Vijverplanten planten
Zwanenbloem vijverplant

Vijverplanten planten

Plant je waterplanten op de juiste manier om groei te bevorderen

Waterplanten planten is een klusje dat je nauwkeurig moet doen. Voor een optimale groei én bloei van je waterplanten is het immers belangrijk dat ze op de juiste manier worden geplaatst. De meeste vijverplanten plant je in manden, maar sommige kunnen los in de vijver gegooid worden zoals Hoornblad. Belangrijk is om bij het planten de meegeleverde instructie te volgen, hiernaast houd je rekening met de diepte en plaats waarop je de plant plaatst, het zonlicht dat de plant krijgt, eventuele vissen in de vijver én juiste inrichting van de vijver.

Simon van der Velde

Naast het juist inrichten van de vijvermanden is er meer waar je rekening mee moet houden voor geslaagde plantengroei. Om een gezonde groei van waterplanten te verzekeren, is het belangrijk ze in kalm water te planten, genoeg planten in groepjes te plaatsen voor onderlinge steun en bescherming, ze op de juiste diepte te zetten, en te wachten met het introduceren van vissen tot de platen goed ontwikkeld zijn… Als je dit doet ben je verzekerd van bloeiende planten.

Simon van der VeldeVijverspecialist en waterplantenkweker

Instructie video voor het planten van vijverplanten

  1. Haal de plantstekjes en/of -wortels uit de verpakking en leg ze klaar voor in de vijvermand.
  2. Mix de vijverplantenklei (donkere korrels) en vijverplantengrond door elkaar in een aparte bak en strooi uit in de lege vijvermand.
  3. Plaats de plantstekken op de gewenste plaats met de kiem naar boven (laat deze boven de grond uitsteken) en duw ze voorzichtig onder in de gemixte grond.
  4. Duw op een open plek in de grond het voedingssupplement goed diep en stevig naar beneden. Zorg dat dit geheel bedekt is.
  5. Strooi en verdeel het afdekgrind over de vijvermand. Laat de plantjes ertussenuit piepen.
  6. De vijvermand is klaar om op de bodem van je (mini)vijver geplaatst te worden.

Vergeet je hier geen rekening mee te houden bij het planten van jouw waterplanten?...

Hoe diep moeten waterplanten staan?

Het komt voor dat mensen de nieuw aangeschafte waterplanten te diep of juist te ondiep plaatsen. Dat is zonde, want in beide gevallen zal de groei niet optimaal zijn. Vijverplanten hebben namelijk een minimale en een maximale plaatsingsdiepte. Als de plantjes te ondiep staan, wordt het te warm voor de planten. Het water kookt als het ware en de planten verschroeien of gaan niet groeien. Plaats je waterplanten te diep dan krijgen ze juist onvoldoende licht en warmte en ontstaat er ook geen groei.

Simon tipt:

Plaats de planten op de diepte die is aangegeven op de verpakking. Daar, en ook online, staat bij iedere plantsoort precies vermeld wat de minimale en maximale plantdiepte is.


Te weinig waterplanten in de vijver

Voor veel vijversoorten geldt: bezuinig niet op vijverplanten. Simon kan het niet genoeg benadrukken. Staan er namelijk te weinig bij elkaar dan zorgt dit ervoor dat die enkele exemplaren kwetsbaarder zijn. Bovendien zal de watertemperatuur sneller stijgen en worden de plantjes gevoeliger voor temperatuurwisselingen. De kans op algengroei wordt groter naarmate je (te) weinig waterplanten in je vijver hebt staan.

Simon tips:

Plaats ruim voldoende waterplanten en doe dit altijd in groepen. Op die manier versterken ze elkaar en dat zorgt voor extra bescherming en houvast. Laat je meteen inspireren door onze vele vijverplanten.


Vijverplanten met fontein, filter of pomp

Vele vijvers maken gebruik van een filter of pomp om het water schoon te maken en in beweging te houden. Ook zijn er vijverliefhebbers die hierbij nog een fontein hebben geplaatst. We krijgen vaak vragen van mensen die melden dat de juist geplante vijverplanten toch niet willen groeien. Vaak blijkt dat de betreffende planten te dicht bij de filter, pomp of fontein zijn geplaatst. Dat is de reden dat de waterplantjes niet goed groeien.

Simon tipt:

Waterplanten hebben rustig water nodig om goed te kunnen groeien. Het water beweegt teveel op de huidige plek zodat plantgroei uitblijft. Je kunt de vijverplanten met vijvermand en al op een andere plek in de vijver plaatsen, of je zet de pomp, filter of fontein zachter of helemaal uit.


Koikarpers of grote vissen in de vijver

Het is een veelgehoord probleem onder houders van koivijvers: de koikarpers of andere grote vissen eten vaak de vijverplanten op. Bovendien woelen ze veel en halen daarmee alles in de vijver, ook de bodem, overhoop

Tip:

Wacht met het plaatsen van vissen totdat de vijverplanten flink zijn gegroeid. Heb je al vissen in de vijver? Kies in dat geval planten die de vissen niet aantrekkelijk vinden of zet ze op een planteneiland. Nog een optie is om, indien mogelijk, verschillende beplantingszones in de vijver te maken waardoor de vissen niet bij de planten kunnen komen. Bekijk Simons stappenplan voor het aanleggen van een vijver met zones.


Voor een minivijver of terrasvijver

Heb je plantjes gekocht voor je minivijver? Super, maar let op. Want metalen of zwarte bakken vangen enorm veel zon en dus warmte. Doordat er meestal weinig water in een minivijver zit, zal de watertemperatuur snel stijgen zodra het warmer weer wordt. Dit zorgt ervoor dat de waterplanten slecht of niet groeien en ook dat er algen ontstaan.

Simon tipt:

Kies een plek voor je terrasvijver waar hij niet de hele dag in de volle zon staat. Enkele uren per dag is ook goed. Nog een idee is om een beschermende laag om de bak heen te maken die opwarming tegengaat. Dit kan, samen met een minder zonnige plek, helpen om het water minder snel te laten opwarmen. Je vijverplanten krijgen dan weer de kans te gaan groeien. Lees meer tips over terrasvijvers.

Review Simons vijveradvies boek

Robbert

Mijn vijverplanten staan al prachtig in bloei

Twee jaar geleden begon ik met de aanleg en het beplanten van mijn vijver. Ik had weinig ervaring en dit merkte ik aan het feit dat mijn vijver en de planten erin het niet goed deden. Advies ingewonnen en mijn vijver volgens het stappenplan van vijverspecialist Simon ingericht. Ik heb op advies van vdvelde.com extra planten toegevoegd, een laag substraat op de bodem geplaatst en ik voeg nu elk voorjaar en najaar vijverbacteriën toe. De planten die al in mijn vijver stonden heb ik minder diep neergezet en voilà... Dit jaar geniet ik van een prachtig bloeiende vijver!

Geverifieerde recensie

Dit zeggen onze klanten!

Uitstekend klantbeoordeling vdvelde.com 300+ recenties op

Stappenplan voor gezonde waterplanten

Richt je vijver in volgens ons stappenplan om jouw vijverplanten optimaal te laten groeien en bloeien en ze een lange levensduur te geven.

Veelgestelde vragen over het planten van vijverplanten

Vijveradvies

Het komt voor dat mensen de nieuw aangeschafte waterplanten te diep of juist te ondiep plaatsen. Dat is zonde, want in beide gevallen zal de groei niet optimaal zijn. Vijverplanten hebben namelijk een minimale en een maximale plaatsingsdiepte. Als de plantjes te ondiep staan, wordt het te warm voor de planten. Het water kookt als het ware en de planten verschroeien of gaan niet groeien. Plaats je waterplanten te diep dan krijgen ze juist onvoldoende licht en warmte en ontstaat er ook geen groei. Plaats de planten dus op de diepte die is aangegeven op de verpakking.

Voor veel vijversoorten geldt: bezuinig niet op vijverplanten. Simon kan het niet genoeg benadrukken. Staan er namelijk te weinig bij elkaar dan zorgt dit ervoor dat die enkele exemplaren kwetsbaarder zijn. Bovendien zal de watertemperatuur sneller stijgen en worden de plantjes gevoeliger voor temperatuurwisselingen. De kans op algengroei wordt groter naarmate je (te) weinig waterplanten in je vijver hebt staan. Plaats ruim voldoende waterplanten en doe dit altijd in groepen. Op die manier versterken ze elkaar en dat zorgt voor extra bescherming en houvast. Lees hoe je de vijver juist inricht in ons stappenplan.

Vele vijvers maken gebruik van een filter of pomp om het water schoon te maken en in beweging te houden. Ook zijn er vijverliefhebbers die hierbij nog een fontein hebben geplaatst. We krijgen vaak vragen van mensen die melden dat de juist geplante vijverplanten toch niet willen groeien. Vaak blijkt dat de betreffende planten te dicht bij de filter, pomp of fontein zijn geplaatst. Dat is de reden dat de waterplantjes niet goed groeien. Waterplanten hebben rustig water nodig om goed te kunnen groeien. Het water beweegt teveel op de huidige plek zodat plantgroei uitblijft. Je kunt de vijverplanten met vijvermand en al op een andere plek in de vijver plaatsen, of je zet de pomp, filter of fontein zachter of helemaal uit. Als je dit doet, zorg er dan wel voor dat je vijver is ingericht volgens ons stappenplan zodat het water helder en de waterwaardes in balans blijven.

Het is een veelgehoord probleem onder houders van Koi’s: de koi karpers of andere grote vissen eten vaak de vijverplanten op. Bovendien woelen ze veel en halen daarmee alles in de vijver, ook de bodem, overhoop.

Tip: Wacht met het plaatsen van vissen totdat de vijverplanten flink zijn gegroeid. Heb je al vissen in de vijver? Kies in dat geval planten die de vissen niet aantrekkelijk vinden of zet ze op een planteneiland. Nog een optie is om, indien mogelijk, verschillende beplantingszones in de vijver te maken waardoor de vissen niet bij de planten kunnen komen. Bekijk ons stappenplan voor het inrichten van een koi vijver met waterplanten.

Heb je plantjes gekocht voor je minivijver? Super, maar let op. Want metalen of zwarte bakken vangen enorm veel zon en dus warmte. Doordat er meestal weinig water in een minivijver zit, zal de watertemperatuur snel stijgen zodra het warmer weer wordt. Dit zorgt ervoor dat de waterplanten slecht of niet groeien en ook dat er algen ontstaan. Kies een plek voor je terrasvijver waar hij niet de hele dag in de volle zon staat. Enkele uren per dag is ook goed. Nog een idee is om een beschermende laag om de bak heen te maken die opwarming tegengaat. Dit kan, samen met een minder zonnige plek, helpen om het water minder snel te laten opwarmen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om extra zuurstofplanten toe te voegen die opwarming van het wateroppervlak voorkomen én extra zuurstof toevoegen aan het water.

Advies en tips

zuurstofplanten categorie

Alle zuurstofplanten

vijverplanten

Vijverplanten

Stappenplan

Stappenplan

Vijverplanten

Alles voor een natuurlijke vijver

Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.