Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier.

Smeerwortel, Symphytum officinale: De kruidenplant

Smeerwortel

Smeerwortel is geen waterplant, maar een kruidenplant die vaak wordt gevonden op vochtige plaatsen en die bekend staat om zijn medicinaal gebruik.

Smeerwortel kan giftig zijn bij inname in grote hoeveelheden vanwege de aanwezigheid van bepaalde stoffen in de plant. Deze stoffen kunnen bij inname leverbeschadiging veroorzaken en worden daarom als potentieel giftig beschouwd. Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met smeerwortel en het niet in te nemen zonder medisch advies of professionele begeleiding.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Wat is de geneeskracht van smeerwortel?

Smeerwortel wordt voornamelijk ingezet bij wondverzorging en huidaandoeningen. De aanwezigheid van allantoïne en silicium in de plant speelt een essentiële rol bij weefselherstel. Het blijkt bijzonder doeltreffend te zijn bij de behandeling van kneuzingen, blauwe plekken, rugpijn, spierpijn, littekens, botbreuken en reumatische aandoeningen.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Waar kan je smeerwortel vinden?

Smeerwortel is een snelgroeiende vaste kruidenplant die het beste gedijt in vochtige, voedzame grond. De plant wordt hierdoor vaak gevonden op vochtige plaatsen zoals bij sloten, weilanden en in schaduwrijke gebieden. De plant begint zijn groeicyclus in het voorjaar en kan gedurende de zomer een hoogte van 60-90 centimeter bereiken.

Welke smeerwortel is het beste?

Er zijn verschillende soorten smeerwortel die in de tuin worden gekweekt, maar de meest voorkomende en populaire is Symphytum officinale, ook wel bekend als gewone smeerwortel of geneeskrachtige smeerwortel. Deze soort wordt vaak gebruikt voor medicinale doeleinden en als bodembedekker in de tuin. Deze smeerwortelsoort heeft grote, harige bladeren die snel groeien en een dichte bodembedekking vormen. Dit kan helpen om onkruid te onderdrukken en de bodem te beschermen tegen uitdroging. Smeerwortel heeft diepe wortels die voedingsstoffen uit diepere lagen van de bodem kunnen halen en deze in hun bladeren opslaan. Wanneer de bladeren worden afgesneden en als mulch worden gebruikt, kunnen ze deze voedingsstoffen aan de bovengrondse lagen teruggeven, waardoor ze een goede keuze zijn voor permacultuurtuinen.

Smeerwortel groeit normaal gesproken het beste in een vochtige, goed doorlatende bodem met voldoende zonlicht. Echter, het kan ook in de schaduw groeien als aan de juiste voorwaarden wordt voldaan en de grond vochtig wordt gehouden.

Hoewel smeerwortel gunstige eigenschappen heeft, moet je er rekening mee houden dat het zich snel kan verspreiden. Zorg voor regelmatig onderhoud om zijn groei onder controle te houden en andere planten te beschermen.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver