Vijvershop

Vijverplanten planten

Hieronder vind je een eenvoudig instructie om jouw vijverplanten te planten, of je nu losse planten, zuurstofplanten of planten in manden gebruikt.

Scrol door of klik voor meer informatie:

planten pluggen

Pluggen planten

Zuurstofplanten

Losse zuurstofplanten

Soorten

Planten in mand

Vijver inrichten stappenplan

Vijver inrichten

Gele Lis - 15 stuks - Losse Pluggen - Iris Pseudacorus
Plantenfilter beplanten

Pluggen planten

  • Losse pluggen worden vaak gebruikt in plantenfilters of moerasfilters.
  • Deze planten plaats je het beste in vijversubstraat.
  • Hoewel ze in manden kunnen, is dit niet noodzakelijk omdat ze sterke wortels hebben.
  • Zorg ervoor dat je ze niet dieper dan 5 tot 10 cm plant voor optimale groei.

Bekijk alle pluggen planten >

Krabbescheer Stratiotes aloides

Losse zuurstofplanten

  • Zuurstofplanten worden meestal in de diepere delen van de vijver geplaatst, waar geen ondiepe zones zijn.
  • Je kunt deze planten direct in de vijver gooien; ze hoeven niet per se in een mand.
  • Sommige soorten, zoals waterpest, hebben vaak een loodje om op hun plek te blijven, maar dit is optioneel.
  • Zorg ervoor dat deze planten op een diepte van minimaal -20 in het water gaan.

Bekijk alle losse zuurstofplanten >

Zwanenbloem – 4 stuks – 1 Vijvermand – Butomus Umbellatus

Planten in mand

  • Bijna alle waterplanten kunnen in een vijvermand worden geplant.
  • Dit geldt voor veel soorten, behalve voor sommige losse zuurstofplanten zoals hoornblad en waterpest.
  • Vul de mand met vijverklei en grond, zet de plant erin, en bedek het geheel met vijvergrind. Plaats de mand op de gewenste plek in de vijver.
  • Tip voor snelle groei: Om de groei te versnellen, plaats je de planten eerst in ondiep water (1-5 cm) voor extra licht en warmte. Zodra ze goed groeien, kun je ze dieper in de vijver zetten.

Bekijk alle vijverplanten >

AQUA SET instructie

Bekijk de onderstaande video voor een stap-voor-stap instructie.

Let op: vanaf september 2024 hoef je geen vijveraarde meer toe te voegen zoals in de video, dankzij ons nieuwe substraataarde wat in de vernieuwde AQUA SET zit.

Instructies

  1. Meng de inhoud van de twee grote zakjes: vijverplantenklei (donkere korrels) en vijvergrondsubstraat (lichte korrels) goed door elkaar in het vijvermandje.
  2. Plaats de planten in het mandje met de kiem naar boven, zodat deze net boven de grond uitsteekt.
  3. Druk het voedingstablet in de gemengde grond, precies in het midden van de mand.
  4. Strooi en verdeel het afdekgrind over het oppervlak van de vijvermand, zodat de plantjes erdoorheen kunnen steken.
  5. De vijvermand is nu klaar om in de vijver geplaatst te worden.

Tip: Zet de vijvermand de eerste 30 dagen op maximaal 5 cm diepte (gemeten vanaf de bovenkant van de mand). Dit zorgt ervoor dat de planten meer licht en warmte krijgen, waardoor ze sneller groeien. Na deze periode kun je de mand verplaatsen naar de maximale diepte die op de verpakking staat aangegeven.

Let op: Dit geldt voor alle vijverplanten: hoe dieper de plant staat, des te langzamer en moeilijker de groei. Alle vijverplanten (op drijvende planten zoals Krabbescheer, Hoornblad en Waterpest na) groeien goed bij een waterdiepte van -5 cm. Het is dus niet nodig om vijverplanten erg diep te plaatsen.

Simon van der Velde

Naast het juist inrichten van de vijvermanden is er meer waar je rekening mee moet houden voor geslaagde plantengroei. Om een gezonde groei van waterplanten te verzekeren, is het belangrijk ze in kalm water te planten, genoeg planten in groepjes te plaatsen voor onderlinge steun en bescherming, ze op de juiste diepte te zetten, en te wachten met het introduceren van vissen tot de platen goed ontwikkeld zijn… Als je dit doet ben je verzekerd van bloeiende planten.

Simon van der VeldeVijverspecialist en waterplantenkweker

5 checks voor goede vijver inrichting

De juiste diepte

Waterplanten zijn geweldig, je kunt ze nooit te veel water geven. Maar je kunt ze wel verdrinken als je ze te diep zet. Let goed op: moerasplanten en waterplanten mogen niet te diep staan, idealiter op -5 cm onder water voor de beste groei. Zuurstofplanten en waterlelies houden juist van meer diepte en mogen niet te ondiep staan, anders drogen ze uit. Check altijd de verpakking en de website voor de juiste plantdiepte.

Te weinig waterplanten

Voldoende waterplanten zijn essentieel voor een gezonde vijver. Te weinig planten maken de vijver kwetsbaar voor temperatuurschommelingen en algengroei. Simon adviseert om altijd in groepen te planten, zodat ze elkaar versterken en beter bestand zijn tegen invloeden van buitenaf.

Plaatsing bij fontein, filter of pomp

Waterplanten gedijen het best in rustig water. Planten dicht bij een filter, pomp of fontein kunnen moeite hebben met groeien door te veel waterbeweging. Verplaats de planten naar een rustiger deel van de vijver of verminder de stroming.

Koikarpers of grote vissen

Koikarpers en andere grote vissen eten vaak vijverplanten op en woelen de bodem om. Wacht met het toevoegen van vissen tot de planten goed zijn gegroeid, kies planten die de vissen niet aantrekkelijk vinden, of gebruik planteneilanden en beplantingszones om de planten te beschermen.

Minivijver of terrasvijver

In kleine vijvers warmt het water snel op, vooral in metalen of zwarte bakken die veel zon vangen. Plaats je terrasvijver op een plek met gedeeltelijke schaduw en overweeg een beschermende laag om de bak heen om oververhitting te voorkomen. Zo krijgen je waterplanten een betere kans om te groeien.

TIP

Als je een diepe vijver hebt of grote vissen die waterplanten opeten, zijn er twee effectieve oplossingen:

Vijverkrat - 3 stuks
Plantenfilter Toren voor Diepe Vijvers - 1.000 L

Vijverkratten

Deze kratten kunnen stevig gestapeld worden en bieden plaats aan maximaal 6 AQUA SETS (19x19x10 cm) per krat, waardoor je een stabiele omgeving voor je planten creëert.

Klei
Waterplanten Eiland - 25 cm + 2 Zuurstofplanten Eilanden

Planteneilanden

Elk drijvend eiland biedt ruimte aan 1 AQUA SET (19x19x10 cm) en kan met ijzerdraad aan andere eilanden gekoppeld worden, zodat je een aanpasbare drijvende structuur voor je planten kunt maken.

3 tips van Simon voor het inrichten van je vijver

Beplantingsplan voor een vijver zonder pomp en filter
  1. Helaas een vaak gemaakte fout: de vijver wordt al gevuld met water terwijl de vijverplanten nog geplaatst moeten worden. Dit maakt het lastig of zelfs onmogelijk om alle plantjes op een goede, stevige plek te zetten. Simon raadt daarom aan allereerst te beginnen met een dunne laag vijversubstraat in een lege vijver, waarna je slechts een klein laagje water in de vijver laat lopen. Je kunt nu met laarzen aan door de vijver stappen om de waterplanten op hun plek in het substraat te plaatsen. Vul daarna aan met substraat. Staat alles goed en stevig? Vul dan pas de hele vijver met water.
  2. Heb je een wat grotere vijver, is het slim om van binnen naar buiten te werken. Je begint dus in de laagst geleden zone en werkt zo stap-voor-stap naar buiten toe. Je eindigt in de meest ondiepe zone (moeraszone).
  3. Let er bij het plaatsen van de waterplanten ook op welke diepte het beste is voor een optimale groei. Dit staat op de verpakking van onze vijverplanten aangegeven. Houd je van veel planten? Plaats dan de mandjes of kratten tegen elkaar aan.

Veelgestelde vragen over het planten van vijverplanten

Vijveradvies

Het komt voor dat mensen de nieuw aangeschafte waterplanten te diep of juist te ondiep plaatsen. Dat is zonde, want in beide gevallen zal de groei niet optimaal zijn. Vijverplanten hebben namelijk een minimale en een maximale plaatsingsdiepte. Als de plantjes te ondiep staan, wordt het te warm voor de planten. Het water kookt als het ware en de planten verschroeien of gaan niet groeien. Plaats je waterplanten te diep dan krijgen ze juist onvoldoende licht en warmte en ontstaat er ook geen groei. Plaats de planten dus op de diepte die is aangegeven op de verpakking.

Voor veel vijversoorten geldt: bezuinig niet op vijverplanten. Simon kan het niet genoeg benadrukken. Staan er namelijk te weinig bij elkaar dan zorgt dit ervoor dat die enkele exemplaren kwetsbaarder zijn. Bovendien zal de watertemperatuur sneller stijgen en worden de plantjes gevoeliger voor temperatuurwisselingen. De kans op algengroei wordt groter naarmate je (te) weinig waterplanten in je vijver hebt staan. Plaats ruim voldoende waterplanten en doe dit altijd in groepen. Op die manier versterken ze elkaar en dat zorgt voor extra bescherming en houvast. Lees hoe je de vijver juist inricht in ons stappenplan.

Vele vijvers maken gebruik van een filter of pomp om het water schoon te maken en in beweging te houden. Ook zijn er vijverliefhebbers die hierbij nog een fontein hebben geplaatst. We krijgen vaak vragen van mensen die melden dat de juist geplante vijverplanten toch niet willen groeien. Vaak blijkt dat de betreffende planten te dicht bij de filter, pomp of fontein zijn geplaatst. Dat is de reden dat de waterplantjes niet goed groeien. Waterplanten hebben rustig water nodig om goed te kunnen groeien. Het water beweegt teveel op de huidige plek zodat plantgroei uitblijft. Je kunt de vijverplanten met vijvermand en al op een andere plek in de vijver plaatsen, of je zet de pomp, filter of fontein zachter of helemaal uit. Als je dit doet, zorg er dan wel voor dat je vijver is ingericht volgens ons stappenplan zodat het water helder en de waterwaardes in balans blijven.

Het is een veelgehoord probleem onder houders van Koi’s: de koi karpers of andere grote vissen eten vaak de vijverplanten op. Bovendien woelen ze veel en halen daarmee alles in de vijver, ook de bodem, overhoop.

Tip: Wacht met het plaatsen van vissen totdat de vijverplanten flink zijn gegroeid. Heb je al vissen in de vijver? Kies in dat geval planten die de vissen niet aantrekkelijk vinden of zet ze op een planteneiland. Nog een optie is om, indien mogelijk, verschillende beplantingszones in de vijver te maken waardoor de vissen niet bij de planten kunnen komen. Bekijk ons stappenplan voor het inrichten van een koi vijver met waterplanten.

We begrijpen dat dit verwarrend kan zijn. In onze teksten geven we bewust iets ondiepere plaatsingsdieptes aan. Dit doen we omdat we merken dat veel mensen de planten vaak te diep plaatsen. Voor de meeste planten geldt een maximale diepte van -20 tot -40 cm, maar we zagen dat sommige klanten planten tot -50 of zelfs -60 cm diep zetten. Dit is te diep en belemmert de groei.

Door in de teksten een ondiepere richtlijn, zoals -20 cm, aan te houden, creëren we een veiligheidsmarge. De afbeeldingen zijn nog niet aangepast aan deze aangepaste richtlijnen, en we werken eraan om dit consistent te maken.

Je kunt jouw planten dus tussen -1 cm en -40 cm diep plaatsen. Over het algemeen geldt: hoe minder diep de planten staan, hoe sneller ze groeien en bloeien tijdens het seizoen.

Heb je hier nog vragen over? Laat het ons gerust weten! 😊