Vijvervissen

Vijvervissen

Een vijver lokt door kleurrijke waterplanten dierenleven naar de tuin, wat de biodiversiteit bevorderd. Met vissen gaat het anders, die zul je zelf in de vijver moeten plaatsen. Welke vissen je kunt kiezen en hoe je de vissen een ideale vijveromgeving biedt, daar helpen wij je graag mee verder.

Simon van der Velde

Vijvervissen zijn een mooie toevoeging aan de vijver, maar waar je wél rekening mee moet houden is dat je extra aandacht moet besteden aan het inrichten van de vijver. De keuze en hoeveelheid aan vijverplanten is bijvoorbeeld erg belangrijk. Kies je te weinig of planten met een zachte structuur, dan is de kans groot dan de vissen de planten geheel zullen opeten.

Simon van der VeldeVijverspecialist en waterplantenkweker

Ontdek de verschillende soorten vissen voor in de vijver

Bittervoorns, Rhodeus amarus: Karperachtige vis

Bittervoorn, Rhodeus amarus, is een inheemse zoetwatervis met uniek broedgedrag doordat zij haar eitjes in zoetwatermosselen legt.

Alles over de Bittervoorn

De bittervoorn (Rutilus rutilus) is een intrigerende zoetwatervis die vooral bekend...

Grondels, Gobiidae: Baarsachtige vis

Grondels, Gobiidae, de baarsachtige vis die tot een diverse familie van vissen behoort die voornamelijk te vinden zijn in zout- en zoetwateromgevingen.

Alles over de Grondels

Grondels (Gobiidae) zijn een...
vijveradvies boek

Wil je nog meer handige tips?

Leer de veelvoorkomende fouten kennen en krijg een handig beplantingsplan, samen met tal van waardevolle tips in Simons Vijveradvies Boek.

Veelgestelde vragen over vijvervissen

Vijveradvies

Goudwindes en blauwwindes zijn vissen die meegroeien met de grootte van hun habitat, ze kunnen zelfs 50 cm groot worden. Het zijn makkelijke vijvervissen die je het beste in een school in de vijver plaatst. Mits je er niet te veel in je vijver laat, is bijvoeren niet nodig. Deze windes vinden zelf voedsel en ’s avonds kan het zomaar zijn dat je ze boven het water ziet uitspingen. Ze zijn dan op jacht naar insecten, die ook op hun menu staan. Goudwindes en blauwwindes (ook wel blauwe winde) gaan goed samen in de vijver met shubunkins. Reken 20 cm vis per m3 (1000 liter) water.

Er zijn honderden soorten vissen die in de vijver gehouden kunnen worden. De meest populaire vijvervissen zijn: Koi karpers, Algeneter, Shubunkin, Goudvissen, Steur, Grondel, Goudelrits, Windes, Bittervoorn en de Komeetstaart. Een aantal jaren geleden stond de Zonnebaars ook tussen deze lijst, maar deze vis is nu verboden en wordt hierom niet meer verkocht.

Wie graag vissen in zijn vijver heeft, doet er bovendien goed aan waterlelies te plaatsen. Niet alleen omdat waterlelies zo’n prachtige, karakteristieke vijverplanten zijn natuurlijk, maar ook omdat vissen hier veel aan hebben. Ze gebruiken waterlelies namelijk om zich onder te verschuilen indien er gevaar dreigt van buiten de vijver; bijvoorbeeld als er een reiger of kat op bezoek komt. Om deze reden is het raadzaam waterlelies pas in het vroege voorjaar te snoeien, zodat je vissen de hele winter profijt hebben van het afgestorven blad.

Wij raden aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden. Heb je een niet al te grote vijver, zet dan soorten uit die niet al te groot worden. Denk hierbij aan shubunkin of goudelrits. Voor koivijvers verschilt dit advies.

Er zijn twee situaties waarin men spreekt over een visvijver: wanneer men er wil vissen en wanneer men vissen in de vijver wil houden. Het zijn echter twee totaal verschillende dingen. Een visvijver is in principe een vijver die is ontworpen en aangelegd om vis te kweken of te houden. Het is bedoeld als een habitat voor de vijvervis, en de omgeving en het water worden beheerd om de vis in optimale omstandigheden te houden. Een belangrijk verschil tussen deze twee soorten vijvers is dus het doel: een visvijver is bedoeld om vis te kweken of te houden, terwijl een vijver om in te vissen bedoeld is voor sportvissen.

Universeel visvoer voor alle vijvervissen

Veel vijvervissen halen een deel van hun voeding uit de insecten die in het vijverwater terecht komen of uit slakjes die tussen vijverplanten kunnen zitten. Maar dit is niet voldoende voor vissen omdat zij niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Het is dus belangrijk om de vijver vissen bij te voeren met visvoer. Visvoer is een essentieel onderdeel om je vijvervissen de juiste verzorging te bieden. Ons universele visvoer is speciaal samengesteld met alle essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die je vissen nodig hebben om gezond te blijven.

Ingrediënten waaruit ons universele visvoer bestaat

Deze Premium Mix van Van der Velde waterplanten is een mix van vier verschillende soorten vispellets. Deze mix is geschikt voor de meeste siervissen zoals goudvis, sarasa, winde en shubinkin. Het is een hoogwaardig drijvend visvoer. Kenmerken Van der Velde waterplanten drijvend voer Premium Mix 6mm drijvend hoofdvoer kwaliteitsanalyse: ruw eiwit: 32,3%, ruw vet: 4%, ruwe celstof: 4,5%, ruwe as: 5,6% verpakking: zak De koi- en siervisvoeders van Van der Velde waterplanten zijn met name ontworpen om qua voeding het beste te kunnen bieden aan de vissen. Er is heel veel aandacht besteed aan een hogere dosering van de vitamines. Vitamine E speelt een grote rol in de voortplantingscyclus en fungeert bovendien als anti-oxidant. Vitamine E heeft ook een belangrijke rol in het activeren van het immuumsusteem. Deze eigenschap heeft het aanwezige vitamine C uiteraard ook. Daarnaast is ook het eiwit- en energiegehalte verhoogd. Het merk Van der Velde Waterplanten is één van de meest betrouwbare merken in de huidige vijverbranche.

Visvijver zonder pomp

Omdat wij geloven in vijvers die zichzelf in een natuurlijke balans weten te houden, gaat ons advies altijd uit van een vijver zonder pomp op filter. Ook in dit soort vijvers is het heel goed mogelijk vissen te houden, mits je het aantal binnen de perken houdt. Op die manier kan de vijver – opgebouwd met vijversubstraat en voldoende verschillende vijverplanten – de uitwerpselen van de vissen prima opruimen.

Vijvervissen voor in een ondiepe vijver

Vijvers zijn er in allerlei formaten. Er zijn heel kleine vijvers, zoals een mini- of terrasvijver, maar ook enorme exemplaren als een natuurlijke vijver of zwemvijver. En heel vaak vinden mensen het leuk om hun vijver aan te vullen met vissen. Dit kan in nagenoeg alle gevallen, mits je rekening houdt met de hoeveelheid water die in de vijver zit en het aantal vissen dat je erin plaatst. Zeer belangrijk hierbij is dat de vijver minimaal -80 cm diep dient te zijn om vissen in te kunnen houden. Enkele vijversoorten op een rij:

  • Kleine vijver: deze vijversoort bevat minder dan 5.000 liter water. Plaats slechts enkele vissen in deze vijver, zoals goudwinde, bittervoorntje of Shubunkin. Let op dat het er vooral niet te veel zijn want dan kan de vijver zichzelf niet in evenwicht houden vanwege een overschot aan uitwerpselen.
  • Minivijver of terrasvijver: dit zijn erg kleine vijvers, vaak opgebouwd uit een lege ton of bak gevuld met water en vijverplanten. Wij raden aan geen vissen te plaatsen in de minivijver omdat het water te snel opwarmt en de vissen dan niet kunnen overleven.
  • Natuurlijke vijver: hoe groter de vijver, hoe groter de vissen die je kunt uitzetten. In een natuurvijver van formaat kun je denken aan brasem, voorn of karpers. Wil je er een visvijver van maken? Plaats dan ook enkele roofvissen zoals bijvoorbeeld de snoek. Die zorgen ervoor dat zwakke en zieke vissen worden opgegeten en de vissenstand gezond blijft.
  • Vijver voor dieren: het lijkt misschien logisch om in zo’n vijver vissen te laten rondzwemmen, maar kijk hiermee uit. Vissen schrikken namelijk kikkers en salamanders af als ze groot of met veel zijn en kikkerdril dient voor hen als voedsel. Plaats echt maar enkele bescheiden vissen als je ook andere waterdieren wilt aantrekken.

Waterplanten in combinatie met vijvervissen

Waterplanten kunnen zeker in combinatie met vijvervissen, het is alleen wel belangrijk dat je de vijver op de juiste manier inricht. Hoe je dit doet, daar zijn tal van verschillende mogelijkheden voor. Een aantal voorbeelden zijn: Het aanleggen van een plantenfilter zodat de vissen niet bij de planten kunnen komen, het toevoegen van een aantal drijvende planten eilanden of leg er zelf een aan met onze vijverkratten, ook kan je ervoor kiezen om zuurstofplanten tussen de vijvervissen te planten, het is dan alleen wel belangrijk om ruim voldoende planten toe te voegen aan de vijver omdat de vissen hieraan zullen gaan knabbelen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Zuurstofplanten zijn een must voor iedere vijver!
Voldoende zuurstof gevende onderwaterplanten in de vijver zorgen ervoor dat je GEEN pomp en filter meer nodig hebt. Zuurstofplanten filteren het water en houden de zon tegen. Hierdoor warmt het water minder op wat ervoor zorgt dat er minder algen ontstaan. Zuurstofplanten zijn ook een schuilplaats voor vissen tegen dreigend gevaar. Al onze zuurstofplanten zijn winterhard en worden geleverd uit de eigen waterplantenkwekerij met 100% groei- en bloeigarantie. Voor zuurstofplanten adviseer ik minimaal 10 à 12 losse planten per m³ (1000 liter water) en 2 manden met 4 planten per m². De benodigde hoeveelheid hangt af van hoe snel je de vijver in evenwicht wilt hebben en je visuele wensen.
Vijverspecialist & waterplantenkweker
Simon van der Velde
Losse zuurstofplanten
Ideaal voor het diepere gedeelte van de vijver.
Advies: 10-12 planten per 1.000 liter water
Manden zuurstofplanten
Geschikt voor ondiepe delen, zorgen voor natuurlijke hoogteverschillen en helpen algen te voorkomen.
Advies: 2 manden per 1 m²
Zuurstofplanten zijn een must voor iedere vijver!
Voldoende zuurstof gevende onderwaterplanten in de vijver zorgen ervoor dat je GEEN pomp en filter meer nodig hebt. Zuurstofplanten filteren het water en houden de zon tegen. Hierdoor warmt het water minder op wat ervoor zorgt dat er minder algen ontstaan. Zuurstofplanten zijn ook een schuilplaats voor vissen tegen dreigend gevaar. Al onze zuurstofplanten zijn winterhard en worden geleverd uit de eigen waterplantenkwekerij met 100% groei- en bloeigarantie. Voor zuurstofplanten adviseer ik minimaal 10 à 12 losse planten per m³ (1000 liter water) en 2 manden met 4 planten per m². De benodigde hoeveelheid hangt af van hoe snel je de vijver in evenwicht wilt hebben en je visuele wensen.
Vijverspecialist & waterplantenkweker
Simon van der Velde
Losse zuurstofplanten
Ideaal voor het diepere gedeelte van de vijver.
Advies: 10-12 planten per 1.000 liter water
Manden zuurstofplanten
Geschikt voor ondiepe delen, zorgen voor natuurlijke hoogteverschillen en helpen algen te voorkomen.
Advies: 2 manden per 1 m²