
Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.
Waterlelies | Welke grote of kleine water lelie kies ik voor in mijn vijver?
Geen vijver is compleet zonder een waterlelie. Het is een van de populairste en meest in het oog springende waterplanten vanwege het mooie uiterlijk van de vijverplant. Water lelies zijn er in vele soorten, maten Ʃn kleuren zoals: roze, zachtgeel, wit of donkerrode. Benieuwd geworden naar de waterlelie? Lees dan snel verder!
Bekijk onze top 10 winterharde waterlelies voor in de vijver ā>
Alles over waterlelies
- Wat voor waterplant is de waterlelie?
- Wat is de functie van een waterlelie?
- Welke soorten waterlelies bestaan er?
- Voor elke vijvergrootte een waterlelie
- Mini waterlelie voor terrasvijver
- Hoe en wanneer plant je een waterlelie?
- Hoe verzorg je een waterlelie?
- Hoe vaak staat een waterlelie in bloei?
Wat voor waterplant is de waterlelie?
Een waterlelie is een type waterplant dat behoort tot de familie Nymphaeaceae. Het is een vaste plant die groeit in ondiep, stilstaand water en wortelt in de bodem van de vijver of het meer. De bladeren van de waterlelie drijven op het wateroppervlak en zijn vaak groot en rond van vorm. De bloemen van de waterlelie zijn groot en kleurrijk en worden gedragen door lange stelen die uit de bladeren groeien. Waterlelies worden vaak gekweekt als decoratieve planten in allerlei soorten vijvers en waterpartijen.
Wat is de functie van een waterlelie?
Behalve de sierlijke uitstraling die een waterlelie geeft aan je vijver, is het ook een heel nuttige waterplant. Het waterlelieblad bedekt het oppervlak van het water en houdt op die manier de zon en dus ook de warmte tegen. Hierdoor warmt het water minder snel op en dat zorgt ervoor dat er minder algengroei zal ontstaan. Ook halen waterlelies voeding uit het water waardoor de kans op het ontstaan van wateralgen kleiner is. Bovendien is het blad nuttig voor vijverdieren, want insecten als bijen, libellen en waterjuffers vinden er een plek om water te kunnen drinken, en kikkers warmen graag op in het zonnetje op zoān groot waterlelieblad. Onder water bieden de bladeren een fijne schuilplek voor bijvoorbeeld vijvervissen, mocht er gevaar dreigen van buiten de vijver.
Grote waterlelies (Nymphaea)
Welke soorten waterlelies bestaan er?
Er zijn meer dan 50 verschillende soorten waterlelies, verdeeld over verschillende geslachten zoals Nymphaea, Victoria en Euryale. Deze soorten variƫren in kleur, grootte en bloeitijd. De waterlelies die wij: Waterplantenkwekerij van der Velde Waterplanten verkopen zijn de grote waterlelie en de dwerg waterlelie. Deze waterlelies verkopen wij in verschillende kleuren en getalen, je kan zelfs een compleet waterlelie veld kopen bij ons, dan is jouw vijver in een klap gevuld!
Dwergwaterlelies (Nymphaea Pygmaea)
Voor elke vijvergrootte een waterlelie
Vijvers zijn er in vele soorten en maten. De een heeft een minivijver, de ander een enorme natuurvijver. Gelukkig bestaan er veel waterlelies zodat er voor elke vijver wel een passende is te vinden. De juiste waterlelie kiezen is eigenlijk heel eenvoudig. We kijken daarbij naar het aantal liters water in de vijver. Heb je een grote vijver van meer dan 1000 liter water, dan kun je het beste voor een grote waterlelie gaan. Vijverspecialist Simon adviseert om grote waterlelies op minimaal -20 cm en maximaal -100 cm diep te plaatsen. Plaats minstens ƩƩn waterlelie per 500 tot 3000 liter water voor een goede werking en fraai uitzicht. Van de grote waterlelies zijn de witte en rode waterlelie het sterkst. Deze zullen over het algemeen ook sneller groeien.
Miniwaterlelie voor terrasvijver
Heb je een heel kleine vijver van minder dan 1000 liter water? Dan kies je voor een dwergwaterlelie. Heel kleine vijvers worden ook wel minivijvers of terrasvijvers genoemd. Een miniwaterlelie is letterlijk klein van stuk en krijgt dus ook minder lange bladstelen en bloemen. Je plant ze dan ook minder diep onder water dan de grote waterlelie. Een dwergwaterlelie plaats je op minimaal -20 cm en maximaal -40 cm diep. We hebben diverse kleuren in ons assortiment opgenomen.
Dwergwaterlelie sets
Hoe en wanneer plant je een waterlelie?
Waterlelies worden aangeboden als rhizoom, waaruit bladstelen en wortels groeien, en het is belangrijk om ze in een platte vijvermand te plaatsen zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Ons assortiment waterlelies wordt geleverd als volwassen waterlelierhizoom, die zijn opgekweekt in onze kwekerij en in winterslaap zijn gebracht voor een sterkere en gezondere groei. Elke waterlelie wordt geleverd met een professionele vijvermand, speciale vijverplantenklei, waterplantenvoeding, afdekgrind en een uitgebreide instructie voor het planten. Waterlelies kunnen het hele jaar door geplant worden, maar het wordt aangeraden om dit in mei of juni te doen voor optimale groei in de zomer. Onze waterlelies zijn winterhard en worden geleverd met honderd procent groei- en bloeigarantie. Kies voor een eyecatcher of voeg kleur toe aan je grote vijver met een van onze waterlelies!
Hoe verzorg je een waterlelie?
Waterlelies voor diepe en ondiepe vijvers brengen veel bladeren met zich mee. De drijvende bladeren vormen een mooi groen dek over de vijver en zorgen voor schaduw en een schuilplaats voor vissen. Door de bladeren goed in de gaten te houden, houd je de conditie van de plant in de gaten. Ook weet je dan wanneer het tijd is om waterlelies en miniwaterlelies te gaan snoeien. Heeft jouw miniwaterlelie of witte waterlelie rottende bladeren of is het aangevreten? Dan is het tijd om ze te gaan snoeien, zodat de vijver schoon blijft en de lelies gezond. Doordat de leliekever je waterlelies bezoekt, zal je naast aangevreten bladeren ook larven onder de bladeren hebben. Als deze uitkomen, zijn er nog meer insecten die het blad aanvreten. Dit herken je aan de gaten in het blad en aan bruin, afgestorven blad. Verwijder het waterlelieblad door de steel ongeveer -20 cm onder de wateroppervlakte af te snijden. Waterlelies snoeien is belangrijk om de vijver goed te onderhouden en kun je doen voordat de winterperiode begint. Door bladeren af te knippen in plaats van los te trekken, voorkom je dat wortels een rottende plek krijgen waar ze aan dood kunnen gaan. Snoeien doe je op dus wanneer er rottende bladeren zichtbaar zijn, of wanneer er bladeren aangevreten zijn door slakken en insecten.
Hoe vaak staat een waterlelie in bloei?
Waterlelies worden in het voorjaar in de vijver geplaatst, de planten hebben dan ongeveer 2 weken tot een maand de tijd nodig om tot bloei te komen. De waterplant bloeit van ongeveer mei tot en met september en zal dan een prachtige, gekleurde bloem krijgen waar je het hele seizoen van kunt genieten. Het meest bevorderlijk voor de groei van de lelie is een zonnige plek waar de plant ongeveer 5 uur zonlicht per dag krijgt, maar ook zonder zoveel zonlicht zal de plant tot bloei komen! Waterdieren zoals kikkers of padden gebruiken de waterlelie vaak als schuilplaats, dit maakt de lelie extra leuk om naar te kijken.
Veelgestelde vragen over waterlelies
Onze grote waterlelies koop je voor slechts 14,95,-. Voor deze prijs krijg je 3 waterlelies. Onze dwergwaterlelies koop je voor slechts 19,95, voor deze prijs krijg je 5 lelies. Allebei zijn inclusief vijvermandje, speciale vijverplanten klei, afdekgrind en waterplanten voeding.
Waterlelies koop je bij waterplantenkwekerij van der Velde Waterplanten. Wij kweken al onze waterplanten in eigen kwekerij en wij garanderen altijd 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde
Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?
Simons Vijveradvies Boek
⢠Kies je taal van het boek
⢠Compleet vijverhandboek
⢠100+ pagina’s van aanleg tot onderhoud
Losse Zuurstofplanten Set
⢠Voor 500 – 1.000 liter water
⢠16 planten
⢠Plaatsing: los in het water
Bacta Clear VijverbacteriĆ«n ā 1 liter
⢠Voor 1.000 tot 20.000 L
⢠100% eco: helder water
⢠Veilig voor mens, plant & dier
Witte Waterlelie - Nymphaea Albatros
⢠Grote waterlelie
⢠Volgroeide hoogte: 10 cm
⢠Plaatsing: -10 tot -100 cm
Compleet Vijverpakket - Klein - Rood
⢠Voor 500 – 1.000 L
⢠19 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Vijversubstraat - 40 liter
⢠40 L dekt 1 m² ℠10 cm
⢠Poreus voor wortelgroei
⢠Helder water filter
Mini Waterlelie - Rood - Nymphaea Pygmaea Rubra
⢠Kleine waterlelie
⢠Volgroeide hoogte: 5 cm
⢠Plaatsing: -10 tot -40 cm
Compleet Vijverpakket - Medium
⢠Voor 1.500 – 2.000 L
⢠36 planten + extra’s
⢠Plaatsing: -0 tot -100 cm
Plantenfilter Pakket - Medium
⢠Voor 3 – 4 m²
⢠64 planten
⢠Plaatsing: -0 tot -80 cm