Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Visvijvers: Een visvijver om in te vissen of vis in te houden

Visvijver

Een visvijver is een vijver om vissen in te houden, zoals bij een koivijver, maar het wordt vaak verward met een vijver om in te vissen.

Het verschil tussen een visvijver en een vijver om in te vissen

Er zijn twee situaties waarin men spreekt over een visvijver: wanneer men er wil vissen en wanneer men vissen in de vijver wil houden. Het zijn echter twee totaal verschillende dingen. Een visvijver is in principe een vijver die is ontworpen en aangelegd om vis te kweken of te houden. Het is bedoeld als een habitat voor de vijvervis, en de omgeving en het water worden beheerd om de vis in optimale omstandigheden te houden. Deze vijvers zijn meestal groter en dieper dan vijvers om in te vissen. Aan de andere kant is een vijver om in te vissen ontworpen voor de visser. Het is meestal kleiner en ondieper dan een visvijver en is bedoeld om een ​​uitdaging te bieden voor de sportvisser. Er wordt vaak gebruik gemaakt van visbestanden die er speciaal voor zijn uitgezet, zodat er een grotere kans is om te vangen. De omgeving en het water worden aangepast om de vis te stimuleren om te bijten. Een belangrijk verschil tussen deze twee soorten vijvers is dus het doel: een visvijver is bedoeld om vis te kweken of te houden, terwijl een vijver om in te vissen bedoeld is voor sportvissen. Andere verschillen zijn onder meer de grootte, diepte en omgeving van de vijvers.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Kan een visvijver zonder pomp?

Ja, het is niet noodzakelijk om een pomp of filter te installeren in een visvijver, of het nu gaat om een natuurlijke vijver, een kleine vijver of een ander type vijver. Je visvijver kan uitstekend gedijen zolang je vijver op de juiste manier is ingericht: Volgens ons Stappenplan, met voldoende zuurstofplanten plaatst, een bodem met vijversubstraat hebt en in het voorjaar en najaar vijverbacteriën toevoegt. In dergelijke gevallen kan je visvijver zichzelf prima onderhouden.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe visvijver aanleggen?

Een visvijver aanleggen doe je op dezelfde manier als een normale vijver volgens ons stappenplan:

  1. Begin met een stevige basis van vijversubstraat, ongeveer 8 tot 10 cm diep. Dit substraat biedt niet alleen stabiliteit voor waterplanten maar fungeert ook als natuurlijke filter voor het vijverwater, dankzij poreus lavagesteente dat nuttige bacteriën aantrekt.
  2. Voeg zuurstofplanten toe, zoals hoornblad en waterpest, om het water te zuiveren en beschutting te bieden aan vissen. Zuurstofplanten helpen ook bij het voorkomen van overmatige algengroei.
  3. Overweeg het plaatsen van waterlelies, die niet alleen beschutting bieden maar ook het zonlicht verminderen, wat helpt bij het beheersen van algen. Zorg ervoor dat je waterlelies op de juiste diepte plaatst om verdrinking te voorkomen.
  4. Moerasplanten zoals lisdodde, gele lis en watermunt kunnen worden toegevoegd voor extra zuivering, vooral als je geen pomp of uv-filter gebruikt. Ze nemen nitraat- en nitrietconcentraties op en kunnen fungeren als natuurlijk filter.
  5. Waterplanten met een goed wortelstelsel, zoals kalmoes en snoekkruid, kunnen helpen bij het filteren van water en verminderen afvalstoffen.
  6. Voeg vijverbacteriën toe, zoals Bacta Clear, om het water helder en schoon te houden.

Met deze stappen creëer je een gezonde en evenwichtige omgeving voor je visvijver.

Hoeveel vissen in 500 liter vijver water?

Veel mensen vragen zich af hoeveel vissen ze kunnen houden in hun visvijver wanneer ze er een willen aanleggen. Het eenvoudigste antwoord op deze vraag is dat je ongeveer 10 centimeter aan vis per 500 liter water kunt houden. Dit is echter een gemiddelde en afhankelijk van de soort vissen die je in je vijver hebt, bijvoorbeeld of ze goed samengaan met andere vissen. Als er veel zuurstofplanten aanwezig zijn in de vijver, kan je gemiddeld 13 centimeter aan vis per 500 liter water houden. Voor een vijver van 500 tot 1.000 liter water zijn goudelritsen of goudwindes goede keuzes, omdat het kleine vissen zijn die gemakkelijk te hanteren zijn en goed samen kunnen leven met andere vijvervissen.

De beste vissen voor in een visvijver

Het is mogelijk om een uitgebreide combinatie aan vissen in je vijver te houden. Omdat er zoveel opties mogelijk zijn kan het lastig zijn om een keuze te maken. Hierom heb ik hieronder een aantal opties voor je neergezet:

Koi karpers

Een koi karper wordt vanwege zijn kleuren door veel mensen gezien als mooie vis. Omdat de koi een aangename persoonlijkheid heeft en goed overweg kan met andere vijvervissen is het een goede keuze om voor een karper te gaan in de vijver. Vijvers met koi vissen erin worden koi vijvers genoemd.

Meervallen

Een meerval, ook wel een Ancistrus genoemd zijn tolerante vissen om in de vijver of in het aquarium te houden. De vis is een actieve bodembewoner doordat hij veel in het rond zwemt. Goed om te weten is dat deze vis territoriaal kan zijn, hierom is het aan te raden om er maar 1 van te nemen.

Goudelrits

Een goudelrits is een kleine vis die zich snel en gemakkelijk voort kan planten. Deze vis leeft voornamelijk op de bodem van de vijver omdat hij daar zijn voedsel zoekt. De vis weinig oppervlakte in beslag waardoor hij ideaal is om in grote aantallen te houden in de vijver.

Steur

Een steur is van nature een sterke vis waardoor hij niet snel ziektes op zal lopen. Omdat een steur na een aantal jaren flink kan toenemen in grootte is het belangrijk dat er voldoende ruimte is in de vijver, houd een waterpartij van minimaal 1.000 liter aan met een diepte van minimaal 1.20 diep. Omdat de steur genoeg ruimte nodig heeft om te zwemmen is het belangrijk om vijverplanten aan jouw vijver toe te voegen die de steur niet in de weg zitten zoals moerasplanten, waterlelies en andere drijfplanten.

Hoe diep moet een vijver zijn voor vissen?

De ideale diepte van een vijver voor vissen varieert afhankelijk van het type vis dat je wilt houden. Over het algemeen wordt echter aanbevolen om een vijver te hebben die minstens 80 centimeter diep is. Dit biedt voldoende ruimte en stabiliteit voor verschillende soorten vissen, waaronder goudvissen en koi. Voor grotere en meer exotische vissoorten, zoals koi, kan een diepte van 1,5 tot 2 meter of zelfs dieper nodig zijn, vooral in gebieden met strenge winters. Een diepere vijver biedt de vissen de nodige bescherming tegen extreme temperaturen en roofdieren.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs