Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Blaasjeskruid, Utricularia: Vleesetende vijverplant

Blaasjeskruid

Blaasjeskruid, Utricularia, is een snelgroeiende vleesetende vijverplant die voor sommige vijvervissen mogelijk toxisch is.

Wat is de functie van blaasjeskruid?

Blaasjeskruid is een interessante waterplant die bekend staat om zijn vleesetende eigenschappen. Deze plant behoort tot de familie van de kikkerbeet en groeit in stilstaand of langzaam stromend water, zoals vijvers, meren en grachten. Blaasjeskruid heeft kleine blaasjes op zijn bladeren, die ondergedompeld zijn in het water. Deze blaasjes worden gebruikt om kleine waterdieren te vangen, zoals watervlooien, muggenlarven en kleine kreeftjes. De blaasjes zijn bedekt met kleine haartjes die fungeren als sensoren en wanneer een prooi langskomt, wordt de blaas geopend en wordt de prooi naar binnen gezogen. Vervolgens worden de enzymen in de plant gebruikt om de prooi te verteren.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Wat zijn de voordelen van blaasjeskruid?

Blaasjeskruid produceert zuurstof en geeft dit af aan het water in de vijver met als doel om de waterkwaliteit in de vijver te verbeteren. De zuurstof die wordt geproduceerd door zuurstofplanten is van essentieel belang voor het leven in de vijver. Vissen, kikkers, slakken en andere waterdieren hebben zuurstof nodig om te overleven en de zuurstof die door de zuurstofplanten wordt geproduceerd, helpt om de waterkwaliteit te verbeteren en de groei van algen te verminderen. Ook vangt de drijfplant insecten die in het water terecht zijn gekomen, hiermee verbetert de plant de waterkwaliteit en waterwaardes.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

De nadelen van blaasjeskruid

Blaasjeskruid kan zich snel verspreiden en andere planten in de vijver overwoekeren. Als het niet goed in de gaten wordt gehouden, kan het de waterpartij onaantrekkelijk maken en de groei van andere planten belemmeren. Ook kan blaasjeskruid giftig zijn voor vijvervissen. De enzymen die worden gebruikt om de prooi te verteren, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van vissen als ze per ongeluk blaasjeskruid eten. Ook kan blaasjeskruid de watercirculatie belemmeren als de planten te dicht op elkaar groeien. Daarom is het belangrijk dat de waterplant regelmatig gesnoeid wordt. Om deze redenen is het voor veel vijver eigenaren aantrekkelijker om voor andere waterplanten te kiezen die dezelfde functies hebben zoals Sarracenia (Trompetbekerplanten) . Deze planten zijn ongeacht welke soort vijver je hebt een goede keuze!

Is het nodig om Blaasjeskruid te snoeien?

Regelmatig snoeien wordt aanbevolen om overwoekering te voorkomen en de watercirculatie te behouden. Blaasjeskruid staat er namelijk om bekend dat het kan gaan woekeren. Deze plant kan tot wel 2 meter in lengte groeien.

Waarvan leeft blaasjeskruid?

Blaasjeskruid is afhankelijk van de vangst van insecten die in het vijverwater terecht zijn gekomen, hier voedt de plant zich mee. Deze drijfplant voedt zich met insecten en haalt verder alle voedingsstoffen uit het vijverwater. Extra voeding geven is niet nodig.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs