Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Slangenwortel, Calla Palustris: een opvallende waterplant

Slangenwortel Calla palustris

Slangenwortel, Calla palustris, is een opvallende, inheemse waterplant die ideaal is voor natte, schaduwrijke tuinplekken.

Waar groeit Slangenwortel?

Slangenwortel vind je voornamelijk in vochtige, waterrijke gebieden. Het is een ideale plant voor moerassen, langs vijvers en in natte tuingedeelten. In Nederland komt Slangenwortel vaak voor in waterrijke natuurgebieden en is ook geschikt voor langs de vijverrand in de tuin.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Kenmerken van Calla palustris

Slangenwortel kenmerkt zich door zijn glanzende, hartvormige bladeren en de opvallende witte bloemkelken, die eigenlijk schutbladeren zijn rondom de werkelijke bloemen. Deze plant kan een hoogte bereiken van ongeveer 30 cm. De bloei vindt plaats in het late voorjaar en de vroege zomer. Slangenwortel vormt ook rode bessen na de bloei, die echter giftig zijn.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Voordelen van Slangenwortel in de tuin

Naast zijn decoratieve waarde biedt Slangenwortel ook een leefomgeving voor verschillende waterdieren en insecten, wat bijdraagt aan een rijke biodiversiteit in je tuin. De plant is relatief eenvoudig in onderhoud en is perfect voor het creëren van een natuurlijke wateromgeving.

Nadelen van deze plant

Een uitdaging bij het kweken van Slangenwortel is zijn behoefte aan constant vochtige omstandigheden. De plant kan slecht tegen droogte en vereist een standplaats met voldoende water. Ook is het belangrijk om op te merken dat alle delen van de plant giftig zijn bij inname.

Verzorging en onderhoud van Slangenwortel

 • Standplaats en bodemvoorkeur
  Slangenwortel prefereert een plek in de halfschaduw of volle schaduw, met een constant vochtige, humusrijke bodem. De plant is ideaal voor de randen van vijvers of in een nat gedeelte van de tuin.
 • Waterbehoefte
  Deze waterplant heeft een continue behoefte aan vocht. Zorg ervoor dat de bodem rondom Slangenwortel altijd nat is, maar voorkom dat de plant onder water staat voor langere perioden.
 • Snoeien en onderhoud
  Slangenwortel heeft weinig onderhoud nodig. Verwijder afgestorven bladeren en uitgebloeide bloemkelken om de plant netjes te houden en ruimte te bieden voor nieuwe groei.
 • Winterhardheid en overwinteren
  Slangenwortel is redelijk winterhard. In strengere winters kan het nodig zijn om de plant te beschermen tegen vorst, vooral als deze in een pot groeit.
 • Voeding en bemesting
  Een lichte bemesting in het voorjaar kan de groei van Slangenwortel bevorderen. Gebruik een meststof die geschikt is voor waterplanten.

Conclusie

Met zijn unieke bloemen en hartvormige bladeren voegt Slangenwortel een bijzondere sfeer toe aan elke vijver. Hoewel de verzorging eenvoudig is, is het belangrijk om rekening te houden met de vochtbehoefte en de giftigheid van de plant. De plant kan huidirritaties en/of allergische reacties veroorzaken. Let daarom op met huisdieren en kinderen.

vdvelde.com - Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver