Vijvervissen
Een vijver lokt door kleurrijke waterplanten dierenleven naar de tuin, wat de biodiversiteit bevorderd. Met vissen gaat het anders, die zul je zelf in de vijver moeten plaatsen. Welke vissen je kunt kiezen en hoe je de vissen een ideale vijveromgeving biedt, daar helpen wij je graag mee verder.
Vijvervissen zijn een mooie toevoeging aan de vijver, maar waar je wél rekening mee moet houden is dat je extra aandacht moet besteden aan het inrichten van de vijver. De keuze en hoeveelheid aan vijverplanten is bijvoorbeeld erg belangrijk. Kies je te weinig of planten met een zachte structuur, dan is de kans groot dan de vissen de planten geheel zullen opeten.
Ontdek de verschillende soorten vissen voor in de vijver
Kroeskarper, Carassius Carassius: Boeiende vijverbewoner
Alles over de Kroeskarper
De kroeskarper is een robuuste,...Bittervoorns, Rhodeus amarus: Karperachtige vis
Alles over de Bittervoorn
De bittervoorn (Rutilus rutilus) is een intrigerende zoetwatervis die vooral bekend...Komeetstaarten: Sluierstaart goudvis die tot de karper familie hoort
Alles over de Komeetstaart
Komeetstaarten stammen uit de goudvisfamilie, wat de komeetstaart onderscheidt van andere...Zonnebaarzen, Lepomis gibbosus: Waarom ze verboden zijn
Wat zijn de eigenschappen van een Zonnebaars?
De zonnebaars was een nuttige toevoeging aan...Windes, Leuciscus idus: Karperachtige zoetwatervis
Alles over de Windes
De winde, wetenschappelijk bekend als Leuciscus idus, is een sierlijke...Goudelritsen, Pimephales promelas auratus: Aanwinsten voor de vijver
Alles over de Goudelritsen
De goudelrits, wetenschappelijk bekend als Pimephales Promelas Auratus, is een...Steuren, Acipenser sturio: Straalvinnige vis
Alles over...
Goudvis, Carassius auratus: Alles wat je moet weten over goudvissen
Alles over Goudvissen
Goudvissen zijn fascinerende wezens die oorspronkelijk afkomstig...Shubunkins, Rhodolatinus: De vijvervis uit de goudvisfamilie
Alles over de Shubunkins
De Shubunkin, vaak geprezen als een uitstekende...Algeneters, Gyrinocheilus: Filtervoedende algivoor
Wat doet een algeneter?
Een algeneter, zoals de ancistrus, is een vis die...Grondels, Gobiidae: Baarsachtige vis
Alles over de Grondels
Grondels (Gobiidae) zijn een...Visvijvers: Een visvijver om in te vissen of vis in te houden
Het verschil tussen een visvijver...
Koi, Cyprinus Carpio: De vis uit de Karperfamilie
Wat voor soort vis is een koi karper?
Een koi karper,...Wil je nog meer handige tips?
Veelgestelde vragen over vijvervissen
Goudwindes en blauwwindes zijn vissen die meegroeien met de grootte van hun habitat, ze kunnen zelfs 50 cm groot worden. Het zijn makkelijke vijvervissen die je het beste in een school in de vijver plaatst. Mits je er niet te veel in je vijver laat, is bijvoeren niet nodig. Deze windes vinden zelf voedsel en ’s avonds kan het zomaar zijn dat je ze boven het water ziet uitspingen. Ze zijn dan op jacht naar insecten, die ook op hun menu staan. Goudwindes en blauwwindes (ook wel blauwe winde) gaan goed samen in de vijver met shubunkins. Reken 20 cm vis per m3 (1000 liter) water.
Er zijn honderden soorten vissen die in de vijver gehouden kunnen worden. De meest populaire vijvervissen zijn: Koi karpers, Algeneter, Shubunkin, Goudvissen, Steur, Grondel, Goudelrits, Windes, Bittervoorn en de Komeetstaart. Een aantal jaren geleden stond de Zonnebaars ook tussen deze lijst, maar deze vis is nu verboden en wordt hierom niet meer verkocht.
Wie graag vissen in zijn vijver heeft, doet er bovendien goed aan waterlelies te plaatsen. Niet alleen omdat waterlelies zo’n prachtige, karakteristieke vijverplanten zijn natuurlijk, maar ook omdat vissen hier veel aan hebben. Ze gebruiken waterlelies namelijk om zich onder te verschuilen indien er gevaar dreigt van buiten de vijver; bijvoorbeeld als er een reiger of kat op bezoek komt. Om deze reden is het raadzaam waterlelies pas in het vroege voorjaar te snoeien, zodat je vissen de hele winter profijt hebben van het afgestorven blad.
Wij raden aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden. Heb je een niet al te grote vijver, zet dan soorten uit die niet al te groot worden. Denk hierbij aan shubunkin of goudelrits. Voor koivijvers verschilt dit advies.
Er zijn twee situaties waarin men spreekt over een visvijver: wanneer men er wil vissen en wanneer men vissen in de vijver wil houden. Het zijn echter twee totaal verschillende dingen. Een visvijver is in principe een vijver die is ontworpen en aangelegd om vis te kweken of te houden. Het is bedoeld als een habitat voor de vijvervis, en de omgeving en het water worden beheerd om de vis in optimale omstandigheden te houden. Een belangrijk verschil tussen deze twee soorten vijvers is dus het doel: een visvijver is bedoeld om vis te kweken of te houden, terwijl een vijver om in te vissen bedoeld is voor sportvissen.
Universeel visvoer voor alle vijvervissen
Ingrediënten waaruit ons universele visvoer bestaat
Visvijver zonder pomp
Vijvervissen voor in een ondiepe vijver
- Kleine vijver: deze vijversoort bevat minder dan 5.000 liter water. Plaats slechts enkele vissen in deze vijver, zoals goudwinde, bittervoorntje of Shubunkin. Let op dat het er vooral niet te veel zijn want dan kan de vijver zichzelf niet in evenwicht houden vanwege een overschot aan uitwerpselen.
- Minivijver of terrasvijver: dit zijn erg kleine vijvers, vaak opgebouwd uit een lege ton of bak gevuld met water en vijverplanten. Wij raden aan geen vissen te plaatsen in de minivijver omdat het water te snel opwarmt en de vissen dan niet kunnen overleven.
- Natuurlijke vijver: hoe groter de vijver, hoe groter de vissen die je kunt uitzetten. In een natuurvijver van formaat kun je denken aan brasem, voorn of karpers. Wil je er een visvijver van maken? Plaats dan ook enkele roofvissen zoals bijvoorbeeld de snoek. Die zorgen ervoor dat zwakke en zieke vissen worden opgegeten en de vissenstand gezond blijft.
- Vijver voor dieren: het lijkt misschien logisch om in zo’n vijver vissen te laten rondzwemmen, maar kijk hiermee uit. Vissen schrikken namelijk kikkers en salamanders af als ze groot of met veel zijn en kikkerdril dient voor hen als voedsel. Plaats echt maar enkele bescheiden vissen als je ook andere waterdieren wilt aantrekken.