Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Bijenplanten: Top 10 goede bijenlokkende vijverplanten

Bij bijenplan waterplant vijver tuin bijen

Bijenplanten zijn planten die insecten lokken, voornamelijk bijen. Maar naast bijenplanten voor de tuin, zijn er ook planten die de biodiversiteit in en rondom de vijver bevorderen. Bijenlokkende waterplanten filteren het vijverwater van afvalstoffen, hiermee houden ze het vijverwater helder zodat insecten zoals bijen zich aangetrokken voelen tot de natuurlijke waterpartij.

Bijenplanten moerasplant
Bijenplanten moerasplant

Wat zijn goede Bijenplanten?

Goede bijenplanten zijn niet alleen aantrekkelijk voor bijen, maar hebben ook andere nuttige eigenschappen. Neem bijvoorbeeld onze bijenlokkende moerasplanten voor de vijver: deze planten zuiveren het water op een natuurlijke manier, waardoor het helder blijft. Dit bevordert de groei en bloei van andere vijverplanten. De kleurrijke bloemen van deze planten produceren nectar, wat bijen en andere nuttige insecten aantrekt. Met een voldoende aantal van deze moerasplanten in de vijver, dragen we bij aan het ondersteunen van bijen in hun zoektocht naar voedsel.

Welke plant trekt bijen aan?

De volgende top 10 van vijverplanten zijn bijzonder aantrekkelijk voor bijen:

 1. Zwanenbloem
 2. Gele Lis
 3. Watermunt
 4. Roze Lis
 5. Paars Snoekkruid (moerashyacint)
 6. Blauwe Lis
 7. Penningkruid
 8. Witte Lis
 9. Roze Snoekkruid
 10. Wit Snoekkruid (moerashyacint)

Deze planten lokken niet alleen bijen, maar ook andere nuttige insecten zoals vlinders naar je vijver. Ze spelen een cruciale rol bij het behouden van het biologisch evenwicht in je vijver en helpen de waterwaardes stabiel te houden.

Hoewel bijenplanten uitstekende bijenlokkers zijn, zijn er ook tal van andere planten die bijen aantrekken naar diverse soorten vijvers of tuinen. Voor een waterplant geldt vaak: hoe groter en kleurrijker de bloem, des te aantrekkelijker deze is voor bijen. Als deze bloemen ook nog eens sterk geuren, kan dit nog meer bijen lokken. Dat komt omdat bijen continu op zoek zijn naar nectar en zulke bloemen vaak rijk zijn aan nectar. De Zwanenbloem is een perfect voorbeeld van een dergelijke plant die in zonnige gebieden staat. Zorg er wel voor dat je planten voldoende ruimte bieden en niet overwoekerd zijn, zodat bijen gemakkelijk kunnen nestelen.

Bij vlinder zwanenbloem vijverplant waterplant
Bij vlinder zwanenbloem vijverplant waterplant

Wat zijn bijenvriendelijke planten?

Echte bijenplanten zijn specifieke planten die bekend staan om hun vermogen om bijen en andere bestuivers aan te trekken. Enkele populaire voorbeelden hiervan zijn:

 • Perovskia atriplicifolia 'Blue Spire' (Reuzenlavendel)
 • Verbena bonariensis (IJzerhard)
 • Stachys byzantina (Ezelsoor)
 • Echinacea purpurea (Rode zonnehoed)
 • Salvia nemorosa (Salie)
 • Agastache 'Blue Fortune' (Dropplant / Anijsnetel)
 • Clethra alnifolia 'Pink Spire'

Hoewel deze planten als echte bijenlokkers bekend staan, zijn er talloze andere planten die ook bijen kunnen aantrekken naar je tuin of vijver. Vooral waterplanten met grote, kleurrijke bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen. Als deze bloemen bovendien een sterke geur hebben, wordt hun aantrekkingskracht nog groter. De reden hiervoor is dat bijen voortdurend op zoek zijn naar nectar, en bloemen die rijk zijn aan nectar en aan deze criteria voldoen, zijn erg in trek bij deze nuttige insecten. Een perfect voorbeeld van een dergelijke bijenlokkende plant is de Zwanenbloem.

Bij zwanenbloem waterplant plant planten bijen
Bij zwanenbloem waterplant plant planten bijen

Welke planten hebben aantrekkelijke bloemen voor bijen?

Bijen spelen een cruciale rol in de bestuiving en dragen bij aan de biodiversiteit van onze omgeving. Om bijen te ondersteunen, is het belangrijk om planten te kiezen die hen aantrekken en voorzien van de nodige nectar. Op vdvelde.com bieden we diverse planten met bloemen aan die uitstekend zijn voor bijen: Zwanenbloem: Deze plant trekt bijen aan vanwege zijn opvallende bloemen en is een rijke bron van nectar. Gele Lis: Met zijn heldere gele bloemen is het een favoriete stop voor bijen. Watermunt: Naast het feit dat het een heerlijke geur heeft, trekt het bijen aan door zijn nectarrijke bloemen.

Niet alleen zijn deze planten mooi en reuken zij lekker, ze bieden ook een essentiële bron van voeding voor bijen en tal van andere insecten. Het is daarom dat deze waterplanten bekend staan om hun biodiversiteit bevorderende functie.

Wat zijn de nadelen van bijen?

Hoewel bijen essentieel zijn voor de bestuiving en biodiversiteit, worden ze geconfronteerd met verschillende uitdagingen in Nederland. Door intensief landgebruik, blootstelling aan landbouwgif en stikstofuitstoot hebben wilde bijen het moeilijk. Meer dan de helft van de bijensoorten in Nederland staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten, en sommige zijn zelfs al volledig uit Nederland verdwenen. Het is dus niet zozeer dat bijen nadelen hebben, maar eerder dat ze zelf nadelige omstandigheden ondervinden in de huidige omgeving door het gebrek aan groenvoorziening.

Veelgestelde vragen over bijenplanten

De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Sterk geurende bloemen trekt de aandacht van de bij, dit maakt de vijverplant: 'Snoekkruid' een uitstekende keuze. Deze waterplant ruikt sterk naar munt wat de plant een aantrekkelijke voedselbron maakt.

Bijen hebben een uniek vermogen om UV-licht waar te nemen, waardoor hun kleurvoorkeuren variëren van wat de menselijke waarneming is. Honingbijen voelen zich met name aangetrokken tot UV licht, maar vinden de kleuren blauw en groen minder aantrekkelijk. Hommels daarentegen zijn vooral gecharmeerd van het blauwpaarse spectrum. De kleur van een bloem is dus niet zomaar willekeurig gekozen, maar speelt een belangrijke rol in de aantrekkelijkheid voor specifieke bestuivers.

vdvelde.com - Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs