Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Groene vijver helder maken: tips voor een kristalheldere vijver

Groen vijverwater

Een groene vijver met groen vijverwater is niet alleen niet mooi, maar ook schadelijk omdat het water overmatige algenvorming bevat.

Groene vijver: hoe ontstaat groen vijverwater?

Een troebele vijver is uit balans en dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder overmatige visbezetting, te weinig vijverplanten, warm weer en de aanwezigheid van afvalstoffen. Wanneer het zelfreinigende vermogen van het vijverwater afneemt, stapelen schadelijke stoffen zich op, wat de groei van zweefalgen stimuleert, hierdoor wordt de vijver groen en troebel. Uiteindelijk leidt dit tot verstoring van waterplanten en vijverdieren zoals vissen waardoor zij dood gaan.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Het water van mijn nieuwe vijver is groen

Dit is een veelvoorkomend verschijnsel tijdens de beginfase van een nieuwe vijver. Het systeem is nog bezig een biologisch evenwicht te vinden en zweefalgen actief te bestrijden. Als de vijver correct is aangelegd, zal de natuur zelf voor balans zorgen. Een goed ingerichte vijver, voorzien van diverse waterplanten, heilzame bacteriën en een stevige substraatbasis, draagt bij aan helder en gezond water op de lange termijn. Vergeet niet om twee keer per jaar, tijdens de lente en herfst, ondersteunende vijverbacteriën toe te voegen voor optimale waterkwaliteit. De groene vijver zal in dit geval binnen enkele weken weer helder zien.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe krijg je een groene vijver weer helder?

Om nooit meer last te hebben van een groene vijver, is het belangrijk om de vijver op de juiste manier in te richten en om regelmatig vijveronderhoud uit te voeren. Op deze manier voorkom je dat afvalstoffen zich opstapelen die zich om kunnen zetten in algen en dat het water rijk blijft aan zuurstof.

Zuurstofplanten

Zuurstofplanten zijn essentieel voor een gezonde vijveromgeving, omdat ze bijdragen aan een helder watermilieu door overtollige voedingsstoffen te absorberen die anders algen zouden voeden. Daarnaast produceren ze zuurstof, wat cruciaal is voor vissen en andere vijverbewoners om te overleven. Bovendien helpen ze het biologische evenwicht in de vijver te handhaven en voorkomen ze dat het water verstikt raakt.

Vijversubstraat

Een laag vijversubstraat in de vijver biedt namelijk een warm welkom aan de juiste vijverbacteriën, die zich hechten aan de stenen korrels of lavastenen. Deze bacteriën hebben een water zuiverende werking, zodat het water op volledig natuurlijke wijze helder blijft.

Vijverbacteriën

Zorg dat je vijver helder blijft door 2x per jaar, in het voorjaar en in het najaar, vijverbacteriën aan het vijverwater toe te voegen. Vijverbacteriën zorgen voor helder water en betere groei van waterplanten. Overtollig visvoer, uitwerpselen, rottende bladeren en dode algen veroorzaken een vieze laag afval in de vorm van drab en slib op de bodem van je vijver. Bacta Clear bevatten de juiste bacteriën en enzymen die uw vieze bodemlaag ‘opeten’.

Vijverwater schoonmaken

Verwijder regelmatig bladeren, dode planten en ander organisch materiaal uit de vijver om te voorkomen dat het gaat rotten, naar de bodem zinkt en daar een sliblaag vormt die zorgt voor algen en groen vijverwater.

Vijverwater kleurt na de winter groen

Dit kan inderdaad voorkomen na de koude wintermaanden, maar ook als er enkele warme dagen zijn en het daarvoor koud is geweest. De vijver ontwaakt uit de winterrust, planten lopen nog achter maar door de felle zon wordt het water wel warm. Dit werkt zweefalgen in de hand die het water groen kleuren. De natuur zal dit zelf rechttrekken. Zodra de waterplanten wakker worden, ze meer zon krijgen en weer gaan groeien, zullen zij – mits er voldoende zijn – zorgen dat de vijver weer helder wordt. Het is altijd aan te raden de vijver in het voorjaar weer op gang te helpen d.m.v. toevoeging van vijver bacteriën.

Mijn koivijver is troebel

Troebel vijverwater in een koivijver kan komen doordat de koikarpers de waterplanten overhoop halen. Het zijn echte wroeters. Een oplossing is een bodem zonder planten of vijversubstraat. Vind je dit te kaal? Dan is een drijvend planteneiland, wellicht een goed idee, waarbij de vissen de planten niet meer kunnen opeten. Verder is het bij een koivijver belangrijk om een plantenfilter aan te leggen op een plek in de vijver die is afgeschermd voor de Koivissen.

Zweefalgen: Schadelijk, ook voor vijverplanten

Behalve dat de aanwezigheid van zweefalgen schadelijk is voor vijverdieren, kan het ook leiden tot een teruglopende groei van zuurstofplanten, moerasplanten en waterlelies. Zweefalg is een voedselconcurrent van de zuurstofplant waardoor, wanneer de zweefalg gaat overheersen, de zuurstofplant zal afsterven. Hierdoor neemt de groei van zweefalg alleen maar toe. Zweefalgen kunnen ook schadelijk zijn voor waterlelies en moerasplanten, omdat de planten minder zonlicht krijgen als het water troebel is. Dit kan leiden tot een afname van de bladvorming onder water. Het troebele water kan de belevingswaarde van de vijver verminderen, doordat het onderwaterleven zoals vijvervissen minder goed zichtbaar is. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om de vijver weer helder te maken en de groei van zweefalgen te beperken.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver