. Hier hoef je je dus geen zorgen om te maken. Wel bestaan er salamander soorten die giftig kunnen zijn zoals de vuursalamander en de ruwe salamander. Maar deze soorten komen niet voor in Nederland.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs