Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Algen in een zwemvijver bestrijden en voorkomen

algen

Wat te doen bij algen in de natuurlijke zwemvijver; hoe ze ontstaan en bestreden kunnen worden. Voor een heldere zwemvijver.

Het mysterie van groen water: waarom algen de zwemvijver overnemen

Zwemvijvers lijken op het eerste gezicht eenvoudig in onderhoud, maar dat is vaak een misvatting. Zelfs als ze goed zijn aangelegd, vereisen ze nog steeds zorg en aandacht. Vooral nieuwe zwemvijvers kunnen te maken krijgen met algenproblemen. Dit kan resulteren in groen water of een drijvende groene laag, waardoor zwemmen soms onmogelijk wordt.

Wat zijn de oorzaken van deze algenbloei? Allereerst speelt zonlicht een rol. Zwemvijvers worden vaak op zonnige plekken aangelegd, wat algen stimuleert. Een andere factor is het moerasplantenfilter. Deze filters, die planten en bacteriën bevatten, hebben voedingsstoffen en zuurstof nodig om goed te functioneren. Zonder voldoende voedingsstoffen groeien de planten minder en nemen de bacteriën in aantal af.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

De balans bewaren: tips voor een heldere zwemvijver

Een verstoring van het biologische evenwicht in de vijver kan algenbloei veroorzaken. Vooral wanneer de zwemvijver druk wordt gebruikt, vervuiling zich opstapelt en de temperaturen stijgen, kan het algenprobleem verergeren. Daarnaast kunnen zowel een overschot als een tekort aan voedingsstoffen issues veroorzaken. Bijvoorbeeld, dode algen die naar de bodem zakken, kunnen nieuwe algen stimuleren. Het is daarom essentieel om de bodem schoon te houden. Goed onderhoud, zorgvuldig beheer van het moerasplantenfilter en regelmatige controle zijn essentieel voor een heldere zwemvijver.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Preventieve maatregelen tegen algen in de zwemvijver

Om de groei van algen in de zwemvijver te verminderen, is het cruciaal om te zorgen dat de vijver niet te veel direct zonlicht krijgt. Een goed onderhouden moerasplantenfilter speelt een sleutelrol omdat dit helpt om voedingsstoffen uit het water te filteren en zo het evenwicht in de vijver te bewaren. Bovendien is het verstandig om de vijver regelmatig schoon te maken zodat opeenhoping van organisch materiaal, zoals dode algen, geen nieuwe algenbloei stimuleert.

Actieve aanpak voor een heldere zwemvijver

Wanneer je algen in je zwemvijver ziet, kun je deze handmatig verwijderen en ervoor zorgen dat de bodem schoon blijft. De voedingsstofbalans in de vijver kan ook een rol spelen in algenbloei, dus het is goed om deze te controleren en indien nodig aan te passen. Een product zoals Bacta Clear is zeer effectief in het bestrijden van algen en een goed aangelegd plantenfilter is zeer belangrijk bij het oplossen van het algenprobleem.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver