Mini vijver maken | Maak zelf je eigen minivijver in deze 5 eenvoudige stappen!
Je hebt alle informatie over wat het hebben van een mini vijver inhoud en je hebt ervoor gekozen om er zelf een aan te maken in de tuin of op je balkon⦠Maar welke stappen moet je volgen om tot een mooi resultaat te komen? In dit blog benoem ik stap voor stap hoe jij jouw eigen minivijver maakt!
Complete minivijver met kleurrijke waterplanten
Alles over de mini vijver
- Benodigdheden minivijver
- Stappenplan voor het maken van een mini vijver
- Bacteriƫn om de minivijver gezond te houden

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.
Benodigdheden minivijver
Jouw mini vijver creƫren is super eenvoudig! Alles wat je nodig hebt zijn een paar essentiƫle benodigdheden, zoals een pot of bak voor jouw mini vijver, een vijvermand om jouw waterplanten in te zetten en vijverplanten klei en vijverpotgrond om de vijverplanten te planten. Vergeet ook niet om de bodem van jouw vijver te bedekken met vijversubstraat. Om jouw mini vijver helemaal compleet te maken, voeg je vijverplanten toe en zorg je ervoor dat het water gezond blijft met behulp van vijverbacteriƫn. En natuurlijk moet je niet vergeten om jouw mini vijver te vullen met water! Maar waarom zou je al deze producten los kopen als je ze ook in een handig pakket kunt krijgen, speciaal ontworpen voor jouw minivijver? Neem snel een kijkje tussen onze mini vijversets en creƫer makkelijk en snel jouw eigen mini vijver.
Complete mini vijver plantensets
Stappenplan voor het maken van een mini vijver
Stap 1: Kies een bak of pot voor jouw mini vijver
Als eerste stap kies je een mooie bak of pot uit voor jouw mini vijver. Zorg ervoor dat de bak of pot minimaal 1 vierkante meter groot is en een diepte heeft van 20 centimeter, zodat jouw vijverplanten voldoende ruimte hebben om te groeien en te bloeien. Kies iets dat jij mooi vindt en dat past bij de stijl van jouw tuin. Zo heb je gegarandeerd een prachtige mini-oase in jouw eigen achtertuin!
Stap 2: Kies de locatie voor jouw mini vijver uit
Je kunt jouw mini vijver of terrasvijver op verschillende plekken plaatsen, zoals in de tuin, op het terras of op het balkon. Maar om optimaal te kunnen genieten van jouw mini vijver, is het belangrijk om deze op een plek neer te zetten waar je hem regelmatig kunt zien. Zo kun je steeds weer genieten van de rustgevende uitstraling en prachtige waterplanten. Houd er wel rekening mee dat de mini vijver slechts een kleine en ondiepe waterbron is. In de warme zomermaanden kan er daarom door de weerkaatsing van de zon vijver alg ontstaan op het wateroppervlak zoals zweefalgen of draadalgen. Ook kan het water in de vijver door de warmte verdampen. Om dit te voorkomen, kun je de mini vijver in de zomermaanden verplaatsen naar een minder zonnige plek. Zo blijft jouw mini vijver helder en gezond.
Stap 3: Maak eventueel hoogteverschillen in jouw mini vijver
Als derde stap kun je eventueel hoogteverschillen creƫren in jouw mini vijver. Dit kun je doen door stenen op de bodem van de vijver te plaatsen. Hierdoor kun je jouw waterplanten op verschillende hoogtes in de vijver plaatsen en ontstaat er een leuk en speels effect. Veel mensen vinden dit een leuke toevoeging aan hun mini vijver.
Stap 4: Kies waterplanten uit voor jouw mini vijver
Veel mensen die een mini vijver willen aanleggen, zijn vaak niet zeker welke planten het meest geschikt zijn voor hun vijvertje. Daarom is het een echte aanrader om te kiezen voor een mini vijverset. In zo’n set zit namelijk alles wat je nodig hebt waardoor je geen grote zakken met aarde en klei hoeft te kopen. Zo kun je snel en makkelijk genieten van een prachtig zelf aangelegd vijvertje.
Geschikte vijverplanten voor een kleine vijver
Stap 5: Richt jouw mini vijver in
Verdeel het vijvergrind gelijkmatig over de bodem van jouw mini vijver. Wanneer je hiermee klaar bent is het tijd om de vijverplanten, klei en de vijverpotgrond met elkaar te vermengen in een vijvermandje. Hierna ga je de waterplanten in dit vijvermandje met klei en potgrond planten en plaats je het ingerichte vijvermandje op de bodem van de vijver. Vervolgens vul je de mini vijver tot net onder de rand met water, zorg dat het vijvermandje minimaal 20 centimeter onder water staat.
Bacteriƫn om de minivijver gezond te houden
Het toevoegen van vijverbacteriƫn aan jouw mini vijver is essentieel om het vijverwater en de vijver planten en vijverdieren in jouw vijver gezond te houden. Door de beperkte grootte van een mini vijver, kan het water sneller troebel worden en kunnen er algen ontstaan. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om in het voorjaar en in het najaar bacteriƫn toe te voegen aan de vijver. Hoewel bacteriƫn vaak worden geassocieerd met grote vijvers, is het net zo belangrijk om ze toe te voegen aan jouw mini vijver. Vijverbacteriƫn zitten meestal niet bij het mini vijver pakket inbegrepen, maar kunnen wel apart worden aangeschaft. Door het toevoegen van bacteriƫn zorg je ervoor dat jouw mini vijver gezond blijft en kun je blijven genieten van een heldere en prachtige vijveromgeving.
BactaClear voor een gezonde minivijver
Veelgestelde vragen over minivijvers
Een minivijver is zoals de naam al zegt een kleine vijver. Toch is het belangrijk dat je mini vijver niet te mini is… de waterplanten hebben namelijk wel ruimte nodig om te kunnen groeien. Wanneer je een minivijver set koopt is het belangrijk dat je mini vijver minimaal 1 meter bij 1 meter is en minimaal 20 centimeter diep.
Een minivijver kan bijna overal geplaatst worden; op het balkon, in de tuin, op het terras… het maakt allemaal niet uit, zolang je minivijver maar niet in de volle zon staat.