Een vijver waar je lang plezier van hebt, is een vijver met een goed ontwerp. Je eigen vijver ontwerpen hoeft niet moeilijk te zijn. Door vooraf goed na te denken over belangrijke aandachtspunten zoals verschillende plantenzones, geniet je lekker lang van je vijver. Een gedegen vijverontwerp voorkomt dat je achteraf fouten moet herstellen en zorgt voor een prachtig eindresultaat zonder veel onderhoud.
Advies voor vijverontwerp
Het allerleukste aan je eigen vijver ontwerpen is natuurlijk dat je precies zelf kunt bepalen hoe deze eruit komt te zien. Om het goed aan te pakken, geven we je praktische adviezen zodat je tot een goed plan kunt komen. Het inrichten van een vijver valt niet mee wanneer er bijvoorbeeld geen zones zijn gecreëerd. Want een vijver zonder zones, bestaand uit een vierkant gat van bijvoorbeeld 1,50 m diep, kan weinig tot geen planten bevatten.
De plaats van de vijver
De eerste logische stap is de ligging. Waar wil je je vijver hebben? Kies voor een plek in de zon, maar niet onder bomen. Afvallend blad vervuilt de vijver, waardoor je vooral in het najaar veel bezig bent met het uitscheppen van bladafval. Zo’n zes uur zon per dag is wenselijk om de waterplanten goed te laten groeien. Controleer van tevoren ook of er in de grond leidingen of kabels lopen, om te voorkomen dat deze in de weg liggen. Zorg er bij de plekkeuze van de vijver bovendien voor dat er altijd een zichtkant is. Daarmee bedoelen we dat je vanaf het terras of vanuit de woning in de vijver kunt kijken. Heb je een moeraszone, houd die dan laag en plaats bloeiende planten mooi aan de rand van een terras.
Welk soort vijver wil je?
Zoveel mensen, zoveel wensen. Bepaal wat voor soort vijver je wilt ontwerpen. In een strakke tuin staat een spiegelvijver mooi, maar heb je een tuin waar je de natuur meer haar gang laat gaan, is een natuurlijke vijver waarschijnlijk een passende aanvulling. Deze heeft een vijverrand die begroeid is en op natuurlijke wijze overgaat van tuin naar vijver. In de moeraszone zet je geschikte planten die het uitstekend doen in dit overgangsgebied. Een natuurlijke vijver is echter meer geschikt voor grotere tuinen, omdat deze met een oppervlakte van 25 m2 pas goed uitvoerbaar is. Heb je een stadstuin? Dan is een (kleine) vijver zonder moeraszone de meest waarschijnlijke optie. Ook deze kun je in de vorm maken die jij wilt als je je vijver gaat ontwerpen. Tot slot raden wij voor een uitgegraven vijver een minimum inhoud aan van circa 2000 liter water. Zo heb je voldoende ruimte om plant en dier een kans te geven en tegelijk algen te weren.
Maak je eigen vijverontwerp
De volgende stap is het maken van een plattegrond van de tuin met daarop je vijver, plus de gewenste afmetingen op schaal. Maak daarnaast ook een dwarsdoorsnede van de vijver, waarop je de verschillende zones aangeeft waarin waterplanten kunnen groeien. Tip van Simon: gebruik ter verduidelijking kleuren voor de verschillende zones. Let daarbij goed op de diepte waarop planten kunnen of moeten staan. Koop je je planten in onze webshop? Op de etiketten zijn de kleuren van de verschillende zones (en dus dieptes) weergegeven, zodat je de plantjes meteen op de goede plek in de vijver kunt plaatsen. Bij een bescheiden vijver ga je uit van twee à drie zones. Hoe groter je vijver, hoe meer zones, met een maximum van zes. Maak je vijver minstens -80 tot -100 cm diep maar maak de plantzones niet te smal, zodat er voldoende ruimte is om de planten te plaatsen.
Vijverfolie van pvc of rubber
Het mooie aan vijverfolie is dat je de vijver kunt maken zoals je die zelf wilt hebben. Er zijn verschillende soorten folie, van diverse dikten en kwaliteit. Je hebt de keuze uit pvc- of rubberfolie. Pvc-folie is goedkoper, maar heeft een beperkte levensduur. Het gaat vijf tot tien jaar mee. Rubberfolie is duurzamer want het gaat minimaal dertig jaar mee, maar is ook een stuk duurder. Een voordeel van rubberfolie is dat het rekbaar is en makkelijker te verwerken dankzij de grotere plooibaarheid.
Heb je deze stappen doorlopen? Mooi, dan kun je verder met ons stappenplan voor het aanleggen en inrichten van je vijver.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.