Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Moerasvaren, Thelypteris palustris: een plant met een natuurlijke uitstraling

Moerasvaren Thelypteris palustris

Moerasvaren, Thelypteris palustris, is een elegante, meerjarige varen die van nature groeit in vochtige, schaduwrijke omgevingen.

Waar groeit Moerasvaren?

Moerasvaren is een typische plant voor vochtige gebieden. Hij gedijt goed in natte, schaduwrijke omgevingen zoals moerasbossen, langs beekoevers en in vochtige weilanden. In Nederland is hij vaak te vinden in natte bossen en moerasachtige gebieden. Ook op schaduwrijke plekjes in de tuin, aan de rand van de vijver, is deze plant op zijn plaats.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Kenmerken van Thelypteris palustris

Moerasvaren is een meerjarige varen met karakteristieke groene, geveerde bladeren. De bladeren zijn lang en smal en vormen een elegante boog. Deze varen kan tot 60 cm hoog worden, afhankelijk van de omstandigheden. Moerasvaren heeft geen bloemen en vermenigvuldigt zich via sporen die aan de onderzijde van de bladeren worden gevormd.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Voordelen van Moerasvaren in de tuin

Moerasvaren is niet alleen mooi, maar ook nuttig voor het creëren van een natuurlijk ogende tuin. Deze varen biedt onderdak en voeding aan diverse insecten en draagt bij aan de biodiversiteit in je tuin. Bovendien is het een onderhoudsvriendelijke plant die goed past in schaduwrijke, vochtige delen van de tuin.

Nadelen van deze plant

Een nadeel van Moerasvaren is dat hij goed vochtige omstandigheden nodig heeft om te gedijen. In droge periodes kan de plant lijden en zelfs afsterven als hij niet voldoende water krijgt. Daarnaast kan hij zich in ideale omstandigheden snel verspreiden, wat soms te veel kan zijn in kleinere tuinen.

Verzorging en onderhoud van Moerasvaren

 • Standplaats en bodemvoorkeur
  Moerasvaren heeft een voorkeur voor een schaduwrijke plek met een vochtige, humusrijke bodem. De plant presteert het best in omgevingen die zijn natuurlijke leefomgeving nabootsen, zoals de oevers van een vijver of in de schaduw van grotere struiken of bomen.
 • Waterbehoefte
  Deze varen heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond rondom de varen altijd vochtig is, maar niet waterverzadigd, om wortelrot te voorkomen.
 • Snoeien en onderhoud
  Moerasvaren vereist weinig onderhoud. Verwijder aan het einde van het seizoen de oude, afgestorven bladeren om ruimte te maken voor nieuwe groei in het voorjaar.
 • Winterhardheid en overwinteren
  Moerasvaren is goed winterhard en kan de Nederlandse winters overleven zonder extra bescherming.
 • Voeding en bemesting
  Een lichte bemesting in het voorjaar kan de groei stimuleren, maar is niet strikt noodzakelijk gezien de natuurlijke groeiomstandigheden van de plant.

Conclusie

Moerasvaren is een prachtige toevoeging aan elke tuin, vooral in vochtige, schaduwrijke gebieden. Zijn natuurlijke charme en eenvoudige verzorging maken het een favoriet onder tuinliefhebbers die een stukje natuurlijke wildernis in hun tuin willen brengen.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs