Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Wateraardbei, ook bekend als Comarum palustre: Een bijzondere plant voor natte gebieden

Wateraardbei Comarum palustre

Wateraardbei, Comarum palustre, is een moerasplant met unieke, purperen bloemen, groeiend in natte, veenrijke gebieden.

Waar groeit Wateraardbei?

Wateraardbei is voornamelijk te vinden in natte, moerasachtige gebieden. Deze plant groeit goed langs de oevers van meren, rivieren en in drassige weiden. In Nederland komt wateraardbei vooral voor in vochtige, veenrijke gebieden, waar het bijdraagt aan de biodiversiteit.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Kenmerken van Comarum palustre

De wateraardbei is een meerjarige plant die opvalt door zijn donkere, purperen bloemen en grote, ronde bladeren. De plant kan tot 30 cm hoog worden en bloeit van juni tot augustus. De vruchten lijken op kleine aardbeien, vandaar de naam. Deze vruchten zijn echter niet eetbaar.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Ecologisch belang van Wateraardbei

Wateraardbei speelt een belangrijke rol in zijn leefomgeving. Het biedt voedsel en beschutting aan diverse insecten en andere kleine dieren. De plant helpt ook bij het behouden van de waterkwaliteit door bij te dragen aan de natuurlijke filtering van het water.

Nadelen van deze plant

Hoewel wateraardbei een mooie toevoeging kan zijn aan natuurlijke waterrijke gebieden, is het belangrijk om te weten dat deze plant niet geschikt is voor kleine tuinvijvers of beperkte ruimtes. Het kan dominant worden en andere planten verdringen als deze niet goed wordt beheerd.

Verzorging en onderhoud van Wateraardbei

 • Standplaats en bodemvoorkeur
  Wateraardbei heeft een voorkeur voor natte, voedselrijke grond en groeit het best in volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een plaats waar de bodem altijd vochtig blijft.
 • Waterbehoefte
  Deze plant heeft een constante behoefte aan vocht en moet in een gebied geplaatst worden waar de grond altijd nat is. Dit maakt hem ideaal voor moerasbedden of aan de rand van natuurlijke vijvers.
 • Snoeien en onderhoud
  Wateraardbei vereist weinig onderhoud. Het kan nodig zijn om de plant in toom te houden door het verwijderen van overwoekerende stengels.
 • Winterhardheid en overwinteren
  Wateraardbei is winterhard en kan goed overleven in het Nederlandse klimaat. Extra bescherming tijdens de winter is niet nodig.
 • Voeding en bemesting
  Bemesting is meestal niet nodig, gezien de plant in een natuurlijke, voedselrijke omgeving groeit.

Conclusie

Wateraardbei is een interessante plant voor grotere, natuurlijke waterrijke gebieden. Zijn unieke uiterlijk en ecologische waarde maken hem tot een waardevolle aanvulling in de juiste omstandigheden. Echter, vanwege zijn snelle groei is het belangrijk om de plant goed te beheren in kleinere tuinen of vijvers.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs