Waterkwaliteit en waterwaardes in de vijver

Waterkwaliteit

Het is heel goed mogelijk om zonder vijverpomp of filter, maar vooral ook zonder metingen en watertests je vijver in balans te krijgen én te houden.

Simon van der Velde

Je leest steeds vaker dat er geadviseerd wordt om het water van jouw vijver te testen op KH, GH en PH waardes. Laat je niet verleiden tot de aankoop van allerhande meetapparatuur en waterverbeteraars. Dit is allemaal niet nodig: als je vissen lekker zwemmen en de planten lekker groeien, dan is het water in de vijver van goede kwaliteit. Dat zijn de graadmeters!

Simon van der VeldeVijverspecialist en waterplantenkweker

Vijverexpert pakket

Tip van Simon: Bacta Clear + Zuurstofplanten.

Zuurstofplanten zijn essentieel voor elke vijver. Ze filteren het water, beperken algen door zonlicht te blokkeren en verwijderen de noodzaak voor een pomp of filter. Bovendien bieden ze vissen bescherming tegen gevaar. Al onze winterharde zuurstofplanten komen met een 100% groei- en bloeigarantie uit onze eigen kwekerij.

Vissen happen naar lucht: wat kan ik doen?

Voorkom ademnood bij vissen: Mogelijke oorzaken en oplossingen voor een te laag zuurstofgehalte in de vijver. Waarom happen vissen naar lucht? Vissen happen naar lucht wanneer het zuurstofgehalte in het water te...

Vijverwater testen is onzin

Bespaar honderden euro’s door geen water te testen maar in plaats daarvan mijn stappenplan en tips te gebruiken. De verborgen valkuilen van commerciële vijverwatertests Vaak zie ik mensen met een potje vijverwater...

vijveradvies boek

Wil je nog meer handige tips?

Leer de veelvoorkomende fouten kennen en krijg een handig beplantingsplan, samen met tal van waardevolle tips in Simons Vijveradvies Boek.

Veelgestelde vragen over waterkwaliteit en waterwaardes

Vijveradvies

Wanneer men praat over waterhardheid en het meten hiervan zullen veel mensen zich in eerste instantie afvragen wat dat is. Waterhardheid kan letterlijk vertaald worden naar de hardheid van het water in de vijver. Vaak wordt aangeraden om het water in de vijver te meten op hardheid, er wordt dan op 3 waterwaarden getest: De totale hardheid (GH-waarde), de carbonaathardheid (KH-waarde) en op de zuurstofgraad (pH-waarde). Maar wat veel mensen niet weten is dat je de hardheid van je water helemaal niet hoeft te meten als de vijver goed is ingericht.

De ideale hardheid van het water in je vijver wordt bepaald door de combinatie van de GH-waarde, KH-waarde en de PH waarde. Waterwaardes en dus ook hard water wordt uitgedrukt in DH, dit staat voor Duitse Hardheid graden. De juiste hardheid van water ligt tussen de 8 en de 12 DH. Dit kan dus gezien worden als ideale waterhardheid.

Waterwaardes van de vijver kunnen vandaag de dag op verschillende manieren gemeten worden. Er zijn allemaal mooie waardes voor vastgesteld waardoor inzichtelijk is gemaakt wanneer de kwaliteit en de hardheid van jouw water goed is. Maar wist jij dat het meten en houden van jou vijverwater tussen de gewenste normen een lastige of zelfs bijna onmogelijke taak is. Dit komt door de wisselende weersomstandigheden waar wij mee te maken hebben. Dit betekend dat het water in jouw vijver 24 uur na het meten er weer compleet anders uit kan zien. Hierom is het niet reëel om jouw vijver water altijd binnen deze normen te houden. Maar wat is dan wel de oplossing zou je denken? Nou daar heb ik het perfecte antwoord op, ik heb namelijk een vijver aanleggen stappenplan gemaakt waarin precies omschreven staat hoe jij jouw vijver door het toevoegen van de juiste hoeveelheid substraat, zuurstofplanten en vijverbacteriën gezond kunt houden zonder dat je de hardheid van het water hoeft te monitoren.

Om jouw vijver helder te krijgen, of beter nog, vanaf de aanleg gezond te houden, kun jij een aantal stappen volgen die gegarandeerd tot succes zullen leiden, mits je de stappen correct volgt natuurlijk. Het is namelijk helemaal niet nodig om de hardheid van je water te meten of het water in je vijver te ontharden. Men praat vaak over kalk in de vijver maar dit probleem ontstaat niet wanneer de vijver juist is ingericht, dus met substraat, bacteriën, zuurstofplanten enzovoort.

Waterhardheid 1 houd in dat er per 1.000 liter water 17,8 gram kalk in het water aanwezig is. De gemiddelde hardheid van water ligt tussen de 8 en 12 DH. Wanneer het water in je vijver tussen de 0-4 DH is betekend dit dat je water zeer zacht is, een waterwaarde tussen de 4-8 betekend dat je water zacht is, tussen de 8-12 houd in dat de hardheid van je water gemiddeld is en een waterhardheid tussen de 12-18 DH houd in dat je water vrij hard is. Een DH tussen de 8-12 is ideaal.

Simon van der Velde

Vijveradvies

Kan je nog niet kiezen? Bekijk het advies van Simon.

Simons vijver inrichten 6 stappenplan

Algen bestrijden en voorkomen

Advies over pH waarde, gH waarde, kH waarde vijver

Waterwaardes meten is niet nodig als je je vijver voorziet van wat deze nodig heeft. We houden namelijk van helder water zónder toevoeging van (chemische) middelen. Lees wat te doen als de KH-waarde, pH-waarde en GH-waarde niet op peil zijn in je vijver.

Het lijkt een hele kunst om het water in je vijver schoon en helder te houden. Waterwaardes schommelen en dus is het constant werken geblazen voor de kleine biotoop die je vijver is. Toch is het mogelijk om zonder pomp of filter, maar vooral ook zonder metingen en watertests je waterpartij in balans te krijgen én te houden. Bij Van der Velde Waterplanten maken wij het vijverwater graag helder op een natuurlijke manier.

Ideale waterhardheid bestaat niet

Een prachtige, heldere vijver vol gezonde waterplanten en allerlei insecten en dieren die het water komen opzoeken; het is de wens van vele vijvereigenaren. Zo’n vijver is binnen handbereik zonder dat je om de zoveel tijd hoeft te meten hoe de pH-, KH- of GH-waarde in de vijver is. De ideale waterhardheid bestaat niet; na een regenbui of een dag vol zon zijn de waardes weer compleet anders. Waterwaardes in de vijver schommelen continu. Ons inziens is meten nergens voor nodig, en laat je ook zeker niet wijsmaken dat je allerlei middeltjes nodig hebt om je vijver in biologisch evenwicht te krijgen. Er wordt je een dure test geadviseerd en vervolgens allerlei middelen die de waterwaardes beter moeten maken. Maar dit doen we in de natuur niet, dus ook in je vijver niet. Help de natuur liever door extra vijverplanten te plaatsen, zoals zuurstofplanten of waterlelies. Wat je vijver wel nodig heeft voor goede waterwaardes? We leggen het je uit.

KH-waarde vijver; carbonaathardheid

KH staat voor carbonaat, KH-waarde voor carbonaathardheid. De hoeveelheid carbonaten in je vijver heeft invloed op de gezondheid van het vijverwater. Teveel carbonaten zullen ervoor zorgen dat algen een voedingsbron vinden en gaan groeien. Om dit te voorkomen is het van belang dat bacteriën en enzymen in het vijverwater aanwezig zijn die voldoende CO2 afgeven voor de aanwezige vijverplanten. Als je bij het opstarten van de vijver en daarna elk voorjaar en elk najaar deze bacteriën toevoegt aan het water, is de KH-waarde in balans. Een laag vijversubstraat op de bodem zorgt ervoor dat deze eencellige organismen zich goed kunnen vestigen in jouw vijver.

PH-waarde vijver; zuurtegraad

De zuurtegraad van de vijver wordt aangegeven met de pH-waarde. Hoe zuurder het water, hoe slechter dit is voor het dierenleven in de vijver. In zuur water is minder CO2 aanwezig en dat maakt groeien moeilijk voor met name zuurstofplanten; er is een gebrek aan voedingsstoffen. Een vijver die in biologisch evenwicht is, bevat naast voldoende bacteriën en enzymen daarom ook (ruim) voldoende vijverplanten. De bacteriën geven CO2 af, de vijverplanten nemen dit op en geven daarvoor in de plaats zuurstof af. Om de waterwaardes goed te houden, adviseren we minimaal 1 mand (met 4 planten) met vijverplanten per 1 m2 te plaatsen, maar dat mag ook het dubbele of driedubbele zijn.

GH-waarde vijver; waterhardheid

De GH-waarde van het vijverwater geeft de hardheid van het water aan. Dit houdt in het gehalte aan mineralen (hoofdzakelijk calcium, magnesium en kalium) dat zich in het water bevindt. Vooral zuurstofplanten hebben de mineralen nodig om te kunnen groeien. Een hogere GH-waarde betekent harder water, dat is gunstig voor je vijverplanten en ongunstig voor algen. Vandaar dat vijverplantenklei, dat veel mineralen bevat, toevoegen aan de waterpartij zal helpen om algen te bestrijden, maar ook om je waterplanten van voldoende voedingsstoffen te voorzien.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.
Tips, advies en forse besparingen
Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.