Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Bruinalg bestrijden en voorkomen

Bruinalgen vijver

Bruinalg in vijvers: wat het is, waarom het een probleem kan zijn en natuurlijke oplossingen om deze algensoort onder controle te houden.

Wat is Bruinalg eigenlijk?

Bruinalg zijn hele kleine algen. Ze maken bruine laagjes op stenen, planten en vijverwanden. Vaak is deze algensoort de eerste die verschijnt in nieuwe of gereinigde vijvers. Hun aanwezigheid kan wijzen op onevenwichtige watercondities.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Waarom is bruinalg een probleem?

Bruine algen vormen een onaantrekkelijke bruine laag in de vijver die niet alleen het aanzicht verstoort, maar ook schadelijk is voor planten en het waterleven. Ze bedekken planten, stenen en vijverwanden, waardoor planten onvoldoende licht krijgen om te groeien. Bovendien nemen deze algen belangrijke voedingsstoffen op die andere waterplanten nodig hebben. Als gevolg daarvan kunnen planten sterven, wat leidt tot een onevenwichtig ecosysteem in de vijver. Daarnaast kan de aanwezigheid van bruinalg de algemene waterkwaliteit verminderen, wat problemen kan veroorzaken voor het waterleven en het evenwicht in de vijver verder kan verstoren.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe kun je Bruinalg op een natuurlijke manier bestrijden?

Planten in je vijver die veel zuurstof geven, kunnen helpen. Deze planten nemen de voeding weg van de algen. Zet daarom voldoende zuurstof- en moerasplanten in de vijver. Ook is het slim om op het licht te letten. Als je zorgt dat er niet te veel zon op je vijver schijnt, bijvoorbeeld door het toevoegen van waterlelies, die met hun grote blad de zon uit de vijver weren, krijgt bruinalg minder kans.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver