Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier

Waterkers, Nasturtium Officinale | De bekende vijver oeverplant

Waterkers, ook wel Nasturtium Officinale genoemd, is een waterplant die thuishoort aan de oever van een vijver. Deze oeverplant is niet alleen geschikt voor aan de oever van een vijver, de plant kan namelijk ook gebruikt worden om mee te koken. Meer weten over deze plant? Lees dan snel verder.

Waterkers kopen? Kies liever voor deze oeverplanten

Shop onze oeverplanten rechtstreeks geleverd uit eigen kwekerij

Alles over waterkers

  • Wat voor soort waterplant is waterkers?
  • Hoe plant je waterkers?
  • Waterkers kweken, hoe werkt dit?
  • Welke oeverplant is een betere keuze voor de vijver?

Wat voor soort waterplant is waterkers?

Waterkers is een oeverplant, Oeverplanten helpen bij het stabiel maken van de oever, bieden beschutting en voedsel aan waterdieren en dragen bij aan stabilisering van de waterwaardes zodat de PH-waarde, GH-waarde en KH-waarde van de vijver in orde blijft. Waterkers is een waterplant die bekend staat om zijn scherpe, pittige smaak en zijn rijke voedingsstoffen. De plant gedijt het best in stromend water en kan zowel in vijvers als in beken en rivieren groeien.

Hoe plant je waterkers?

De vijverplant; waterkers kan worden geplant in ondiep water, waarbij de wortels in de modderige of zanderige bodem worden gedrukt. Het is ook mogelijk om waterkers in containers te laten groeien en deze vervolgens in ondiep water te plaatsen. Het planten moet plaatsvinden in een locatie met veel licht, maar niet in direct zonlicht, en het water moet goed stromen om de planten gezond te houden. Waterkers kan het beste worden geplant in het voorjaar en kan worden geoogst wanneer de bladeren groot genoeg zijn.

Waterkers kweken, hoe werkt dit?

Om waterkers te kweken, plant je de zaadjes in een ondiepe container met vochtige, modderige of zanderige grond. Plaats de container in een locatie met veel licht, maar niet in direct zonlicht, en zorg ervoor dat het water goed stroomt om de planten gezond te houden. Houd de grond vochtig en oogst de bladeren wanneer ze groot genoeg zijn. Waterkers kan binnen of buiten worden gekweekt en gedijt het best in koel, stromend water.

Welke oeverplant is een betere keuze voor de vijver?

Een aantal belangrijke nadelen van de oeverplant; waterkers zijn dat het een invasieve soort is die gemakkelijk kan overwoekeren en de andere planten in de vijver kan beschadigen wanneer de plant niet regelmatig gesnoeid wordt. Ook kan het planten van waterkers in een vijver leiden tot verstopping van de waterstroom en het filtermechanisme, wat kan leiden tot problemen met de waterkwaliteit. Hierom kan er beter gekozen worden voor oeverplanten waarbij je geen last hebt van deze nadelen zoals: Zwanebloem (Butomus Umbellatus), Lisdodde (Typha Latifolia), Iris (Lis) en Snoekkruid (Pontederia Cordata).

Veelgestelde vragen over waterkers

Ja, de oeverplant waterkers is winterhard.

Het moment van kweken tot telen duurt ongeveer 2 maanden.

vdvelde.com -  Mini Vijver Planten Set Winterhard - Rood - 1 Rode Waterlelie en 3 Bloeiende Waterplanten - Inclusief Vijvermand

Ontdek ons unieke assortiment winterharde waterplanten

Rechtstreeks uit onze eigen waterplantenkwekerij: biologisch kweekt en altijd met 100% groei- en bloeigarantie.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver