Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Vijverfolie: EPDM-vijverfolie (rubberfolie) of PVC-vijverfolie

Vijverfolie

Vijverfolie, de keuze tussen EPDM-vijverfolie of PVC-vijverfolie is een belangrijke, beiden hebben voordelen maar één is de beste.

Wat is de beste folie voor de vijver?

EPDM-vijverfolie wordt vaak beschouwd als de meest aanbevolen keuze voor het creëren van een vijver vanwege zijn duurzaamheid en sterkte. Dit type rubberfolie is niet alleen eenvoudig in gebruik, maar heeft ook een levensduur die gemiddeld driemaal langer is dan die van PVC-vijverfolie. Hierdoor kunt u er vele jaren van genieten.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Alles over vijverfolie

Vijverfolie is een speciale kunststof folie die wordt gebruikt om een vijver te maken of te bekleden. Het is gemaakt van flexibele materialen zoals PVC, HDPE of EPDM en is verkrijgbaar in verschillende maten en diktes. Vijverfolie wordt gebruikt om een waterdichte barrière te creëren tussen de vijver en de omringende grond, waardoor het water in de vijver blijft. Het kan worden gebruikt om verschillende soorten vijvers te maken, zoals natuurlijke vijvers, spiegelvijvers, koi vijvers en watervallen. Vijverfolie is een populaire keuze voor vijverbouwers vanwege de flexibiliteit en duurzaamheid. Het kan eenvoudig worden aangepast aan de gewenste grootte en vorm van de vijver en kan weerstaan aan verschillende weersomstandigheden. Bovendien is vijverfolie relatief eenvoudig te installeren en gaat het jarenlang mee.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe dik moet folie zijn voor de vijver?

Zowel PVC- als EPDM-vijverfolie zijn verkrijgbaar in diverse diktes. PVC-vijverfolie varieert van 0,5 tot 1,5 mm. Voor kleinere vijvers adviseren we een minimale dikte van 0,8 mm. Voor grotere constructies, zoals zwemvijvers, is een dikte van 1,5 mm PVC-folie aanbevolen.

Wat kost vijverfolie per m2?

De kosten van vijverfolie kunnen sterk variëren op basis van diverse factoren, zoals het materiaal van de folie, de dikte en het merk. PVC vijverfolie: de goedkopere optie, kan variëren tussen €1 en €5 per m². EPDM vijverfolie: vaak duurder vanwege de superieure kwaliteit en duurzaamheid, kan variëren tussen €5 en €15 per m² (of zelfs meer, afhankelijk van het merk en de dikte).

Hoe breng ik vijverfolie aan?

Stap 1: Grootte vijver bepalen

Bepaal eerst de gewenste grootte en vorm van je vijver. Koop vervolgens een geschikte hoeveelheid vijverfolie. Neem liever te veel dan te weinig folie.

Stap 2: Gat graven

Graaf het gat voor de vijver uit en zorg dat de grond egaal en stevig is. Probeer de randen zo recht mogelijk te maken voor een eenvoudigere plaatsing van de folie.

Stap 3: Bescherming laag aanbrengen

Verspreid een laag vijveraarde over de bodem. Dit beschermt de vijverfolie tegen scherpe objecten en wortels. Bovendien helpt het eventuele oneffenheden in de bodem te compenseren.

Stap 4: Vijverfolie berekenen

Plaats de vijverfolie voorzichtig in het uitgegraven gat en zorg ervoor dat het zowel de bodem als de zijkanten bedekt. Laat aan de randen extra folie overhangen om deze later goed af te kunnen werken.

Stap 5: Vijverfolie lijmen

Lijm de vijverfolie door eerst de te verbinden oppervlakken grondig schoon en droog te maken, breng vervolgens speciale vijverfolielijm gelijkmatig aan, en druk de stukken stevig tegen elkaar tot de lijm volledig is uitgehard.

Stap 6: Substraat aanbrengen en vijver vullen

Voeg eerst het vijversubstraat toe aan de bodem. Begin vervolgens met het langzaam vullen van de vijver met water. Hierdoor vormt de folie zich naar de bodem en zijkanten. Verdeel de folie tijdens het vullen gelijkmatig om vouwen en plooien te minimaliseren.

Stap 7: Overtollige folie verwijderen

Snijd het overbodige deel van de folie weg, maar zorg ervoor dat er genoeg folie overblijft om de randen mooi af te werken. Vouw de resterende folie over de randen van de vijver en plaats er zware stenen op om het op zijn plek te houden.

Stap 8: Afwerking en inrichting

Voltooi de vijver door deze in te richten met diverse waterplanten en vijverbacteriën. Vul indien nodig het water bij tot het gewenste niveau is bereikt.

Wat kost EPDM vijverfolie per m2?

De gemiddelde prijs voor EPDM vijverfolie per vierkante meter bedraagt €14,95. Dit geldt specifiek voor EPDM Rubber Vijverfolie met een dikte van 1,0 mm en een breedte van 4,27 meter. Het is belangrijk op te merken dat prijzen voor EPDM vijverfolie kunnen variëren afhankelijk van de leverancier, de kwaliteit en de specifieke kenmerken van de folie. Het is daarom verstandig om prijzen te vergelijken en te overwegen wat het beste past bij de vereisten van uw vijverproject.

EPDM vijverfolie (Rubberfolie)

EPDM, een acroniem voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, is een synthetische rubber die befaamd is om zijn uitmuntende waterdichtheid en lange levensduur. Dit materiaal kenmerkt zich door zijn flexibiliteit, weerstand tegen UV-straling en duurzaamheid tegen alle weertypes. Het is bijzonder geschikt voor vijvers omdat het eenvoudig is aan te passen aan de specifieke grootte en vorm die je in gedachten hebt. Bovendien is het veilig voor zowel waterplanten als vijverbewoners. In vergelijking met materialen zoals PVC heeft EPDM-folie voordelen zoals een hogere duurzaamheid en weerstand tegen beschadiging.

Kenmerken van EPDM-vijverfolie:

  • Heeft een levensduur van minstens 30 jaar
  • Zeer elastisch en daardoor makkelijk aan te passen, vooral in hoeken
  • Bestand tegen UV-straling en ozon
  • Biedt weerstand tegen de groei van plantenwortels

PVC Vijverfolie

PVC-folie is een waterdichte bekleding vervaardigd uit polyvinylchloride. Deze folie is flexibel, relatief gemakkelijk te leggen en biedt een kostenbesparend alternatief voor andere soorten vijverfolies. Ondanks dat het UV-bestendig is en zich naar vele vormen laat modelleren, kent PVC een kortere levensduur in vergelijking met EPDM-folie.

Kenmerken van PVC-vijverfolie:

  • Na ongeveer 10 jaar aan vervanging toe
  • Kan wat stug aanvoelen tijdens plaatsing, vooral bij lage temperaturen
  • Kan op den duur verharden of beschadigd raken door UV-straling en ozon
  • Zonder beschermend onderdoek kunnen plantenwortels er doorheen groeien

Waar bestaat vijverfolie uit?

Vijverfolie is een speciaal type kunststof folie, vervaardigd uit flexibele materialen zoals PVC, HDPE of EPDM. Het is ontworpen om vijvers waterdicht te maken, waardoor het water behouden blijft binnen de vijverranden. Dankzij de flexibiliteit en duurzaamheid van vijverfolie is het een favoriete keuze voor vijverbouwers en kan het op maat worden gesneden om te voldoen aan specifieke grootte- en vormvereisten.

Voordelen van een vijver met vijverfolie

Flexibiliteit in vorm en grootte:

Vijverfolie is flexibel en kan worden aangepast aan vrijwel elke gewenste vorm en grootte van de vijver. Dit geeft u de vrijheid om een vijver te creëren die perfect bij uw tuin past.

Betere groei van vijverplanten door vijverfolie:

Planten floreren doorgaans beter in een vijver die is aangelegd met vijverfolie in vergelijking met een voorgevormde vijverbak. De flexibiliteit van vijverfolie zorgt voor een grotere variëteit en ruimte voor diverse vijverplanten. Het draagt bij aan een beschermde omgeving vrij van onkruid en bevordert een gezond watermilieu, wat resulteert in weelderige plantengroei. In tegenstelling hiermee bieden voorgevormde vijverbakken vaak minder flexibiliteit en ruimte, waardoor planten minder groeikansen hebben.

Duurzaamheid:

Hoogwaardige vijverfolie, zoals EPDM, is duurzaam en bestand tegen slijtage, UV-straling en extreme weersomstandigheden, wat resulteert in een lange levensduur van de vijver.

Waarom zou ik kiezen voor vijverfolie voor mijn vijverproject?

Vijverfolie is ideaal voor een reeks vijver typen, waaronder natuurlijke vijvers, spiegelvijvers, Koi-vijvers en watervallen. Niet alleen biedt het een betrouwbare waterdichte barrière, maar het is ook bestand tegen verschillende weersomstandigheden, eenvoudig te installeren en gaat jarenlang mee. De flexibiliteit ervan maakt het gemakkelijk aan te passen aan elk gewenst ontwerp.

Vijverfolie repareren

Om vijverfolie te repareren, begin je met het schoonmaken van het beschadigde gebied om vuil en algen te verwijderen, en droog je het oppervlak volledig. Snijd vervolgens een stuk reparatiefolie of -patch die groot genoeg is om de scheur of het gat ruim te bedekken, en breng een speciale vijverfolielijm aan op zowel de patch als het beschadigde gebied. Druk de patch stevig op zijn plaats en zorg ervoor dat alle randen goed verzegeld zijn, en laat de lijm volledig uitharden volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs