Simon van der Velde

Ik hoop dat je deze blog met plezier leest.

Wil je mijn 5 expert tips voor een heldere, biologische vijver?  klik dan hier.

Vlinderstruiken en vlinderplanten | De vlinderlokkers onder de planten met top 10

Vlinderplanten of vlinderstruiken zijn planten die insecten zoals vlinders maar ook bijen naar de tuin of vijver lokken. Maar naast vlinderplanten zijn er nog andere waterplanten die deze insecten naar jouw vijver lokken en ook nog een bijdragen aan het gezond maken en houden van jouw vijver. Benieuwd geworden en meer weten? Lees dan snel verder.

Alles over de vlinderstruik en vlinderplant

  • Wat is het verschil tussen een vlinderplant en een vlinderstruik?
  • Waar kan ik vlinderplanten en vlinderstruiken het beste plaatsen?
  • Zijn vlinderplanten en vlinderstruiken winterhard?
  • Welke vijverplanten trekken vlinders aan?
  • Top 10 vlinderlokkende vijverplanten

Wat is het verschil tussen een vlinderplant en een vlinderstruik?

Hoewel de namen op elkaar lijken, zijn vlinderplanten en vlinderstruiken verschillende planten die tot verschillende geslachten behoren. Vlinderplant is een verzamelnaam voor verschillende soorten planten die vlinders aantrekken. Deze planten kunnen zowel vaste planten als eenjarigen zijn, en kunnen bloemen hebben in verschillende kleuren en vormen. Voorbeelden van vlinderplanten zijn bijvoorbeeld Rudbeckia, Echinacea, Salvia en Verbena. Een vlinderstruik, ook bekend als Buddleja, is een groene en bladverliezende struik die met haar geurende en kleurrijke bloemen vlinders aantrekt. De bloemen van vlinderstruiken zijn vaak langwerpig van vorm en groeien in verschillende kleuren, zoals paars, roze, wit, geel en oranje.

Waar kan ik vlinderplanten en vlinderstruiken het beste plaatsen?

De vlinderstruik en de vlinderplant hebben allebei dezelfde behoeften als het gaat om het planten. Het is voor beiden belangrijk om ze op een zonnige plek te planten met af en toe wat schaduw. Het is daarbij van belang om de vijverplant te plaatsen in een vocht doorlatende grond, geef hierbij ook regelmatig water aan de planten. Om de vlinderstruik en vlinderplant gedurende het voorjaar lang en rijk te laten bloeien en gezond te houden, is het aan te raden om de planten extra voeding te geven. Dit helpt ze om nog sneller te groeien en bloeien.

Zijn vlinderplanten en vlinderstruiken winterhard?

Vlinderstruiken zijn over het algemeen winterhard en kunnen koude temperaturen en vorst goed verdragen. Sommige soorten vlinderplanten zijn ook winterhard, terwijl andere soorten gevoeliger zijn voor koude temperaturen en vorst. Het is daarom belangrijk om te controleren welke specifieke soorten geschikt zijn voor jouw klimaatzone voordat je ze plant. Het is ook aan te raden om de planten in de winter goed te beschermen tegen extreme kou, harde wind en overmatige vochtigheid.

Vijverplanten lokken vlinders naar de vijver

Vijverplanten met grote kleurrijke bloemen vallen letterlijk goed in de smaak bij de vlinder, dit komt doordat dit soort waterplanten nectar afgeven, waar vlinders, maar ook bijen, gek op zijn. - Simon

Welke vijverplanten trekken vlinders aan?

Maar wist jij dat vlinderplanten en vlinderstruiken niet de enige planten zijn die vlinders aantrekken naar jouw vijver of tuin? Er zijn namelijk nog een heleboel andere waterplanten die hier geschikt voor zijn en die er ook nog eens mooi uitzien, weinig verzorging nodig hebben en winterhard zijn! Een aantal voorbeelden hiervan zijn: Zwanenbloem (Butomus Umbellatus), gele Lis (Iris pseudacorus) en Snoekkruid (Pontederia cordata).

Top 10 vlinderlokkende vijverplanten

1. Zwanenbloem

2. Gele Lis

3. Watermunt

4. Roze Lis

5. Snoekkruid paars

6. Blauwe Lis

7. Penningkruid

8. Witte Lis

9. Snoekkruid roze

10. Snoekkruid wit

Deze vijverplanten zorgen ervoor dat vlinders en andere insecten zoals bijen naar jouw vijver gelokt worden en het biologisch evenwicht van jouw vijver intact blijft. Ook houden ze de waterwaardes in de vijver stabiel!

Shop onze vlinderlokkende vijverplanten rechtstreeks geleverd uit eigen kwekerij

Veelgestelde vragen over de vlinderstruik en vlinderplant

Vlinderplanten en vlinderstruiken zijn planten die warmte nodig hebben om tot bloei te komen, daarom is het aan te raden om de planten in het voorjaar te planten. 

De meest voorkomende en mooiste vlinderstruiken zijn: Buddleja davidii 'Santana',  Buddleja davidii 'Les Kneale', Buddleja davidii 'Summer Beauty', Buddleja davidii 'Buzz Sky Blue', Buddleja × weyriana 'Sungold', Buddleja davidii 'Blue Horizon' en Buddleja alternifolia.

Simon van der Velde

Simon van der Velde

Vijverspecialist en waterplantenkweker sinds 1986

Mijn visie is om de natuur haar werk te laten doen in jouw vijver. Je hoeft niet allerlei meetapparatuur en waterverbeteraars aan te schaffen. Als de vissen lekker zwemmen en de planten goed groeien, weet je dat het water van goede kwaliteit is. Met een goed beplantingsplan en de juiste aanpak kun je zowel geld als onderhoud besparen en zorgen voor een heldere, biologisch evenwichtige waterpartij die elk jaar alleen maar mooier wordt.
nieuwsbrief vdvelde.com

Wil jij het hele jaar door de beste vijvertips ontvangen, aangevuld met exclusieve promoties?

Laat me je begeleiden door elk seizoen, van de vroege opstart in het voorjaar tot het winterklaar maken in de herfst.

Populair voor de vijver