Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Waterhardheid: wat is hard water en de ideale waterhardheid?

Waterhardheid

Waterhardheid, er wordt vaak over gepraat door vijver eigenaren en vijver liefhebbers, maar wat is het nou precies en is het nodig om de hardheid van je water te testen of is dit overbodig wanneer je je vijver anders inricht? In dit blog vertel ik, Simon als vijverspecialist er alles over.

Wat houd waterhardheid in?

Wanneer men praat over waterhardheid en het meten hiervan zullen veel mensen zich in eerste instantie afvragen wat dat is. Waterhardheid kan letterlijk vertaald worden naar de hardheid van het water in de vijver. Vaak wordt aangeraden om het water in de vijver te meten op hardheid, er wordt dan op 3 waterwaarden getest: De totale hardheid (GH-waarde), de carbonaathardheid (KH-waarde) en op de zuurstofgraad (pH-waarde). Maar wat veel mensen niet weten is dat je de hardheid van je water helemaal niet hoeft te meten als de vijver goed is ingericht.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Wat is de ideale hardheid van water?

De ideale hardheid van het water in je vijver wordt bepaald door de combinatie van de GH-waarde, KH-waarde en de PH waarde. Waterwaardes en dus ook hard water wordt uitgedrukt in DH, dit staat voor Duitse Hardheid graden. De juiste hardheid van water ligt tussen de 8 en de 12 DH. Dit kan dus gezien worden als ideale waterhardheid.

Waterhardheid
Waterhardheid

Wat zijn goede waterwaardes voor in de vijver?

Waterwaardes van de vijver kunnen vandaag de dag op verschillende manieren gemeten worden. Er zijn allemaal mooie waardes voor vastgesteld waardoor inzichtelijk is gemaakt wanneer de kwaliteit en de hardheid van jouw water goed is. Maar wist jij dat het meten en houden van jou vijverwater tussen de gewenste normen een lastige of zelfs bijna onmogelijke taak is. Dit komt door de wisselende weersomstandigheden waar wij mee te maken hebben. Dit betekend dat het water in jouw vijver 24 uur na het meten er weer compleet anders uit kan zien. Hierom is het niet reëel om jouw vijver water altijd binnen deze normen te houden. Maar wat is dan wel de oplossing zou je denken? Nou daar heb ik het perfecte antwoord op, ik heb namelijk een vijver aanleggen stappenplan gemaakt waarin precies omschreven staat hoe jij jouw vijver door het toevoegen van de juiste hoeveelheid substraat, zuurstofplanten en vijverbacteriën gezond kunt houden zonder dat je de hardheid van het water hoeft te monitoren.

Vijverwater hardheid

Hoe krijg ik mijn vijver weer helder?

Om jouw vijver helder te krijgen, of beter nog, vanaf de aanleg gezond te houden, kun jij een aantal stappen volgen die gegarandeerd tot succes zullen leiden, mits je de stappen correct volgt natuurlijk. Het is namelijk helemaal niet nodig om de hardheid van je water te meten of het water in je vijver te ontharden. Men praat vaak over kalk in de vijver maar dit probleem ontstaat niet wanneer de vijver juist is ingericht, dus met substraat, bacteriën, zuurstofplanten enzovoort.

Waterhardheid 1 houd in dat er per 1.000 liter water 17,8 gram kalk in het water aanwezig is. De gemiddelde hardheid van water ligt tussen de 8 en 12 DH.

Wanneer het water in je vijver tussen de 0-4 DH is betekend dit dat je water zeer zacht is, een waterwaarde tussen de 4-8 betekend dat je water zacht is, tussen de 8-12 houd in dat de hardheid van je water gemiddeld is en een waterhardheid tussen de 12-18 DH houd in dat je water vrij hard is. Een DH tussen de 8-12 is ideaal.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs