Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Waterkers, Nasturtium Officinale: Veelzijdige oeverplant

Waterkers oeverplan vijver

Waterkers, Nasturtium Officinale, is een vijverplant voor de oever van de vijver die daarnaast gebruikt kan worden om mee te koken.

Waarom is waterkers zo gezond?

Waterkers is een ware krachtpatser als het gaat om voedingswaarde. Het bevat niet alleen mineralen zoals calcium, magnesium en mangaan, maar is ook rijk aan carotenoïden en vitamine C die bijdragen aan een gezond immuunsysteem. Bovendien zijn stoffen zoals Vitamine K essentieel voor de opbouw en het behoud van sterke botten. Naast deze voedingsstoffen bevordert waterkers ook een gezonde spijsvertering door te helpen bij de vertering van vetten uit de voeding. Een goede spijsvertering versterkt op zijn beurt weer onze natuurlijke afweer, wat bijdraagt aan het algehele welzijn.

Simon van der Velde

Tips, advies en forse besparingen

Ik wil graag mijn ervaring met jou delen, en jou adviseren om eventuele vijverproblemen op te lossen en het vijveronderhoud te verminderen. Hierdoor kun jij op eenvoudige wijze honderden euro's besparen.

Hoe kun je waterkers eten?

Waterkers is een veelzijdige groente die op diverse manieren geconsumeerd kan worden. Je kunt het rauw toevoegen aan verse salades of het verwerken in je dagelijkse smoothie voor een extra gezonde boost. Daarnaast is waterkers ook een smaakvolle toevoeging aan warme gerechten zoals soepen. Echter, het is goed om te weten dat wanneer je waterkers verwarmt, het iets van zijn sterke smaak kan verliezen in vergelijking met het rauw eten van de bladeren. Kortom, of je het nu rauw of warm eet, waterkers is altijd een smakelijke en voedzame keuze.

stappenplan vijveraanleggen

Wil je een natuurlijk heldere vijver?

Ontdek GRATIS Simons 6 stappenplan!

Een prachtige vijver is eenvoudiger dan je denkt.

Bespaar honderden euros op vijveronderhoud.

Maak een einde aan troebel water en vervelende algen.

Zeg vaarwel tegen dure pompen, filters en chemicaliën.

Wat is gezonder tuinkers of waterkers?

Zowel waterkers als tuinkers zijn gezonde toevoegingen aan je dieet. Waterkers springt eruit door zijn hoge gehalte aan jodium, wat essentieel is voor een goed functionerende schildklier. Naast jodium bevat waterkers ook ijzer, foliumzuur, vitamine B6 en vitamine C, wat bijdraagt aan het versterken van het immuunsysteem en de algehele gezondheid.

Aan de andere kant is tuinkers ook een voedingsrijke keuze. Naast het bieden van foliumzuur en ijzer, net als waterkers, is het ook rijk aan vitamines A, E, C, B1 en B6. Deze vitamines spelen een cruciale rol in huidgezondheid, cel bescherming en energieproductie.

Maar als je op zoek bent naar een gezonde optie speciaal voor de vijver, dan is watermunt een uitstekend alternatief. Net als waterkers en tuinkers biedt watermunt verschillende gezondheidsvoordelen en kan het worden gebruikt in diverse gerechten. Bovendien voegt het een verfrissende muntsmaak toe aan je maaltijden. Watermunt is niet alleen een aantrekkelijke plant voor de vijver, maar het kan ook geplukt en in de keuken gebruikt worden, waardoor je het beste van beide werelden krijgt.

Waterkers vijverplant oeverplant
Waterkers vijverplant oeverplant

Waarvoor gebruik je waterkers?

Waterkers is een veelzijdig groen dat zowel culinaire als functionele toepassingen kent. Hier zijn enkele manieren waarop je waterkers kunt gebruiken:

Culinaire Inspiratie

  1. Verfrissend en knapperig in een salade.
  2. Gesmoord en gestoofd, waarna het gepureerd kan worden tot een heerlijke soep of rijke saus.
  3. Als gezond beleg op volkorenbrood of een volkorenbagel gecombineerd met een plakje zalm en wat zuivelspread.
  4. Gesmoord door een luchtige omelet.
  5. Als een stijlvol borrelhapje, waarbij het wordt gerold in dun gesneden rosbief.

Vijver & Tuin Toepassingen

  • Waterkers functioneert ook als een oeverplant en helpt bij het filteren van afvalstoffen uit vijverwater. Door zijn capaciteit om afvalstoffen te absorberen, draagt het bij aan een heldere vijver.
  • Het dient ook als een uitstekende bodembedekker, die de vijverbodem beschermt en een natuurlijke look geeft.

Als je op zoek bent naar alternatieven

  • Watermunt is een uitstekende keuze, vooral als je van koken houdt. Net als waterkers kan watermunt in verschillende gerechten worden verwerkt en voegt het een verfrissende muntsmaak toe.
  • Penningkruid is een ander alternatief dat als bodembedekker functioneert en helpt bij het behouden van een gezond vijverecosysteem.
Waterkers Watermunt Penningkruid vijverplanten
Waterkers Watermunt Penningkruid vijverplanten

Hoe plant je waterkers?

De vijverplant Waterkers kan worden geplant in ondiep water, waarbij de wortels in de modderige of zanderige bodem worden gedrukt. Het is ook mogelijk om waterkers in containers te laten groeien en deze vervolgens in ondiep water te plaatsen. Het planten moet plaatsvinden in een locatie met veel licht, maar niet in direct zonlicht, en het water moet goed stromen om de planten gezond te houden. Waterkers kan het beste worden geplant in het voorjaar en kan worden geoogst wanneer de bladeren groot genoeg zijn.

Is waterkers winterhard?

Waterkers is semi-winterhard. Dit betekent dat het kan overleven in lichte vorst, maar bij zwaardere vorst kan de plant schade oplopen of zelfs sterven. In koudere klimaten wordt vaak geadviseerd om de waterkers in de winter te beschermen of binnenshuis te halen.

Watermunt:

Watermunt is een winterharde plant die goed bestand is tegen koudere temperaturen. Naast zijn winterhardheid heeft watermunt het bijkomende voordeel van zijn aromatische bladeren die ook culinair gebruikt kunnen worden. Bovendien heeft het een aantrekkingskracht op diverse nuttige insecten, waaronder bijen.

Penningkruid:

Penningkruid is eveneens een winterharde waterplant. Deze plant heeft het vermogen om zich snel te verspreiden, waardoor het een uitstekende bodembedekker is. Dit helpt bij het voorkomen van algenbloei, omdat het de vijverbodem bedekt en zo het licht blokkeert dat anders algen zou voeden.

Waarom Watermunt en Penningkruid betere alternatieven zijn:

Voor degenen die op zoek zijn naar winterharde waterplanten die bestand zijn tegen strenge winters, zijn watermunt en penningkruid betere alternatieven dan waterkers. Ze kunnen de winterse omstandigheden beter doorstaan zonder extra bescherming. Daarnaast bieden beide planten extra voordelen: watermunt met zijn geurige bladeren die aantrekkelijk zijn voor insecten en penningkruid als een effectieve bodembedekker.

vdvelde.com - Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver

Gerelateerd blogs