Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Windes, Leuciscus idus: Karperachtige zoetwatervis

Winde

Windes, Leuciscus idus, een karperachtige zoetwatervis die voorkomt in verschillende soorten: de zilverwinde, blauwe winde en goud winde.

Alles over de Windes

De winde, wetenschappelijk bekend als Leuciscus idus, is een sierlijke zilverachtige vis die graag in scholen zwemt. Voor een harmonieuze leefomgeving is het raadzaam om minimaal een groep van 6 windes te houden. Met een gemiddelde lengte van 30-40 centimeter is de winde een opvallend lid van de vijvergemeenschap. Zijn gestroomlijnde lichaam stelt hem in staat om zich vlot door het water te bewegen, zowel bij het zoeken naar voedsel als bij het ontwijken van roofdieren. Ondanks zijn grotere formaat, zorgt de glinsterende zilveren tint van de winde ervoor dat hij een opvallende verschijning is in elke vijver.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

De ideale vijver voor de Windes in Nederland

De winde is een sierlijke, zilverkleurige vis die vaak in Nederlandse wateren voorkomt en een aanwinst is voor vijvers vanwege zijn opvallende uiterlijk en levendige gedrag. Als u overweegt windes in uw vijver te introduceren, zijn hier enkele aanbevelingen om een ideale leefomgeving voor hen te creëren:

  • Voldoende Ruimte: Windes kunnen een lengte van 30-40 cm bereiken, dus zorg voor een vijver van voldoende grootte zodat ze zich vrij kunnen bewegen.
  • Zuurstofplanten: Windes geven de voorkeur aan helder, schoon water. Zorg er dus voor dat er ruimvoldoende zuurstofplanten in de vijver aanwezig zijn en dat je vijver juist is ingericht.
  • Beplanting: Planten bieden beschutting, helpen bij de zuivering van het water en zijn een bron van natuurlijk voedsel. Enkele goede planten voor windes zijn waterlelies, hoornblad en waterpest.
  • Diepte: Het is aan te raden om zowel ondiepe als diepere gedeeltes in de vijver te hebben. Diepere delen bieden bescherming tegen extreme weersomstandigheden, terwijl ondiepe gebieden gunstig zijn voor het voeden en zonnebaden.
  • Beschutting: Net als andere vissen, hebben windes schuilplaatsen nodig om zich veilig te voelen. Grote stenen, waterplanten of speciale visonderkomens kunnen deze beschutting bieden.
  • Voeding: Terwijl windes veel natuurlijk voedsel uit de vijver zullen halen, waaronder insecten en algen, is aanvullende voeding noodzakelijk om een evenwichtige voeding te garanderen.
  • Bescherming tegen Roofdieren: Bescherm uw windes tegen roofdieren zoals reigers en katten. Dit kan worden gedaan door netten te gebruiken of door natuurlijke barrières zoals dichte plantengroei te creëren.
  • Gezelschap: Windes zijn sociale vissen die het liefst in groepen zwemmen. Het wordt aanbevolen om ze in scholen van minstens 6 of meer te houden.
stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Hoe overwintert een Winde in de vijver?

Een winde past zich in de winter aan de koudere temperaturen aan door zijn activiteitsniveau te verminderen. Hier zijn enkele aspecten van hoe een winde overwintert in een vijver:

  • Minder Actief: In koudere temperaturen vertragen de metabolisme en activiteit van de winde. Ze worden minder actief en brengen het grootste deel van hun tijd door op de bodem van de vijver.
  • Diepere Delen van de Vijver: Windes trekken zich terug in de diepere delen van de vijver waar het water minder koud is dan aan het oppervlak. Het is dus essentieel om ervoor te zorgen dat uw vijver een diep genoeg gedeelte heeft zodat de vissen zich daar kunnen ophouden.
  • Minder Voeden: Aangezien hun metabolisme vertraagt, hebben windes minder voedsel nodig tijdens de wintermaanden. Het is belangrijk om de voerfrequentie en -hoeveelheid dienovereenkomstig aan te passen.
  • Zuurstof: Hoewel de behoefte aan zuurstof afneemt door hun verminderde activiteit, is het toch cruciaal om ervoor te zorgen dat de vijver voldoende zuurstof bevat. Een deel van de vijver openhouden (i.e., ijsvrij) is essentieel in strenge winters om gasuitwisseling mogelijk te maken.
  • Bescherming tegen Bevriezing: Als u in een gebied woont waar vijvers volledig kunnen bevriezen, is het belangrijk om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat er altijd een deel van de vijver open blijft. Dit kan worden bereikt met een luchtpomp, vijververwarmer of door regelmatig een deel van het ijs te breken (zonder de vissen te storen).
  • Gezond Water: Net als in andere seizoenen, is het in de winter van belang om de waterkwaliteit op peil te houden. Regelmatige controles op de waterparameters zijn essentieel.

Waar herken je de winde aan?

Windes hebben een gestroomlijnd, langwerpig lichaam dat hen in staat stelt om snel door het water te schieten. Ondanks hun imposante formaat wegen deze slanke schoonheden gemiddeld slechts 2,2 kilogram – een echt lichtgewicht! Hun zilverkleurige schubben zijn een lust voor het oog en naarmate ze ouder worden, krijgen ze een prachtige mix van donkergrijs, groen en bruin. Hoewel windes kleine vinnen en een kleine bek hebben, weerhoudt dat hen er niet van om zich snel en behendig door het water voort te bewegen. Het zijn ware snelheidsduivels onder de vissen! Hun gestroomlijnde lichaam en snelheid maken hen ook een gewilde prooi voor sportvissers die op zoek zijn naar een uitdagende vangst.

Wat zijn de kosten voor een winde?

Windes zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, variërend van 1 tot 20 euro per vis. De prijs kan afhankelijk zijn van de specifieke soort die je wilt aanschaffen. Zo zijn Goudwindes bijvoorbeeld iets duurder dan Zilverwindes, omdat de kleuren van een Goudwinde over het algemeen populairder zijn dan die van een Zilverwinde. Natuurlijk betaal je ook voor het voer van de winde, want naast dat muggenlarven, muggen en wormen op hun menu staan, moeten ze ook bijgevoerd worden met goed uitgebalanceerd visvoer zodat de vissen voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen.

Hoe oud kan een winde worden?

De levensduur van een zilverwinde vis is gemiddeld 15 tot 20 jaar. Het is aanbevolen om ze in groepen van minimaal vijf stuks te houden omdat ze echte school vissen zijn. In tegenstelling tot de goudvis, die zich op de bodem ophoudt, is de zilverwinde een vis die zich aan het wateroppervlak bevindt, wat hem opvallend maakt.

Hoeveel windes kan ik in mijn vijver houden?

Een groep van minimaal vijf en maximaal 20 zilverwinde vissen laat het typische gedrag van deze vis het best tot zijn recht komen. Bij het houden van zilverwinde vissen is het belangrijk om ze in een groep van minimaal vijf te plaatsen en niet meer dan vijf vissen per kubieke meter water te houden.

Waarom springen windes uit de vijver?

Volwassen blauw windes kunnen wel 50 centimeter lang worden en staan bekend om hun indrukwekkende springvermogen – ze kunnen soms wel uit het water springen! Dit doen ze omdat ze jagen op insecten die boven het wateroppervlak vliegen. Het is een prachtig gezicht om deze behendige en kleurrijke vissen in actie te zien.

Welke soorten windes zijn er?

Windes zijn alom bekend als geliefde vijvervissen, maar wist je dat er nog drie andere soorten zijn die de moeite waard zijn om te leren kennen?

  • Blauwe winde: Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de blauwe winde vis een prachtige blauwe kleur. Volwassen blauw windes kunnen wel 50 centimeter lang worden en staan bekend om hun indrukwekkende springvermogen – ze kunnen soms wel uit het water springen! Dit doen ze omdat ze jagen op insecten die boven het wateroppervlak vliegen. Het is een prachtig gezicht om deze behendige en kleurrijke vissen in actie te zien.
  • Goudwinde: Een andere soort die het vermelden waard is, is de Goudwinde, ook wel bekend als Leuciscus Idus Melanotus. Deze oranje gekleurde vissen zijn van nature erg actief en jagen op insecten die in het vijverwater terechtkomen. Je kunt ze meestal vinden in de bovenste laag van de vijver, waar ze dartelen en spelen in het zonlicht. Goudwindes kunnen behoorlijk groot worden, soms wel tussen de 60 en 80 centimeter lang! Dit maakt ze tot echte blikvangers in je vijver. Voortplanting van goudwindes kan snel gaan, dus als je goudwindes gaat kopen, koop er dan niet te veel in één keer. Let er ook op dat je windes actief blijven zwemmen, als ze dit niet doen kan het dat de goudwindes ziek zijn.
  • Zilverwinde: Als je op zoek bent naar een mooie en levendige vis om toe te voegen aan je aquarium of vijver, overweeg dan de Zilverwinde. Deze zilverkleurige zoetwatervis behoort tot de familie van karperachtige vissen en kan tussen de 25 en 50 centimeter lang worden. Zilverwindes zijn van nature schichtig en snel. Ze zwemmen met gemak door het water en zorgen voor een prachtig schouwspel voor wie ze graag observeert. Hoewel ze vaak gehouden worden in een aquarium, kunnen ze ook uitstekend gedijen in een vijver. Het is belangrijk om ze voldoende ruimte te geven om te bewegen en te zorgen voor een goede waterkwaliteit. Met de juiste zorg en aandacht kunnen deze fascinerende vissen jarenlang bijdragen aan de schoonheid van je vijver of aquarium.

Mini vijverset - Rood

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs