Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Moerasspirea, Filipendula ulmaria: behorend tot de Rosaceae familie

Moerasspirea Filipendula ulmaria

Moerasspirea, beter bekend als Filipendula ulmaria, is een charmante, wilde plant die je vaak in vochtige omgevingen aantreft.

Waar groeit de Moerasspirea?

Deze inheemse plant is wijdverspreid in Europa en Azië. Hij groeit vooral in natte weilanden, langs rivieren en in vochtige bossen. In Nederland en België vind je de moerasspirea vaak in natte, voedselrijke gebieden.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Kenmerken van de Moerasspirea

Moerasspirea valt op door zijn prachtige, roomwitte bloemen die in grote pluimen groeien. De plant wordt tot 1,5 meter hoog en heeft diep ingesneden bladeren die aan de onderkant wollig zijn. De bloeiperiode is van juni tot september. De bloemen verspreiden een zoete, amandelachtige geur en zijn rijk aan nectar, wat veel insecten aantrekt.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Nadelen van de moerasspirea

In tuinen en vijvers kan de aanwezigheid van moerasspirea diverse uitdagingen met zich meebrengen. Deze plant, bekend om zijn snelle groei, verspreidt zich agressief via zijn wortelstokken. Dit vermogen tot snelle verspreiding resulteert vaak in overwoekering, waarbij de moerasspirea de neiging heeft om dominanter te worden dan gewenst. Dit aspect maakt de plant minder geschikt voor kleinere tuinen of vijvers, waar beperkte ruimte en de noodzaak van een evenwichtige plantengroei essentieel zijn.

Bovendien kan de moerasspirea door zijn robuuste en snelle groei andere plantensoorten, die mogelijk meer gewenst zijn in een tuin- of vijveromgeving, verdringen. Dit kan leiden tot een verminderde biodiversiteit en een verstoring van de esthetische balans in de tuin. Zijn neiging tot het vormen van dichte groepen kan ook problematisch zijn in vijvers, waar het overmatige plantengroei de watercirculatie en -kwaliteit kan beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen of de kenmerken van moerasspirea passen bij de specifieke behoeften en omstandigheden van jouw tuin of vijver.

Alternatief voor de Moerasspirea: Watermunt

Een goed alternatief voor moerasspirea is watermunt (Mentha aquatica). Deze plant blijft compacter, waardoor hij beter beheersbaar is in kleinere ruimtes. Watermunt bloeit met kleine, paarse bloemen en geeft een frisse muntgeur af. Hij is geschikt voor vochtige grond en oeverzones van vijvers.

Meer over Watermunt

Watermunt is ideaal voor vijvers, groeit tot een beheersbare hoogte van 30-60 cm, en voorkomt overwoekering. Deze plant verrijkt de vijver met zijn frisse muntgeur en aantrekkelijke, paarse bloemen, die bijdragen aan een levendige, biodiverse tuin. Het is een esthetische en functionele keuze voor elke vijver.

Conclusie

Moerasspirea is een prachtige wilde plant die ideaal is voor natuurlijke, vochtige gebieden. Echter, in kleinere tuinen en vijvers kan hij te dominant zijn. Watermunt biedt in deze situaties een prachtig, beheersbaar en geurig alternatief, waardoor het een uitstekende keuze is voor de kleinere tuin of vijver.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs