Kleine vijver

Droom je van een sfeervolle kleine vijver in je tuin en wil je dat graag zonder pomp of filter?

Met ons deskundig advies volgens ons 6 stappenplan is een klein vijvertje aanleggen zo gedaan.

Voorkom fouten en bespaar minimaal 200 euro met Simons Vijveradvies Boek.

Heb je een mini vijver met minder dan 500 liter water?

Bekijk hier alles voor een mini vijver >

Simons vijverboek
Vijver uitgraven en aanleggen stapplan
Simon van der Velde

Denk je over een kleine vijver? Een minivijver of terrasvijver kan een wereld van verschil maken voor de biodiversiteit. Elk stukje natuur telt.

Simon van der VeldeVijverspecialist en waterplantenkweker

Andere kochten dit voor hun kleine vijver

Kleine vijvers inspiratie en voorbeelden

Veelgestelde vragen over kleine vijvers

Vijveradvies

Het is belangrijk om bij het houden van vissen in een terrasvijver rekening te houden met de afmetingen en plaatsing van de vijver. Een vijver die constant aan zonlicht wordt blootgesteld, kan het water te warm maken voor de vissen, waardoor hun overlevingskansen verminderen. Tijdens koude maanden kan bevriezing leiden tot een zuurstoftekort voor de vissen, wat hun overleving in gevaar kan brengen. Voor kleinere terrasvijvers of balkonvijvers is het daarom vaak raadzaam om af te zien van het houden van vissen.

Als je echter besluit om in een kleinere vijver vissen te houden, kies dan voor soorten zoals de gewone Goudvis, Goudwinde of Shubunkin. Beperk het aantal vissen om overbevolking en verstoring van het ecosysteem te voorkomen. Een overvolle vijver kan leiden tot een noodzaak tot bijvoeding, waardoor het water verzuurt en de afvalstoffen niet efficiënt worden verwerkt. Dit kan de balans van de vijver verstoren en leiden tot vervuiling. Voor een gezonde leefomgeving voor de vissen moet een kleinere vijver minimaal een diepte hebben van 60-80 cm en een volume van ongeveer 500 liter.

Niet per se. Wanneer je ongeveer 4 vijverplanten per vierkante meter, inclusief zuurstofplanten, toevoegt en daarnaast vijversubstraat en bacteriën gebruikt, is een pomp niet nodig. De vijver heeft dan alles wat het nodig heeft om biologisch in balans te blijven. Bij Van der Velde Waterplanten geloven we in een natuurlijke aanpak zonder onnodige apparaten, kostbare tests en toevoegingen. Simon adviseert dan ook geen filter, zelfs niet voor de kleinste vijvers. Als de basis natuurlijke elementen aanwezig zijn – vijversubstraat, een variatie aan vijverplanten en vijverbacteriën – dan zit je goed. Meer hierover vind je in Simons stappenplan voor het aanleggen van een vijver.

Bij het aanleggen van een kleine tuinvijver is het essentieel dat deze een diepte heeft van tussen de 80 en 100 cm en een breedte van ten minste 120 cm, hoewel breder altijd beter is. Zo zorg je ervoor dat vijverplanten en waterdieren genoeg leefruimte hebben. Qua locatie voor je vijver is het ideaal als deze dagelijks tussen de vier en zes uur zonlicht krijgt. Overmatige zonnestraling kan namelijk leiden tot een toename van algen. Bij het uitgraven van de vijver, zorg ervoor dat het diepste deel tussen de 80 en 100 cm ligt. Maak daarnaast een ondiepere rand langs de oever om verschillende dieptezones te hebben. Als dit ondiepe gedeelte ongeveer 20 cm diep is, is het een uitstekende plek voor diverse waterplanten. Een geleidelijk aflopende oever helpt ook dieren toegang te verlenen tot het water. Zodra je klaar bent met graven, is het tijd om de vijver te bekleden. Gebruik hiervoor speciaal vijverfolie dat makkelijk te plooien is, vooral op de lastigere plekken. Na deze stap kun je beginnen met het inrichten van de vijver.

Een van de voordelen van het hebben van een kleine vijver in de tuin is dat deze relatief onderhoudsarm is. Start je vijver met een laag vijversubstraat van 8 tot 10 cm en voeg nuttige vijverbacteriën toe, zoals Bacta Clear, om het water helder te houden. In combinatie met de juiste waterplanten zorgen deze voor een biologisch evenwicht in jouw vijvertje, waardoor je er vrijwel geen onderhoud aan hebt.

Heb je vijversubstraat en bacteriën toegevoegd dan is het tijd voor de waterplanten. Een gunstige diversiteit aan waterplanten zorgt ervoor dat je vijver schoon blijft. Denk aan soorten als gele lis, hoornblad of een kleine waterlelie. Het is gemakkelijk om een compleet plantenpakket aan te schaffen voor de inrichting van de kleine vijver. Onze pakketten zijn zorgvuldig samengesteld door Simon en bevatten een selectie planten die ervoor zorgt dat je vijver gezond blijft en waarbij geen algengroei ontstaat. Bekijk de keuze in pakketten voor 1000, 2000 of 5000 liter water:

In een kleine vijver of mini vijver kunnen dezelfde vijverplanten geplant worden als in een grote vijver. Er moet alleen rekening gehouden worden met hoeveel planten er in de mini vijver bak geplaatst worden. Veel mensen kiezen voor waterplanten die mooie, kleurrijke bloemen krijgen wanneer ze in bloei staan, dit maakt jouw kleine vijver namelijk helemaal af. Om je bij de keuze van de waterplanten voor in de kleine te helpen heb ik hieronder een aantal kleurrijke mini vijver planten sets voor je neergezet.

Kleine vijver

Een vijver is als een levend kunstwerk in je tuin of op je balkon, waarin vogels, amfibieën en diverse insecten, zoals libellen en vlinders, zich thuis voelen. Wanneer we het hebben over een ‘kleine vijver’, verwijzen we naar waterpartijen die minder dan 10.000 liter water bevatten. Of je nu kiest voor een minivijver op je balkon, een terrasvijver of een bescheiden waterpartij in je tuin, elk van deze opties brengt een natuurlijke dynamiek met zich mee.

Kleine vijver met vissen

In een klein vijvertje is het mogelijk vissen te houden. Soorten als de gewone goudvis, goudwinde of Shubunkin zijn hiervoor geschikt. Kies slechts enkele exemplaren om te voorkomen dat de vijver te vol raakt. Indien er te veel vissen leven, zul je moeten bijvoederen. In dat geval kan het water zuur worden en worden uitwerpselen niet goed opgeruimd door het aanwezige ecosysteem. De vijver is uit balans en zal vervuilen.

Waterplanten speciaal voor een kleine vijver

In een kleine vijver of mini vijver kunnen dezelfde vijverplanten geplant worden als in een grote vijver. Er moet alleen rekening gehouden worden met hoeveel planten er in de mini vijver bak geplaatst worden. Veel mensen kiezen voor waterplanten die mooie, kleurrijke bloemen krijgen wanneer ze in bloei staan, dit maakt jouw kleine vijver namelijk helemaal af. Om je bij de keuze van de waterplanten voor in de kleine te helpen heb ik hieronder een aantal kleurrijke mini vijver planten sets voor je neergezet.

Meerwaarde van een kleine vijver

Een vijver brengt leven en kan daarom een aantrekkelijke aanvulling zijn in jouw tuin. Zelfs een klein vijvertje trekt al vele dieren aan zoals vogels, amfibieën en insecten als libellen en vlinders. We spreken over een kleine vijver als deze minder dan 10.000 liter water bevat. Dit kan een terras- of minivijver zijn, maar ook een aangelegde kleine vijver in de tuin. Een vijver aanleggen kan het hele jaar, zolang het niet vriest. We geven je graag nog meer tips voor het aanleggen en inrichten van een bescheiden vijver.

De diepte en grootte van een kleine vijver

Belangrijk voor aanleg van een kleine vijver is de locatie. Een plek waar tussen de vier en zes uur zonlicht per dag is, is geschikt. Vooral te veel zon kan verkeerd uitpakken, omdat dat algengroei bevordert. Een klein vijvertje is minimaal -80 tot -100 cm diep en 120 cm breed, zodat plant en dier voldoende ruimte krijgen en de vijver kan functioneren. Groter dan 120 cm breed is alleen maar beter.

Bij het uitgraven van de vijver is het diepste punt -80 tot -100 cm en is het raadzaam om langs de oever een ondiepere rand te maken. Zo creëer je zones. Als je deze afgraaft tot circa 20 cm diep, is dit een perfecte plek om diverse waterplanten te laten groeien. Kies je voor een geleidelijk aflopende oeverrand dan help je daar dieren mee die zo toegang krijgen tot het water. Bekleed de vijver met speciaal vijverfolie dat goed vouwbaar is in hoeken en bochten. Daarna kan het inrichten van de vijver beginnen.

Je hebt zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd:

Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.