Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Dotterbloem: Caltha palustris

Dotterbloemen

Dotterbloem, Caltha palustris, is een waterplant die in het moeras van de vijver geplant wordt en bloeit met opvallende gele bloemen.

Waar groeit een dotterbloem?

De dotterbloem groeit van nature op vochtige plaatsen, zoals langs de oevers van beken en rivieren, in moerassen en in natte weilanden. De plant is goed aangepast aan dit soort omgevingen en kan zelfs in ondiep water groeien. In de tuin wordt de dotterbloem vaak geplant langs de rand van een vijver of in vochtige grond.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Is een gewone dotterbloem giftig?

De gewone dotterbloem (Caltha palustris) is giftig. Alle delen van de plant bevatten giftige stoffen, en bij inname kan dit leiden tot maag- en darmklachten. Het is vooral belangrijk om kinderen en huisdieren uit de buurt van deze plant te houden en ervoor te zorgen dat ze geen delen ervan eten. Hoewel de gele bloemen van de dotterbloem aantrekkelijk zijn, is het essentieel om voorzichtig te zijn en te voorkomen dat ze worden geconsumeerd. Omdat dieren zich aangetrokken voelen tot natuurlijke waterpartijen, is een dotterbloem bij de vijver vaak geen handige keuze. Overweeg in plaats daarvan het gebruik van Penningkruid. Dit lijkt niet alleen op de dotterbloem, maar heeft ook een sterke filterende werking waardoor je vijverwater helder en in balans blijft op volledig natuurlijke wijze.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe groot wordt een dotterbloem?

De grootte van een dotterbloem (Caltha palustris) varieert, maar over het algemeen kan deze plant tot ongeveer 30-60 centimeter hoog worden. De bladeren hebben een vergelijkbare hoogte, terwijl de bloemstengels vaak iets hoger kunnen reiken. Houd er rekening mee dat de specifieke grootte kan variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden en de locatie waar de dotterbloem groeit. In ideale omstandigheden kan het uitgroeien tot een mooie en opvallende plant in natte en moerassige gebieden.

Dotterbloem Penningkruid vijverplanten
Dotterbloem Penningkruid vijverplanten

Wat is het verschil tussen een dotterbloem en een boterbloem?

Zowel dotterbloemen als boterbloemen zijn bloeiende planten, maar ze behoren tot verschillende geslachten en hebben enkele opvallende verschillen:

Geslacht:

  • Dotterbloem (Caltha palustris): Behoort tot het geslacht "Caltha" en heeft de wetenschappelijke naam Caltha palustris.
  • Boterbloem (Ranunculus-soorten): Boterbloemen behoren tot het geslacht "Ranunculus," maar er zijn veel verschillende soorten boterbloemen, zoals Ranunculus acris (scherpe boterbloem) en Ranunculus repens (kruipende boterbloem).

Bloemvorm en kleur:

  • Dotterbloem: De bloemen van de dotterbloem zijn meestal groot, heldergeel en hebben vijf tot negen kelkbladen.
  • Boterbloem: Boterbloemen hebben kleinere bloemen die vaak heldergeel tot geeloranje zijn. Ze hebben meestal vijf kelkbladen.

Bladvorm:

  • Dotterbloem: De bladeren van de dotterbloem zijn meestal hartvormig en hebben getande randen.
  • Boterbloem: Boterbloemen hebben diep ingesneden bladeren die er wat fijner uitzien dan die van de dotterbloem.

Groeiomgeving:

  • Dotterbloem: Dotterbloemen gedijen in natte en vochtige omgevingen, zoals moerassen, vijvers en beekjes. Ze groeien vaak in natte bodems en kunnen zelfs deels onder water staan.
  • Boterbloem: Boterbloemen komen voor in verschillende omgevingen, waaronder weilanden, graslanden, en tuinen. Ze gedijen goed in vochtige tot goed doorlatende bodems.

Kortom, terwijl zowel dotterbloemen als boterbloemen gele bloemen hebben, kunnen ze gemakkelijk worden onderscheiden op basis van hun grootte, bladvorm, groeiomgeving en wetenschappelijke classificatie.

Dotterbloem
Dotterbloem

Hoe dotterbloem planten?

Dotterbloemen moeten net als vele andere moerasplanten niet te diep geplant worden, plant de dotterbloem voor het beste groei en bloei resultaat niet dieper dan 40 centimeter. De dotterbloem krijgt op deze diepte namelijk nog zonlicht door het vijverwater waardoor de vijverplant beter kan groeien. De dotterbloem wordt bij voorkeur in het voorjaar geplant, dit vanwege de temperaturen die dan gunstiger zijn voor de waterplant.

Hoe snel groeit dotterbloem?

Dotterbloemen (Caltha palustris) vertonen een matige groeisnelheid en komen in het voorjaar tot leven met hun opvallende gele bloemen die meestal in maart tot mei bloeien, afhankelijk van de regio. In deze periode groeien ze snel om hun bloemen te produceren en kunnen ze een hoogte bereiken van ongeveer 30-60 centimeter, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en groeiomgeving.

Welke dieren eten dotterbloemen?

Dotterbloemen worden vaak bezocht door verschillende soorten insecten, waaronder bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen, die nectar uit de bloemen halen en zo helpen bij de bestuiving van de plant.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver