Het aanleggen van een vijver kan lastig gevonden worden, hierdoor kiezen mensen soms voor het gemak voor een voorgevormde vijverbak. Maar wist je dat een voorgevormde vijverbak ook een aantal nadelen met zich meebrengt, waar je bij een zelf aangelegde vijver geen last van hebt. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder.
Alles over vijverbakken
- Wat is een voorgevormde vijverbak?
- Voorgevormde vijverbak aanleggen, hoe doe je dat?
- Voorgevormde vijver kopen? Doe het niet!
- Planten groeien beter in een vijver met vijverfolie
- Voorbeeld vijvers bekijken
Tips, advies en forse besparingen
Wat is een voorgevormde vijverbak?
Een voorgevormde vijverbak is een vijver die al van tevoren is gevormd en gemaakt van duurzaam materiaal zoals kunststof, rubber of glasvezel. Deze vijvers zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en dieptes en hebben meestal al een ingebouwde rand, waardoor het aanleggen van de vijver relatief eenvoudig is. Voorgevormde vijverbakken worden vaak gebruikt door beginnende vijverliefhebbers omdat ze gemakkelijk te installeren zijn en minder arbeidsintensief zijn dan het graven en vormen van een vijver in de tuin.
Vijverplanten zijn makkelijker te planten in een zelf aangelegde vijver
Waterplanten staan steviger en stabieler in een zelf aangelegde vijver dan in een voorgevormde vijverbak, ook is een natuurlijke vijver beter voor de biodiversiteit. – Simon
Voorgevormde vijverbak aanleggen, hoe doe je dat?
Het aanleggen van een vijverbak is eenvoudig en kan in verschillende stappen worden uitgevoerd. Kies eerst de gewenste grootte, vorm en locatie van de vijver en graaf vervolgens een put die iets groter is dan de voorgevormde vijverbak. Plaats de vijverbak in het midden van de put, breng een laag vijversubstraat aan op de bodem en voeg water en waterplanten toe.Â
Wil je een natuurlijk heldere vijver?
Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.
Voorgevormde vijver kopen? Doe het niet!
Het graven van een eigen vijver heeft een aantal voordelen ten opzichte van het gebruik van een voorgevormde vijverbak:
- Maatwerk: Een vijver die je zelf graaft, kan helemaal op maat en naar eigen wens worden gemaakt. Je kunt zelf bepalen welke vorm, grootte en diepte de vijver moet hebben.
- Natuurlijk uiterlijk: Een zelf gegraven vijver ziet er natuurlijker uit dan een voorgevormde vijverbak. Een vijver die in de omgeving past kan bijdragen aan de schoonheid van de tuin.
- Flexibiliteit: Wanneer je de vijver zelf graaft, heb je de flexibiliteit om de vorm of grootte aan te passen terwijl je bezig bent. Dit is bij een voorgevormde vijverbak niet mogelijk.
- Kosten: Het zelf graven van een vijver kan over het algemeen goedkoper zijn dan het kopen van een voorgevormde vijverbak van hoogwaardige kwaliteit.
- Leerzame ervaring: Het aanleggen van een vijver kan een leerzame ervaring zijn en kan de kennis en vaardigheden vergroten om in de toekomst andere tuinprojecten uit te voeren.
Biodiversiteit: Wil jij graag vijverdieren in en rondom de vijver? Kies dan niet voor een voorgevormde vijverbak. Dieren kunnen hier namelijk lastig uitkomen waardoor ze uitgeput kunnen raken en kunnen verdrinken. Vijverbakken zijn dus niet bevorderlijk voor de biodiversiteit in jouw vijver en tuin.
Planten groeien beter in een vijver met vijverfolie
Planten groeien over het algemeen beter in een vijver met vijverfolie dan in een voorgevormde vijverbak, omdat vijverfolie flexibeler is en zich gemakkelijker kan aanpassen aan de vorm van de vijver. Dit biedt meer ruimte en mogelijkheden voor verschillende soorten vijverplanten en maakt het gemakkelijker om meer variatie in de vijver te brengen. Bovendien biedt vijverfolie bescherming tegen onkruid en zorgt het voor een gezondere water omgeving, waardoor waterplanten beter kunnen groeien en bloeien. Voorgevormde vijverbakken bieden daarentegen meestal minder ruimte en flexibiliteit voor planten, waardoor de groeimogelijkheden beperkter zijn.
Voorbeeld vijvers bekijken
Het bekijken van voorbeeld vijvers voordat je zelf een vijver aanlegt, kan verschillende voordelen bieden. Zo kan het inspiratie bieden voor de vormgeving en inrichting van jouw eigen vijver, inzicht geven in de verschillende mogelijkheden en technieken die kunnen worden gebruikt, en mogelijke problemen of valkuilen herkennen en voorkomen. Door het bekijken van voorbeeld vijvers kan je beter voorbereid en succesvol een mooie en gezonde vijver creëren.
Veelgestelde vragen over voorgevormde vijverbakken
Hoe lang het duurt voordat een vijver weer helder wordt, hangt af van verschillende factoren, zoals de oorzaak van het troebele water, de grootte van de vijver en de genomen maatregelen om het probleem aan te pakken. In sommige gevallen kan het al binnen enkele dagen of een week weer helder zijn, terwijl het in andere gevallen enkele weken kan duren voordat het water weer helder is.
Er zijn ontelbare opties als het gaat om de afwerking van de vijverrand en het materiaal dat hiervoor kan worden gebruikt. Veel voorkomende materialen zijn bijvoorbeeld keien, grind, hout, beplanting, graszoden, natuursteen of turfblokken. De keuze voor het afwerkingsmateriaal is afhankelijk van persoonlijke voorkeur en kan de uitstraling van de vijver bepalen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.