Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Blauwalg bestrijden en voorkomen

Blauwalgen vijver

Blauwalg: herkenning, gevolgen voor gezondheid en milieu, en natuurlijke bestrijdingsmethoden voor een gezonde vijver en veilig water.

Wat is blauwalg?

Blauwalgen, ook wel cyanobacteriën genoemd, zijn eigenlijk geen echte algen. Het zijn microscopische bacteriën die in zoet water leven en onder bepaalde omstandigheden kunnen bloeien. Ze kunnen bij bloei het water een blauwgroene tot groenzwarte kleur geven en vaak gaat dit gepaard met een onaangename geur.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Hoe herken je blauwalg?

Blauwalg is te herkennen aan de blauwgroene, soms groenzwarte drijflagen op het water. Het lijkt soms op een verfachtige laag die op het wateroppervlak drijft. Daarnaast kan het water een stinkende geur verspreiden, vergelijkbaar met rotte eieren.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Wat zijn de gevolgen van blauwalg?

Blauwalg produceert gifstoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Contact met of het inslikken van besmet water kan huidirritatie, oogirritatie, hoofdpijn, maag- en darmklachten en in ernstige gevallen zelfs lever- en zenuwstelselaandoeningen veroorzaken. Voor het leven onder water is het ook schadelijk; de algen kunnen zuurstofgebrek in het water veroorzaken waardoor vissen en andere waterdieren kunnen sterven.

Bestrijding van blauwalg op natuurlijke wijze

Een natuurlijke manier om blauwalg tegen te gaan is door een gezond vijverecosysteem te bevorderen. Dit kan door voldoende zuurstofplanten te plaatsen, die concurreren met de algen om voedingsstoffen. Daarnaast helpt het om de toevoer van voedingsstoffen (zoals stikstof en fosfaat) te beperken, bijvoorbeeld door het gebruik van regenwater in plaats van kraanwater. Ook is het belangrijk om regelmatig de vijver schoon te maken en overtollig organisch materiaal te verwijderen, zoals bladeren en afgestorven planten. Een goede watercirculatie kan eveneens bijdragen aan het voorkomen van algenbloei.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver