Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Fonteinkruid: Potamogeton

Fonteinkruid

Glanzend fonteinkruid, Potamogeton, is een zuurstofrijke waterplant die afkomstig is uit de fonteinkruidfamilie.

Is fonteinkruid te eten?

Fonteinkruid wordt over het algemeen niet beschouwd als een eetbare plant voor de mens. Hoewel sommige waterplanten en algen inderdaad eetbaar en voedzaam zijn, staat fonteinkruid niet bekend als een plant die traditioneel voor voeding wordt geoogst.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Is fonteinkruid inheems?

Paarbladig fonteinkruid (Potamogeton perfoliatus) is inheems in een groot deel van Europa, Noordwest-Afrika en het Midden-Oosten. In Zweden en Noorwegen wordt paarbladig fonteinkruid helaas als uitgestorven beschouwd. Deze waterplant gedijt in heldere stilstaande of stromende wateren en wordt soms ook aangetroffen in meren. Hij groeit voornamelijk op kleiachtige, kalkrijke grond.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe plant je glanzend fonteinkruid?

Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens) is een ondergedoken waterplant die vooral groeit in zoet water. Het is een vrij gemakkelijke plant om te planten en te onderhouden in de juiste omstandigheden. Fonteinkruid geeft de voorkeur aan zonnige tot halfschaduwrijke plekken. Kies een locatie in uw vijver of waterlichaam waar de plant voldoende licht krijgt, maar beschermd is tegen al te sterke stroming. Deze plant doet het het best wanneer hij wordt geplant op een diepte van tussen de -40 cm en -110 cm, maar tot een diepte van maximaal -200 cm doet de plant het ook. Gooi de zuurstofplant los in de vijver en de plant zal zelf zijn weg in de vijver vinden.

Waar groeit fonteinkruid?

Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens) is een inheemse waterplant die voorkomt in zoete wateren zoals meren, vijvers, en langzaam stromende rivieren in veel delen van Europa. Het is een ondergedoken plant met lange, smalle, doorzichtige, en glanzende bladeren die bij goede omstandigheden behoorlijk snel kan groeien. De groeisnelheid van glanzend fonteinkruid is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder: de hoeveelheid zonlicht die de plant krijgt, hoeveelheid aanwezige voedingsstoffen in het vijverwater en de buiten- en water temperatuur. Net als veel andere waterplanten heeft glanzend fonteinkruid voldoende licht nodig om goed te kunnen groeien. In helder water waarin veel licht doordringt, kan het sneller groeien. In voedselrijk water, met name waarin voldoende stikstof en fosfor aanwezig is, zal glanzend fonteinkruid sneller groeien. De groei van glanzend fonteinkruid wordt ook beïnvloed door de watertemperatuur. In de lente en zomer, wanneer het water warmer is, zal de plant sneller groeien dan in koelere maanden.

Alternatief voor fonteinkruid: Hoornblad

Glanzend fonteinkruid is een nuttige zuurstofplant met een zachte structuur, dit maakt dat fonteinkruid sneller kan vergaan. Dit maakt dat fonteinkruid veel onderhoud nodig heeft, om deze reden kiezen mensen vaak toch voor een ander alternatief of voor een aanvulling op fonteinkruid: Hoornblad is hier een perfect alternatief voor, hoornblad is net als fonteinkruid een losse zuurstofplanten die snel groeit. Het verschil is dat hoornblad een stevige en grove structuur heeft waardoor het sterk is en weinig tot geen onderhoud nodig heeft.

vdvelde.com - Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs