Mini cactussen zijn er in veel verschillende soorten. En juist een mix van verschillende kleine cactus plantjes doet het goed in ieder interieur. Om het makkelijk te maken hebben wij mixen samengesteld met diverse soorten mini cactus.
Opzoek naar een leuke en duurzame giveaway voor bijvoorbeeld een bruiloft of als bedankje?
Cactussen kopen
Mini Cactus en Vetplant Mix met Potje - 20 stuks
• 20 cactussen en succulenten
• Ø 6 cm ↥ ca. 10 cm
• Incl. 20 keramieken potjes
Mini Cactussen met Potjes - 5 stuks
• 5 cactussen
• Ø 6 cm ↥ ca. 10 cm
• Incl. 5 keramieken potjes
Mini Cactus en Vetplant Mix - 20 stuks
• 20 cactussen en succulenten
• Ø 6 cm ↥ ca. 10 cm
• Zonder potjes
Mini Cactussen met Potjes - 10 stuks
• 10 cactussen
• Ø 6 cm ↥ ca. 10 cm
• Incl. 10 keramieken potjes
Mini Cactussen met Potjes - 100 stuks
• 100 cactussen
• Ø 6 cm ↥ ca. 10 cm
• Incl. 100 keramieken potjes
Mini Cactussen met Potjes - 100 stuks met Kaartjes en Stokjes
• 100 cactussen + kaartjes voor personalisatie
• Ø 6 cm ↥ ca. 10 cm
• Incl. 100 witte potjes
Mini Cactussen met Potjes - 20 stuks
• 20 cactussen
• Ø 6 cm ↥ ca. 10 cm
• Incl. 20 keramieken potjes
Mini Cactussen met Potjes - 20 stuks met Kaartjes en Stokjes
• 20 cactussen + kaartjes voor personalisatie
• Ø 6 cm ↥ ca. 10 cm
• Incl. 20 witte potjes
Mini Cactus en Vetplant Mix met Potje - 20 stuks met Kaartjes en Stokjes
• 20 cactussen/vetplanten + kaartjes voor personalisatie
• Ø 6 cm ↥ ca. 10 cm
• Incl. 20 witte potjes
Mini Cactus en Vetplant Mix met Potje - 100 stuks met Kaartjes en Stokjes
• 100 cactussen/vetplanten + kaartjes voor personalisatie
• Ø 6 cm ↥ ca. 10 cm
• Incl. 100 witte potjes
Verzorging van cactussen: 10 expert tips voor het verzorgen van jouw cactus
Of je nu een nieuwe plantenliefhebber bent omdat je vanuit huis werkt of al jaren voor kamerplanten zorgt, we zijn tegenwoordig allemaal op zoek naar manieren om onze ruimtes een beetje op te fleuren en mooier te maken. Maar misschien zie je één soort planten over het hoofd die weinig onderhoud vergen: cactussen.
1. Cactus water geven
Het beste kun je de mini plantjes in één keer veel water geven. In hun natuurlijke omgeving krijgen ze ook vaak water tijdens enorme hoosbuien. Zorg daarna wel dat er geen water in de pot blijft staan, dit is slecht voor de wortels. Laat dan vervolgens de grond helemaal opdrogen, voordat je weer nieuw water geeft. Dat is in de zomerperiode ongeveer 1x per maand en in de winterperiode 1x per 2 maanden. Net zoals bij alle andere planten geldt voor de cactus en Succulent ook dat regenwater aan te bevelen is boven kraanwater. Kraanwater bevat teveel kalk wat de gezondheid van de plant niet ten goede komt. Zorg ook altijd dat het water op kamertemperatuur is. Tijdens de zomermaanden vraagt de plant meer water dan tijdens de periode van winterrust. Houd er wel rekening mee, dat als het plantje bij de verwarming staat deze sneller kan uitdrogen.
2. Standplaats
Hoewel deze plantjes niet veeleisend zijn wat betreft de standplaats, doen ze het het best op een licht plekje zoals bijvoorbeeld de vensterbank. Hun natuurlijke leefomgeving is er ook vaak één met veel zonne uren per dag. Wanneer de plantjes te donker staan, merk je dat, doordat de groei gaat vervormen. Een Cactus zal dan niet mooi rond blijven, maar meer dun en langgerekt of puntig. De plant is dan op zoek naar licht. Let er in de zomermaanden wel op dat de cactus niet verbrandt. Op de vensterbank achter een raam, kan het met felle zon zo heet worden, dat het zelf voor cactusjes te gortig wordt. Zet ze dan tijdelijk op een andere (maar nog wel lichte) standplaats.
3. Bemesting
Mini Cactussen met Potjes - 100 stuks met Kaartjes en Stokjes
• 100 cactussen + kaartjes voor personalisatie
• Ø 6 cm ↥ ca. 10 cm
• Incl. 100 witte potjes
Ook cactussen zijn gebaat bij af en toe wat extra voeding. Hiervoor is speciale voeding ontwikkeld die geheel is afgestemd op de cactus en de vetplant. Af en toe een dopje voeding bij het water, doet wonderen voor deze plantjes!
4. Cactus verpotten
Mini Vetplanten met Potjes - 20 stuks met Kaartjes en Stokjes
• 20 succulenten + kaartjes voor personalisatie
• Ø 6 cm ↥ ca. 10 cm
• Incl. 20 witte potjes
Cactussen zijn geen kampioen snel groeien, maar nieuwe aarde doet deze plantjes goed. Een Cactus hoeft maar eens per vier jaar te worden verpot. Gebruik hiervoor wel altijd grond die speciaal ontwikkeld is voor de cactus en de vetplant en neem een pot die ietsje groter is dan de huidige pot.
Het verpotten van een Cactus kan een lastig klusje zijn, door de stekeltjes op het plantje. Bescherm altijd je handen door handschoenen te dragen, of door de cactus met behulp van een theedoek uit de pot te tillen. Vul de nieuwe pot met Cactusgrond en zet de cactus met behulp van de theedoek voorzichtig terug. Wanneer de plant net is verpot, is extra voeding even niet nodig. De eerste weken haalt de plant dat uit de nieuwe aarde.
5. Te weinig water
Het kan zijn, dat ondanks alle verzorgingstips het plantje het toch niet zo goed doet. Het is dan aan te bevelen een aantal zaken te controleren of anders te doen. Als er delen slap of verwelkt uitzien, of wanneer het plantje lijkt te krimpen, kan het zijn dat de plant te weinig water heeft gehad, of dat de plant te donker staat.Geef de plant water of verplaats de plant.
6. Teveel water
Een Cactus kan ook teveel water hebben gehad, waardoor er schimmel en rot kan ontstaan. Het beste is dan om de plant voorzichtig uit de aarde te halen en deze in nieuwe grond te zetten, speciaal voor cactussen en succulenten. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat het teveel aan water altijd uit de pot kan weglopen, door de plant in een pot met gaten aan de onderkant te zetten. Zet je de plant in een dichte pot, dan kan het teveel aan water niet weg, waardoor wortelrot onvermijdelijk is. Mocht er al rot in jouw cactus zitten, dan kan je deze redden door het gezonde gedeelte te stekken. Hoe dat in zijn werk gaat, lees jin tip nummer 10: Hoe stek je een cactus?
7. Te donkere standplaats
Wanneer de plant anders gaat groeien, met een dunner wordende punt of stengels, staat deze te donker. Verplaats de plant naar een lichter plekje.
8. Gele plakken op een cactus
Gele plekken op een cactus zijn een teken dat deze teveel zonlicht heeft gehad. Dit kan voorkomen in de zomer, bij felle zon, achter een raam op het zuiden. Verplaats hem dan naar een donkerder plekje of een raam op het oosten.
9. Wanneer krijgt een cactus bloemen?
Bloeiende cactussen, zoals bijvoorbeeld de Lidcactus, hebben een iets andere verzorging nodig. De bloemen van een bloeiende cactus ontstaan na een periode van rust. In deze periode (de winter) heeft de plant geen water nodig. Zet de plant op een koele plek (rond de 12 graden) en laat de plant met rust. Verhuis de plant in het voorjaar naar een warme en zonnige standplaats en geef de plant water. In de bloeiperiode heeft de plant regelmatig water nodig.
10. Hoe stek je een cactus?
Aangezien er heel veel variaties cactussen zijn, zijn er verschillende manieren voor het verkrijgen van cactus stekjes.
Cactus stekken doe je zo:
Cactussen stek je altijd met een schoon mes. Cactussen met verschillende uitlopers kunnen worden gestekt door één van de uitlopers af te snijden. De moederplant vormt weer vertakkingen op het afgesneden gedeelte. Laat de stek zelf ongeveer een week liggen voordat je deze verder gaat verwerken. Op deze manier krijgt de wond de tijd om te drogen.
Steek dan de stek in nieuwe grond, speciaal ontwikkeld voor cactussen en succulenten. Zet de pot niet in direct zonlicht, maar wel op een lichte plaats. Geef het nieuwe plantje pas water op het moment dat de stek is geworteld.
Bij Cactussen die bestaan uit meerdere kleine bolletjes, kunnen deze bolletjes eenvoudig worden afgebroken of afgesneden. Leg de bolletjes met de snijkant op de aarde en vanuit daar zullen deze gaan wortelen. Ook voor deze stekjes geldt: pas water geven als er worteltjes zijn ontstaan.
Veelgestelde vragen over cactussen
Bij GreenGifts kan je een set van 5 mini cactussen al kopen voor €14,95. Je ontvangt dan 5 verschillende cactussen inclusief potjes. De planten worden vers geraapt en geleverd uit eigen kwekerij.
Een cactusprobleem dat niets met ongedierte te maken heeft, is dat de cactus zacht wordt. Dit kan te wijten zijn aan een gebrek aan zon of water. Om de harde structuur van de plant te herstellen, kunt u hem water geven.
Als ze niet genoeg licht krijgen, kunnen ze het water dat je ze geeft niet gebruiken. Je cactus zal beginnen te rotten. Als u een vinger in de pot steekt en de grond voelt niet meer licht vochtig aan, dan is het waarschijnlijk tijd om uw jungle cactus water te geven.
Voor kleine cactussen is een druppel water voldoende, maar grote cactussen hebben iets meer water nodig. Als de pot te klein wordt, moet u de cactus verpotten. Kies een brede, ondiepe pot en vul die met speciale cactusaarde. Jonge cactussen kunnen het best elk jaar worden verpot.
Laat de grond in de zomer tussen de gietbeurten uitdrogen om wortelrot te voorkomen. Meer water kan de groei stimuleren, maar in geval van twijfel, wacht met water geven. De meeste cactussoorten sterven in de huiskamer omdat ze te veel water hebben gekregen, de cactus begint te rotten vanaf de wortels.
Mini Cactus kopen
Cactussoorten
- Saguaro (Carnegiea gigantea): Deze iconische cactus, bekend uit vele westernfilms, kan wel 15 meter hoog worden en is inheems in de woestijngebieden van Noord-Amerika.
- Bolcactus (Echinocactus grusonii): Met zijn bolvormige uiterlijk en prominente stekels is de bolcactus een klassieker. Het is een langzaam groeiende soort die een prachtige toevoeging is aan binnen- of buitenruimtes.
- Opuntia (Opuntia spp.): Ook bekend als de schijfcactus, deze soort is uniek vanwege zijn platte, schijfvormige segmenten. Sommige Opuntia-soorten produceren eetbare vruchten die bekend staan als “cactusvijgen”.
Kleine Cactus kopen bij vdvelde.com
Mini Cactus verzorging
Cactussen water geven
Kleine Cactussen kopen
Cactussoorten
Kleine cactussen voor een giveaway
Bekijk onze duurzame relatiegeschenken bedrukt met logo