Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Zonnebaarzen, Lepomis gibbosus: Waarom ze verboden zijn

Zonnebaars in hand water

Zonnebaarzen, Lepomis gibbosus, de invasieve zoetwatervis die sinds 2019 is doordat zonnebaarzen de fauna in wateren ernstig verstoord.

Wat zijn de eigenschappen van een Zonnebaars?

De zonnebaars was een nuttige toevoeging aan een vijver, omdat deze vissoort helpt om de vijver in balans te houden. Zonnebaarzen eten bijvoorbeeld algen zoals draadalgen en zweefalgen, waardoor de groei hiervan wordt beperkt en de waterkwaliteit verbetert. Bovendien eten ze insecten en kleine vijverdieren die in de vijver leven, waardoor ze helpen om de populatie van deze dieren en de biodiversiteit in balans te houden. Daarnaast kunnen zonnebaarzen parasieten opeten die in de vijver leven, waardoor de vijver en de vijverplanten hierin beschermd worden tegen ziektes. Het is echter belangrijk om nooit twee zonnebaarzen bij elkaar in dezelfde vijver te plaatsen, omdat ze erg territoriaal zijn en elkaar kunnen zien als concurrenten voor hun eigen leefgebied. Dit kan leiden tot conflicten tussen de vissen, waarbij ze elkaar kunnen verwonden. Houd daarom slechts één zonnebaars per vijver en geniet van de vele voordelen die deze vis kan bieden voor een gezonde en evenwichtige vijver.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Hoe groot kunnen zonnebaarzen worden?

Een zonnebaars kan tot 20 centimeter lang worden, dit is alleen wel afhankelijk van zijn leefomgeving. Wanneer de zonnebaars onvoldoende ruimte heeft om rond te zwemmen dan wordt hij minder groot. Zonnebaarzen zijn vissen met een hoog lichaam in verhouding met hun lengte. Opvallend aan de zonnebaars is het gevlekte patroon dat zij op hun schubben hebben, verder zijn ze bruinachtig van kleur met hier en daar felle blauwe en groene kleuren. Dit maakt de vissen bijzonder om te zien.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Alles over Zonnebaarzen

Zonnebaarzen (Lepomis gibbosus) zijn kleine, kleurrijke vissen afkomstig uit Noord-Amerika. Ze zijn populair vanwege hun levendige kleuren en actieve gedrag, wat ze aantrekkelijk maakt voor aquarianen en vijvereigenaren. Hier zijn enkele belangrijke punten over zonnebaarzen:

  • Uiterlijk: Ze hebben een kenmerkende oranje, blauwe en gele kleuring, vooral tijdens de paaitijd. Volwassen exemplaren kunnen een lengte van ongeveer 15 tot 20 cm bereiken.
  • Gedrag: Zonnebaarzen zijn over het algemeen agressief en territoriaal, vooral tijdens het broedseizoen. Ze kunnen kleinere vissen lastigvallen in een aquarium of vijver.
  • Dieet: Ze zijn omnivoor en eten een verscheidenheid aan voedsel, waaronder insecten, kleine vissen en plantaardig materiaal.
  • Voortplanting: Ze zijn nestbouwers en verdedigen hun broedplaatsen fel tegen indringers.
  • Invasieve soort: Hoewel ze oorspronkelijk uit Noord-Amerika komen, zijn zonnebaarzen in veel delen van de wereld geïntroduceerd. Door hun agressieve aard en snelle voortplanting kunnen ze inheemse soorten verdringen en lokale ecosystemen verstoren.
  • Wettelijke beperkingen: Vanwege hun invasieve karakter zijn zonnebaarzen in sommige landen, waaronder Nederland sinds 2019, verboden. Dit verbod is er om de lokale flora en fauna in wateren te beschermen.
  • Alternatieven: Voor diegenen die op zoek zijn naar een kleurrijke vis voor hun vijver of aquarium, zijn er tal van andere vissen beschikbaar die niet invasief zijn en een minder schadelijke impact hebben op lokale ecosystemen.

Het is essentieel om altijd verantwoordelijk te handelen bij het kiezen van vissen voor een aquarium of vijver en ervoor te zorgen dat je je houdt aan de lokale wet- en regelgeving met betrekking tot het houden en vrijlaten van dieren.

Waarom wordt zonnebaars niet meer verkocht?

Deze vissoort, erkend als invasieve exoot, vormt een significant gevaar voor het aquatische leven in wateren. Als roofzuchtige vissen jagen zonnebaarzen actief op andere vissen, waardoor ze het evenwicht in het ecosysteem verstoren en inheemse soorten bedreigen. Dit heeft geleid tot wettelijke beperkingen op hun handel om de biodiversiteit van onze wateren te beschermen.

Wat te doen als je een Zonnebaars vangt?

Als je een zonnebaars tegenkomt of vangt, is het belangrijk om deze op een humane manier te doden, gezien de schadelijke impact van deze invasieve exoot op lokale ecosystemen. Voor meer informatie over de zonnebaars en de gevolgen van zijn aanwezigheid kun je terecht op de Wikipedia-pagina over zonnebaarzen. Om te begrijpen waarom de zonnebaars op de zwarte lijst staat, zijn er diverse bronnen en websites beschikbaar die licht werpen op dit onderwerp.

Mag ik mijn Zonnebaars houden als ik hem gekocht heb voordat hij verboden werd?

Het antwoord hierop is heel simpel: Ja dat mag. De zonnebaars is vanaf het jaar 2019 verboden, hij is dus niet meer verkrijgbaar in winkels of online. Maar wanneer je al in bezit was van een zonnebaars voordat er een verbod kwam op deze vissen dan zou het natuurlijk niet logisch zijn om hem weg te moeten doen, dit hoeft dan dus ook niet. Het is niet de bedoeling om de vissoort zichzelf voort te laten planten.

Hoe heeft de zonnebaars zich door Europa kunnen verspreiden?

De zonnebaars is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika, ooit is hij uitgezet in de wateren van de Benelux waarna hij zich snel voortgeplant heeft en de vissoort zich zo door heel Europa heeft kunnen uitbreiden.

Waarom zijn zonnebaarzen invasieve vissoorten?

Doordat zonnebaarzen territoriale jagers vissen zijn kunnen ze niet overweg met andere vissen en komt het helaas vaak voor dat zij andere vissen tot hun prooi maken. Dit zorgt ervoor dat de fauna structuur in gevaar komt indien deze vissen hun gang mogen blijven gaan.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs