Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Vijverplanten planten: Tips voor het planten van waterplanten

Vijverplanten planten

Waterplanten planten in de vijver doe je los of in een mand, plant vijverplanten op de juiste manier om de groei te bevorderen.

Plant op de juiste manier

Waterplanten planten is een klusje dat je nauwkeurig moet doen. Voor een optimale groei én bloei van je waterplanten is het immers belangrijk dat ze op de juiste manier worden geplaatst. Op die manier heb je nog meer plezier van je vijver. Met deze vijf belangrijke tips van Simon zullen jouw vijverplanten gezond gaan groeien en bloeien. Bekijk ook zeker onze handige instructievideo waarin Simon laat zien hoe je een vijvermand vult met waterplanten.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Hoe diep moeten waterplanten staan?

Het komt voor dat mensen de nieuw aangeschafte waterplanten te diep of juist te ondiep plaatsen. Dat is zonde, want in beide gevallen zal de groei niet optimaal zijn. Vijverplanten hebben namelijk een minimale en een maximale plaatsingsdiepte. Als de plantjes te ondiep staan, wordt het te warm voor de planten. Het water kookt als het ware en de planten verschroeien of gaan niet groeien. Plaats je waterplanten te diep dan krijgen ze juist onvoldoende licht en warmte en ontstaat er ook geen groei. Simon tipt: Plaats de planten op de diepte die is aangegeven op de verpakking. Daar, en ook online, staat bij iedere plantsoort precies vermeld wat de minimale en maximale plantdiepte is.

Te weinig waterplanten in de vijver

Voor veel vijversoorten geldt: bezuinig niet op vijverplanten. Simon kan het niet genoeg benadrukken. Staan er namelijk te weinig bij elkaar dan zorgt dit ervoor dat die enkele exemplaren kwetsbaarder zijn. Bovendien zal de watertemperatuur sneller stijgen en worden de plantjes gevoeliger voor temperatuurwisselingen. De kans op algengroei wordt groter naarmate je (te) weinig waterplanten in je vijver hebt staan. Simon tips: Plaats ruim voldoende waterplanten en doe dit altijd in groepen. Op die manier versterken ze elkaar en dat zorgt voor extra bescherming en houvast. Laat je meteen inspireren door onze vele vijverplanten.

Vijverplanten met fontein, filter of pomp

Vele vijvers maken gebruik van een filter of pomp om het water schoon te maken en in beweging te houden. Ook zijn er vijverliefhebbers die hierbij nog een fontein hebben geplaatst. We krijgen vaak vragen van mensen die melden dat de juist geplante vijverplanten toch niet willen groeien. Vaak blijkt dat de betreffende planten te dicht bij de filter, pomp of fontein zijn geplaatst. Dat is de reden dat de waterplantjes niet goed groeien. Simon tipt: Waterplanten hebben rustig water nodig om goed te kunnen groeien. Het water beweegt teveel op de huidige plek zodat plantgroei uitblijft. Je kunt de vijverplanten met vijvermand en al op een andere plek in de vijver plaatsen, of je zet de pomp, filter of fontein zachter of helemaal uit.

Koikarpers of grote vissen in de vijver

Het is een veelgehoord probleem onder houders van koivijvers: de koikarpers of andere grote vissen eten vaak de vijverplanten op. Bovendien woelen ze veel en halen daarmee alles in de vijver, ook de bodem, overhoop Tip: Wacht met het plaatsen van vissen totdat de vijverplanten flink zijn gegroeid. Heb je al vissen in de vijver? Kies in dat geval planten die de vissen niet aantrekkelijk vinden of zet ze op een planteneiland. Nog een optie is om, indien mogelijk, verschillende beplantingszones in de vijver te maken waardoor de vissen niet bij de planten kunnen komen. Bekijk Simons stappenplan voor het aanleggen van een vijver met zones.

Voor een minivijver of terrasvijver

Heb je plantjes gekocht voor je minivijver? Super, maar let op. Want metalen of zwarte bakken vangen enorm veel zon en dus warmte. Doordat er meestal weinig water in een minivijver zit, zal de watertemperatuur snel stijgen zodra het warmer weer wordt. Dit zorgt ervoor dat de waterplanten slecht of niet groeien en ook dat er algen ontstaan. Simon tipt: Kies een plek voor je terrasvijver waar hij niet de hele dag in de volle zon staat. Enkele uren per dag is ook goed. Nog een idee is om een beschermende laag om de bak heen te maken die opwarming tegengaat. Dit kan, samen met een minder zonnige plek, helpen om het water minder snel te laten opwarmen. Je vijverplanten krijgen dan weer de kans te gaan groeien. Lees meer tips over terrasvijvers.
stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe plant je vijverplanten in mandjes?

De meeste vijvers worden gevuld met vijverplanten die in vijvermanden zijn geplaatst. Zo krijgen de wortels kans zich goed te wortelen en hebben ze altijd de juiste voeding dichtbij. In onderstaande instructievideo laat Simon je stap-voor-stap zien hoe je je plantjes optimaal plant zodat je straks volop geniet van het resultaat.

Waterplanten planten met een van onze Vijverplanten pakketten:

  1. Haal de plantstekjes en/of -wortels uit de verpakking en leg ze klaar voor in de vijvermand.
  2. Mix de vijverplantenklei (donkere korrels) en vijverplantengrond door elkaar in een aparte bak en strooi uit in de lege vijvermand.
  3. Plaats de plantstekken op de gewenste plaats met de kiem naar boven (laat deze boven de grond uitsteken) en duw ze voorzichtig onder in de gemixte grond.
  4. Duw op een open plek in de grond het voedingssupplement goed diep en stevig naar beneden. Zorg dat dit geheel bedekt is.
  5. Strooi en verdeel het afdekgrind over de vijvermand. Laat de plantjes ertussenuit piepen.
  6. De vijvermand is klaar om op de bodem van je (mini)vijver geplaatst te worden.
vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs