Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Anti alg: een blijvende oplossing zonder dure middeltjes

Algen in vijver

Algen in je vijver? Ontdek oorzaken van algenbloei en effectieve, natuurlijke oplossingen voor een heldere, gezonde vijveromgeving.

Algen: ongevraagde gasten in de vijver

Algen zijn kleine, eencellige of meercellige organismen die zich razendsnel kunnen vermenigvuldigen onder de juiste omstandigheden. Wanneer er in de vijver een overmaat aan voedingsstoffen (zoals nitraat en fosfaat) aanwezig is, krijgen algen de kans om explosief te groeien. Deze snelle groei wordt vaak aangeduid als algenbloei. Factoren die algenbloei stimuleren zijn onder andere overmatige bemesting rondom de vijver, een overschot aan visvoer, direct zonlicht en een gebrek aan schaduw. Algen kunnen het water groen en troebel maken, waardoor de vijver zijn helderheid en rustgevende functie verliest. Bovendien kunnen ze de zuurstof in het water verminderen, wat schadelijk is voor vissen en andere vijverbewoners.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Natuurlijke strijd tegen algen

De sleutel tot het beheersen van algen ligt in het creëren van een natuurlijk evenwicht in de vijver. Door de juiste waterplanten, zoals waterlelies en hoornblad, te introduceren wordt direct zonlicht op het wateroppervlak verminderd en nemen ze voedingsstoffen op uit het water, waardoor algen minder kans krijgen. Specifieke bacteriën kunnen ook helpen bij het afbreken van organisch materiaal in de vijver, waardoor voedingsstoffen worden verwijderd die algen anders zouden gebruiken. Een goede vijverbodem met een substraat draagt bij aan het vasthouden van deze nuttige bacteriën, die organisch materiaal omzetten in stoffen die gunstig zijn voor planten en ongunstig voor algen. Door overvoeding van vissen te vermijden en oever- en moerasplanten te gebruiken die overtollige voedingsstoffen uit het water halen, kun je de groei van algen in de vijver effectief beheersen en een gezonde, heldere vijveromgeving creëren. Al met al is het dus belangrijk om de vijver op de juiste manier in te richten, dit doe je met: Ons Stappenplan.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver