Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Waterviolier, Hottonia palustris: Een sierlijke, groenblijvende waterplant

Waterviolier Hottonia palustris

Waterviolier, ook bekend als Hottonia palustris, is een sierlijke winterharde waterplant met lila tot roze bloemen.

Waar groeit Waterviolier?

Waterviolier is inheems in Europa en groeit voornamelijk in stilstaande of langzaam stromende, zoete wateren. Deze plant is vooral te vinden in ondiepe, voedselrijke vijvers, sloten en moerassige gebieden. Waterviolier prefereert een zonnige tot halfschaduwrijke plaats en een waterdiepte waar zijn wortels de modderige bodem kunnen bereiken.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Kenmerken van Waterviolier

Waterviolier onderscheidt zich door zijn prachtige, lila tot roze bloemen die in trossen boven het wateroppervlak uitsteken. De bloeiperiode loopt van mei tot juli, waarbij de bloemen niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook een belangrijke voedselbron vormen voor bestuivers zoals bijen en vlinders. De bladeren van de waterviolier zijn fijn geveerd en ondergedompeld, wat een sierlijk en delicaat uiterlijk geeft onder het wateroppervlak.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

De rol van deze waterplant

De Waterviolier is erg belangrijk voor het leven in en rond het water. Deze plant geeft vissen en waterdieren een plek om zich te verstoppen en zorgt ook voor meer zuurstof in het water. Waterviolier helpt ook om algen onder controle te houden, doordat het voedingsstoffen uit het water opneemt, wat zorgt voor schoner water.

Verzorging en onderhoud

Waterviolier is relatief eenvoudig te verzorgen, maar vereist wel regelmatig onderhoud om overwoekering te voorkomen. Het is belangrijk om dode bladeren en bloemstengels te verwijderen om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren en de algemene gezondheid van de plant te behouden. Ook is het aan te raden om de plant elk voorjaar te delen en te verjongen, zodat deze zijn vitaliteit behoudt.

Alternatieven voor Waterviolier in vijvers

Hoewel waterviolier een prachtige toevoeging is aan elke vijver, zijn er alternatieven die net zo aantrekkelijk kunnen zijn:

Watermunt (Mentha aquatica): Deze plant produceert kleine, paarse bloemen en heeft een frisse, muntachtige geur. Watermunt is ideaal voor ondiepe wateren en vormt een aantrekkelijke rand langs de vijver.

Zwanenbloem (Butomus umbellatus): Deze plant, met zijn opvallende roze bloemschermen, is een echte blikvanger langs de waterkant en is geschikt voor diepere delen van de vijver.

Conclusie

Waterviolier is een prachtige plant die perfect past in grotere vijvers. Deze plant valt op door zijn mooie bloemen en dunne, sierlijke bladeren. Deze plant is niet alleen mooi, maar is ook goed voor het leven in het water. De plant helpt het water gezond en schoon te houden. Wanneer je een vergelijkbare plant zoekt voor je vijver of waterrijke tuin, zijn er ook andere planten zoals watermunt en zwanenbloem, die een perfect alternatief zijn voor Waterviolier. Deze planten helpen de variatie aan planten en dieren in en rond het water te vergroten.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs