Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Zuurstof in water verhogen op natuurlijke wijze

Zuurstofrijk vijver water

Ontdek het belang van een optimaal zuurstofgehalte in je vijver, de risico's van zuurstoftekort en strategieën om je vissen gezond te houden.

Zuurstofgehalte: Het Cruciale Evenwicht

Zuurstof speelt een vitale rol in de gezondheid van vijvervissen. Een optimaal zuurstofgehalte zorgt voor een levendige vijver, terwijl een tekort kan leiden tot acute vissterfte. Met de warmte van de zomer, vooral als onweersbuien dreigen, wordt dit een kritiek punt voor elke vijverbezitter. De hoeveelheid zuurstof in het vijverwater wordt door verschillende factoren beïnvloed. Hoge watertemperaturen en lage luchtdruk verminderen het zuurstofgehalte. Planten en algen consumeren 's nachts zuurstof, waardoor de vroege ochtend vaak een laagtepunt in zuurstof ziet. Andere factoren zoals te veel organisch afval, stilstaand water en de aanwezigheid van zout kunnen ook bijdragen aan een afname van het zuurstofniveau.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Strategieën tegen Zuurstoftekort

Als vijverbezitter moet je alert zijn op de tekenen van een zuurstoftekort. Vissen die loom en luchthappend aan de oppervlakte hangen zijn een duidelijk signaal. Ze zullen zich vaak verzamelen op plekken waar het zuurstofgehalte hoger is, zoals bijvoorbeeld bij watervallen. Om zuurstofgebrek tegen te gaan, is het raadzaam voldoende zuurstofplanten in de vijver te plaatsen. Deze planten geven zuurstof af en voorkomen algenbloei. Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het vijverwater niet te sterk opwarmt; hoe warmer het water, des te minder zuurstof. Een natuurlijke oplossing die bijdraagt aan een mooie vijveromgeving, is bijvoorbeeld het plaatsen van waterlelies in de vijver. De grote bladeren van deze planten zorgen voor schaduw in de vijver, waardoor deze minder snel opwarmt. Een proactieve aanpak en bewustzijn van de omstandigheden zijn essentieel om je vissen gezond en gelukkig te houden.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver