Stappenplan
Op zoek naar een zelfonderhoudende, ecologisch evenwichtige vijver met helder water en zonder algen?
Met Simons 6 stappenplan richt je zelf eenvoudig jouw vijver in.
Alle essentiƫle waterplanten en producten voor een biologisch evenwichtige vijver zijn eenvoudig te bestellen via onze webshop en worden snel bij je thuis bezorgd.

Een heldere vijver zonder pomp of filter: het kan!
Je denkt misschien dat een vijver per se een pomp of filter nodig heeft om goed te werken, maar dat is eigenlijk een misvatting. Een goed ingerichte vijver kan er prachtig uitzien en zichzelf in biologisch evenwicht houden zonder enige technische hulp. Als je het goed aanpakt, blijft het water helder en gezond, en kun je zelfs zonder problemen vissen in je vijver plaatsen.
Heb jij een specifieke vijver?
Heb je een specifieke vijver dan hebben wij aanvullende tips voor je. Selecteer jouw soort vijver of kies op basis van water inhoud als jouw vijver er niet tussen staat. Voor een kleine vijver van 500 – 10.000 liter water gaat het stappenplan hieronder verder.
Simons 6 stappenplan voor vijverinrichting

Begin met een sterk substraatfundament, adem leven in met zuurstofplanten, schuil onder waterlelies, reinig met robuuste waterplanten, balanceer met moerasplanten, en boost met vitale bacteriƫn. DƩ formule voor een perfecte vijver!


1. Vijversubstraat

Een stevige en gezonde bodem is het fundament van een goed functionerende vijver. Een laag vijversubstraat van ongeveer 8 tot 10 cm biedt niet alleen een stabiele basis voor je waterplanten om in te wortelen, maar dient ook als een natuurlijke filter voor het vijverwater. Dit poreuze lavagesteente trekt nuttige bacteriƫn aan die helpen bij het zuiveren van het water. Na het aanleggen van de vijver is het aanbevolen om een startdosis van deze bacteriƫn toe te voegen. Om de waterkwaliteit optimaal te houden, kun je vervolgens ieder voor- en najaar een nieuwe dosis bacteriƫn toevoegen. Deze bacteriƫn hechten zich aan de poreuze korrels en werken samen met de planten om het water te zuiveren. Daarnaast biedt het vijversubstraat een stabiele grond voor vijverplanten om te wortelen zonder te gaan rotten. Zo maakt een goede substraatbodem het gebruik van een extra filter of pomp in veel gevallen overbodig, aangezien het fungeert als een groot natuurlijk filter.
Vijversubstraat - 40 liter
⢠40 L dekt 1 m² ℠10 cm
⢠Poreus voor wortelgroei
⢠Helder water filter
Stap 2. Zuurstofplanten

Het belang van zuurstofplanten in een vijver kan niet genoeg worden benadrukt, vooral als er geen pomp aanwezig is. Deze planten hebben een zuiverende functie en dragen bij aan helder water. Ze bieden ook een schuilplaats voor onderwaterleven en helpen om zonlicht en daarmee de opwarming van het water tegen te gaan, waardoor de groei van algen wordt beperkt. Zuurstofplanten zoals hoornblad, mosbal en waterpest zijn niet alleen favorieten vanwege hun effectiviteit, maar zijn ook winterhard. Veel van deze planten wortelen in de substraatbodem en nemen slib op als voeding, wat hun groei bevordert. Het is aan te raden om een variatie van deze soorten in ruime hoeveelheden aan te planten. Op die manier is het geen probleem als een bepaald exemplaar niet goed groeit; er zijn dan nog voldoende andere zuurstofplanten die de zuiverende en beschermende taken kunnen overnemen.
Stap 3. Waterlelies

Het is een van de bekendste en meest geliefde waterplanten: de waterlelie. Voldoende waterlelies in de vijver is belangrijk. Ze zorgen voor een beschutte plek voor je vissen. Daarnaast houdt het blad van de lelies ook nog eens zon tegen, waardoor het water minder snel warm wordt en er minder algengroei zal ontstaan. Waterlelies zijn er in vele varianten. Je hebt kleine die op -20 cm kunnen groeien, maar ook grotere exemplaren die je op -100 cm kunt plaatsen. Let er wel op dat waterlelies ook kunnen verdrinken. Plaats je ze namelijk te diep, dan kan het blad niet meer aan de wateroppervlakte komen en kan de plant niet in leven blijven.
Stap 4. Moerasplanten

Moerasplanten zijn uitstekende waterzuiveraars en vormen een essentieel onderdeel van een natuurlijke vijver, vooral als er geen pomp of uv-filter aanwezig is. Door hun effectieve wortelgestel kunnen ze snel groeien en nemen ze nitraat- en nitrietconcentraties in het water op, waardoor ze uitstekend passen in een natuurlijke plantenfilter. Ze kunnen in ondiep water rondom de vijver worden geplaatst en het is het beste om vanuit het midden van de vijver naar buiten toe te werken, zone voor zone. Aanbevolen soorten voor een optimale waterkwaliteit zijn grote en kleine lisdodde, gele lis, watermunt en snoekkruid. Dankzij hun sterke zuiverende werking kunnen moerasplanten een alternatief bieden voor een pomp, waardoor deze overbodig wordt.
Stap 5. Waterplanten

Net als moerasplanten helpen waterplanten bij het verkrijgen van helder water. Met een goed wortelstelsel filteren ze het water en verminderen het aantal afvalstoffen. Kalmoes, Japanse holpijp en snoekkruid zijn goede keuzes voor waterplanten die bijdragen aan een gezond vijverecosysteem.
Stap 6. Vijverbacteriƫn

Om je net ingerichte vijver een goede start te geven, voeg je vijverbacteriƫn toe aan het water. De minuscule bacteriƫn hechten zich onder andere aan het vijversubstraat en helpen mee het water helder en schoon te houden. Wij adviseren Bacta Clear, dat wij special hiervoor ontwikkelden.
Bacta Clear VijverbacteriĆ«n ā 1 liter
⢠Voor 1.000 tot 20.000 L
⢠100% eco: helder water
⢠Veilig voor mens, plant & dier
7. Extra tip: voor als je een diepe vijver hebt

In veel waterpartijen wordt geen aandacht besteed aan variatie in diepte. Als je een ondiepe zone voor planten wilt toevoegen, kun je gebruikmaken van speciale kratten. Deze zijn stapelbaar, waardoor je makkelijk een ondiep gedeelte kunt creƫren. In ƩƩn krat kunnen meerdere kleinere plantenbakken geplaatst worden.
Expert tip: Simons vijverpakketten
Simon heeft de perfecte vijverpakketten voor je gecreƫerd. Elk pakket bevat de minimale hoeveelheid aan planten en benodigdheden voor een gezonde, heldere vijver zonder vijverpomp of vijverfilter. Kies zelf extra aanvullende planten om je vijver uniek te maken. Vertrouw op de kracht van winterharde waterplanten en geniet van een biologisch evenwichtige vijver.
Compleet Vijverpakket - Klein - Rood
⢠Voor 500 – 1.000 L
⢠19 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Compleet Vijverpakket - Klein - Wit
⢠Voor 500 – 1.000 L
⢠19 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Compleet Vijverpakket - Medium
⢠Voor 1.500 – 2.000 L
⢠36 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Compleet Vijverpakket - Groot
⢠Voor 4.000 – 5.000 L
⢠93 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm

- Helaas een vaak gemaakte fout: de vijver wordt al gevuld met water terwijl de vijverplanten nog geplaatst moeten worden. Dit maakt het lastig of zelfs onmogelijk om alle plantjes op een goede, stevige plek te zetten. Simon raadt daarom aan allereerst te beginnen met een dunne laag vijversubstraat in een lege vijver, waarna je slechts een klein laagje water in de vijver laat lopen. Je kunt nu met laarzen aan door de vijver stappen om de waterplanten op hun plek in het substraat te plaatsen. Vul daarna aan met substraat. Staat alles goed en stevig? Vul dan pas de hele vijver met water.
- Heb je een wat grotere vijver, is het slim om van binnen naar buiten te werken. Je begint dus in de laagst geleden zone en werkt zo stap-voor-stap naar buiten toe. Je eindigt in de meest ondiepe zone (moeraszone).
- Let er bij het plaatsen van de waterplanten ook op welke diepte het beste is voor een optimale groei. Dit staat op de verpakking van onze vijverplanten aangegeven. Houd je van veel planten? Plaats dan de mandjes of kratten tegen elkaar aan.

Wil je nog meer handige tips?
Dit zeggen onze klanten!
Uitstekend 300+ recenties op
Geweldig advies en materiaal van Simon voor onze nieuwe vijver.
Zonder enige voorkennis van ons nu dus al 3 jaar een plaatje in de tuin en prachtig helder water šš
Prima producten en verstand van zaken!
6 x krabbescheer besteld, deze kwamen ietwat gekortwiekt aan en bleven niet goed drijven in de vijver. Maar met wat geduld en aandacht zijn ze nu prachtig groot geworden en bloeien mooi!
Al 30 jaar heb ik een vijver. Dit seizoen opnieuw ingericht met een deel van mijn oude vijverwater en planten.
Aangevuld met heldere vijver suggesties van van der Velde. Het resultaat is beter dan ik ooit had: mooie planten en zo helder dat ik de vissen tot op de bodem kan zien.
Echt top !!!
Een eerste terrasvijvertje is leuk en spannend om mee te experimenteren. Met behulp van de uitstekende, betrokken support zijn de planten uit de miniset tot leven gewekt. Dankzij het toevoegen van extra bacteriĆ«n kan ik nu makkelijk een kikker zien zwemmen in de minivijver. Met dank aan Britt voor haar goede adviezen. Ook is de levering zorgvuldig en snel. Tot nu toe is er tot twee keer toe een prachtige waterlelie verschenen die ās avonds de blaadjes vouwt om te gaan slapen.Het volgen van deze cyclus is alleen al mooi.
Zonder al te veel ervaring begon ik aan een flink vijverproject. Ik heb het boek van Simon gekocht, en dat heeft me enorm geholpen, zowel bij de aanleg als de inrichting. Vervolgens heb ik het substraat, bacterien en alle planten besteld, zoveel mogelijk volgens de methode zoals beschreven in het boek, voor een natuurlijk vijver zonder pompen en filters.
Zeer deskundige adviezen, uitgebreide webshop en boven al: een uitstekende klantenservice.
Mijn geleverde Kaapse Lelie bleek niet levensvatbaar, zonder problemen is er toen binnen de kortste keren een nieuwe gestuurd.
Kan niet anders zeggen dat het me super goed is bevallen wat ik besteld had bij Van der Velde. Planten, voeding, bodembedekker , grindt.
Goed verpakt , snel bezorgd , en van uitmuntende kwaliteit !
Heb je nog niets besteld zou ik dat maar snel doen, je krijgt er geen spijt van.
Succes !!

Simon van der Velde: Expert in vijvers en een voorstander van biodiversiteit en duurzaamheid
Simon van der VeldeĀ is een expert in vijvers met meer dan 35 jaar ervaring in het ontwerpen van droomvijvers. Hij is de oprichter van āVan der Velde Waterplantenā, een bedrijf dat zich richt op het creĆ«ren van biodiverse en natuurlijke vijvers zonder gebruik te maken van pompsystemen en filters. Simonās visie gaat verder dan alleen het aanleggen van mooie vijvers; hij wil ook bijdragen aan het herstel van deĀ biodiversiteitĀ in Nederland, Europa en de rest van de wereld. Naast zijn werk als vijverspecialist is Simon een gepassioneerde natuurliefhebber en zet hij zich in voor het behoud van de natuur en het milieu. Hij inspireert mensen om op een duurzame manier om te gaan met hun tuin en de natuurlijke omgeving. Simonās passie voor biodiversiteit en natuurlijke levensstijl maakt hem een voorvechter van duurzaamheid en een belangrijke speler in het herstel van de natuurlijke balans in onze wereld.
Een voorbeeld van de uitvoering van Simons stappenplan voor de herinrichting van een bestaande vijver






Veelgestelde vragen over een natuurlijke vijver

Een van de beste periodes om je vijver te beplanten is het najaar. In dat geval maken de planten de winterperiode mee en zullen ze sterker zijn voor de start van het groeiseizoen in het voorjaar. In veel (online) winkels zijn in de winterperiode folie en vijversubstraat wel te koop, maar vijverplanten niet. Bij ons zijn waterplanten ās winters wĆ©l het hele jaar door verkrijgbaar.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen zoals draadalgen en zweefalgen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu. In een kleine of grote vijver werkt een plantenfilter of moerasfilter samen met goede bacteriƫn, die zich onder andere vestigen op het vijversubstraat dat op de bodem ligt. Zij helpen mee met het filteren van het vijverwater zodat jij kunt genieten van een helderen vijver.
Het is mogelijk vissen te houden in een vijver zonder uv-filter of vijverpomp. Vijvervissen zijn dieren die visvoer eten en dus ook uitwerpselen produceren. Daarom is het van belang vooral niet te veel vissen in je vijver te plaatsen. Als je geen pomp of filter hebt, raden we aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden. Kies dan ook niet te grote vissen, zoals shubunkin (10-20 cm), goudelrits (2-8 cm) of, de nu verboden vis, de zonnebaars (15 cm). Tip: als je het aantal vissen binnen de perken houdt, hoef je niet bij te voeren. De dieren vinden dan voldoende voedsel in het gezonde waterleven in jouw vijver.
Wil je vissen in de vijver houden dan dient het diepste punt op minimaal -80 cm te liggen. Dieper mag altijd. Op deze diepte kunnen de vissen in alle rust overwinteren en in de warme zomermaanden naar de bodem afdalen voor koeler water. Lees alles over het houden van vissen in de vijver.
Een natuurlijke vijver is groot en bevat geen vijverfolie. Heb of wil je een vijver in de tuin die op natuurlijke wijze gezond blijft? Dan heb je het over een biologische plantenvijver. Planten die goed passen zijn in de ondiepere gedeelten snoekkruid en gele lis, en onder water plaats je het beste een flinke hoeveelheid zuurstofplanten zoals krabbenscheer, waterpest of hoornblad. Deze zorgen dat het zuurstofgehalte in het water op peil blijft. Ook een mooie waterlelie is een aanwinst voor jouw plantenvijver.
Is een vijverpomp nodig?
Hoe richt je een vijver in?
- Zuurstofplanten: de belangrijkste plantgroep die CO2Ā uit het water opneemt en zuurstof afgeeft aan het water. Ze groeien onder het wateroppervlak.
- Waterlelies: ze zijn niet alleen een prachtige aanwinst voor je vijver, maar ook heel nuttig. Dieren gebruiken waterlelies als schuilplaats en de grote balderen vangen warmte van de zon op zodat het water koeler blijft. Dit gaat algengroei tegen.
- Moerasplanten: in de ondiepere moeraszone staan planten die graag natte voeten hebben. De sterke wortels van deze planten leveren een flinke bijdrage aan de vijver door het water te filteren.
- Waterplanten: ook dit zijn waterzuiveraars die in de vijver niet mogen ontbreken. Met hun wortelgestel maken ze het water vrij van afvalstoffen.
- Drijfplanten: deze toevoeging van planten helpt je om zon en algen te weren en daarbij vervullen ze een mooie sierwaarde van je vijver.
Welke planten moeten er in een natuurlijke vijver?
- Zuurstofplanten: de belangrijkste plantgroep die CO2Ā uit het water opneemt en zuurstof afgeeft aan het water. Ze groeien onder het wateroppervlak.
- Waterlelies: ze zijn niet alleen een prachtige aanwinst voor je vijver, maar ook heel nuttig. Dieren gebruiken waterlelies als schuilplaats en de grote balderen vangen warmte van de zon op zodat het water koeler blijft. Dit gaat algengroei tegen.
- Moerasplanten: in de ondiepere moeraszone staan planten die graag natte voeten hebben. De sterke wortels van deze planten leveren een flinke bijdrage aan de vijver door het water te filteren.
- Waterplanten: ook dit zijn waterzuiveraars die in de vijver niet mogen ontbreken. Met hun wortelgestel maken ze het water vrij van afvalstoffen.
- Drijfplanten: deze toevoeging van planten helpt je om zon en algen te weren en daarbij vervullen ze een mooie sierwaarde van je vijver.
Voordelen van een vijver zonder pomp en filter
- De vijver is een biotoop die zichzelf in biologisch evenwicht weet te houden
- Je hebt geen omkijken naar onderhoud of reparatie van zowel pomp als uv-filter
- Vijverplanten vormen een natuurlijk filter die het water helder houdt
- Je bespaart kosten voor apparatuur
- Ook vissen zijn mogelijk in een vijver zonder pomp
- Bacteriƫn en vijversubstraat dragen op natuurlijke wijze bij aan schoon vijverwater
Nadelen van een vijverpomp en uv-filter
- Pompen en uv-filters zijn kostbaar en onderhoudsgevoelig
- Vijverplanten kunnen kapotgaan door een (te) harde stroming
- Een vijverpomp langs de oever biedt geen fraaie aanblik
- VijverdierenĀ alsĀ salamandersĀ worden gestoord door de (te) harde stroming en zullen elders een heenkomen zoeken
- De apparaten kunnen kapotgaan of kapotvriezen
- Een pomp onder water is lastig te bereiken voor onderhoud of reparatie