Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier.

Kievitsbloem, Frittilaria meleagris: Plant van de leliefamilie

Kievitsbloem

De kievitsbloem, Frittilaria meleagris, is een bolgewas van de leliefamilie die vooral in het voorjaar bloeit en vooral voorkomt langs waterkanten.

De kievitsbloem (Fritillaria meleagris) is een winterharde plant die goed bestand is tegen de koude maanden. Deze plant is inheems in Nederland en gedijt bijzonder goed in vochtige omgevingen. Gedurende de wintermaanden kan de kievitsbloem zonder problemen de lage temperaturen weerstaan, waardoor het een geschikte keuze is voor tuinen en natuurgebieden in klimaten met strenge winters, zoals Nederland.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Waar plant je kievitsbloem?

De kievitsbloem gedijt op diverse bodemtypes, maar het is essentieel dat ze voldoende direct zonlicht ontvangt en gedurende de dag gedeeltelijk in de schaduw staat. De benodigde bodemvochtigheid varieert afhankelijk van het specifieke type kievitsbloem: sommige vereisen een drogere bodem, terwijl andere juist gedijen in vochtige omstandigheden.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe vermeerdert de kievitsbloem?

De voortplanting van de kievitsbloem vindt plaats door de vorming van kleine bolletjes rondom de moederbol. Deze nieuwe bolletjes ontwikkelen zich onafhankelijk. Wanneer de kievitsbloem groeit in vochtige en vruchtbare grond, heeft hij de mogelijkheid om succesvol te verwilderen op geschikte locaties.

Hoe lang bloeit een kievitsbloem?

Een kievitsbloem bloeit gemiddeld 2 tot 3 weken, meestal tussen maart en mei. De exacte bloeitijd kan variëren afhankelijk van de groeiomstandigheden en het klimaat. Na de bloei gaat de plant in rust en sterft het bovengrondse deel af, waarna de bol ondergronds blijft rusten tot het volgende groeiseizoen.

Hoe kievitsbloem zaaien?

De beste tijd om kievits bloembollen te planten is in oktober of november. Voor optimale groei en bloei is het belangrijk om te zorgen voor vruchtbare, veenachtige grond die niet te nat is. Plaats de bloembollen in de halfschaduw om de beste bloei resultaten te verkrijgen.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver